De kunst van het balanceren

2 januari 2017

5 minuten leestijd

De feestdagen zitten er weer op. We hebben de balans opgemaakt en zijn vol enthousiasme het nieuwe jaar ingegaan. Toch?
Wel een bijzonder fenomeen, het opmaken van de balans. We kijken terug op het afgelopen jaar en wegen wat het heeft opgebracht af tegen wat het heeft gekost.

Evenwicht
Wanneer er balans is, weegt het gewicht aan de ene kant even zwaar als aan de andere kant. Nu heb ik zelf stiekem de neiging om aan alles waarin ik meen te hebben gefaald meer gewicht toe te kennen dan aan alles waarin ik succes had. Dit heeft tot gevolg dat ik twee keer zoveel succes moet boeken, ten opzichte van de keren dat ik faal, om in balans te zijn. Het hangt er uiteindelijk ook maar vanaf hoe ik de waarde van de dingen op mijn balans definieer. Gaat het om tijd, geld of energie? Zo kan iets veel tijd en geld kosten maar bakken energie opleveren. Eigenlijk heb ik dus drie balansen aan het eind van het jaar. De balans in tijd, in energie en in geld.

Balans in tijd
Het afgelopen jaar heb ik veel tijd besteed aan het opbouwen van mijn bedrijf. Ieder beginnende ondernemer herkent misschien wel dat je in het begin meer tijd hebt dan je zou willen. De vraag is of dat echt zo is, heb je meer tijd dan je zou willen of heb je minder geld dan je zou willen? En stel dat je geld genoeg hebt door een dag per week daadwerkelijk aan declarabele uren te besteden, heb je dan nog steeds meer tijd dan je zou willen? Ik heb besloten me niet druk te maken over de gevolgen die mijn nog niet gevulde agenda heeft op mijn budget. Dit leverde mij tijd op om andere dingen te doen. Ik heb talenten bij mezelf ontdekt doordat ik tijd had om die talenten tot ontwikkeling te brengen. Hierdoor ontstaat er ieder twee weken een verhaal waarmee ik anderen probeer te inspireren. Heb ik tijd gehad om mijn visie op het creëren en ervaren van succes en geluk in leven en werk, vorm te geven. Is er tot mijn eigen verrassing een boek ontstaan dat in januari uit komt. Heb ik ontzettend veel tijd gestoken in het ontwikkelen van mijn ( online) marketing vaardigheden. En bovenal heb ik tijd genomen om door te brengen met mijn familie. Mijn kinderen die snel groot worden. We hebben tijd genomen voor het verzamelen van mooi herinneringen. Genieten van het leven dat aan ons voorbij vliegt.

Balans in energie
Waar ik me aan het eind van 2015 moest realiseren dat het hele jaar me veel energie gekost had en maar bar weinig had opgeleverd, kan ik dit jaar terug kijken op heel veel energiewinst. Al die dingen waar ik mijn tijd in heb gestoken leverde stuk voor stuk veel energie op. Ze kostten tijd maar ze leverden energie op. Het feit dat ik kon genieten van de dingen die ik deed, van het leven gewoon te accepteren zoals het kwam, mezelf te accepteren met alles wat bij me hoort. Nieuwe dingen te leren, me te ontwikkelen als coach en ondernemer. Nieuwe mensen te ontmoeten, inspirerende gesprekken te voeren.

Wat heeft me dan energie gekost afgelopen jaar?
Teleurstellingen over verwachtingen die niet uit kwamen, verbindingen die niet tot stand kwamen. Zorgen over de ontwikkeling van het zelfvertrouwen van mijn kinderen, met hun eigen kwaliteiten en sociale uitdagingen binnen een rigide onderwijssysteem.
Maar de balans slaat hier voor mij ver door in de opbrengsten. En laten we eerlijk zijn. Je kunt pas opbrengsten zien als je ook ziet wat het kost.

Balans in geld
Tja…….geld. Best belangrijk wanneer je ondernemer bent. Ik heb het afgelopen jaar veel geïnvesteerd. Als beginnende ondernemer nog geen verschrikkelijk hoge omzet. Wat dat betreft is de balans nog niet in evenwicht. Maar het doet geen afbreuk aan wat het afgelopen jaar heeft opgebracht aan tijd en energie blijheid en geluk. Ik ga er ook vanuit dat 2017 me tijd geeft om ook deze balans in evenwicht te brengen. Iedere opbrengst wordt uiteindelijk vooraf gegaan aan een investering, in tijd energie of geld. En het klinkt cliché, maar clichés zijn er niet voor niets. Geld maakt mij niet gelukkig, maar ik heb het nodig om te kunnen blijven doen wat ik het liefste doe.

Jouw balans
Nu ik eerlijk ben geweest over mijn balans durf ik je wel te vragen hoe het met die van jou staat. Kijk eens eerlijk naar het evenwicht. Heb jij afgelopen jaar tijd gehad om de dingen te doen die je graag wilde doen, of is je tijd opgegaan aan zaken die je geen energie, mooie herinneringen, inspiratie, verbinding of geluk opleverde? Had je energie over of was je meestal moe, futloos, met je aandacht in het verleden of de toekomst of bij iets waar je geen invloed op had. Heb jij je blij gevoeld?
Had je voldoende financiële middelen tot je beschikking? Heb je veel geld verdiend met de dingen die je tijd kostten maar energie opleverden? Of heb je voldoende geld verdiend maar geen energie over, en te weinig tijd gehad om de dingen te doen waar je blij van werd? Had je weinig geld maar veel tijd en energie? Zo zie je dat het niet zo gemakkelijk lukt, om de balans in evenwicht te hebben. De kunst van het balanceren is, de kunst van het in evenwicht zijn. Met welke balans start jij het nieuwe jaar?
Ik wens je een evenwichtig, succesvol en gelukkig nieuw jaar.

Kom in beweging!

Bianca van People 2 Move

Met mij haal je een enthousiast, prikkelend en uitdagend mens in huis. Op respectvolle wijze, en met humor, hanteer ik een confronterende stijl die uitnodigt tot bewustwording en verandering.

Ik hoop de wereld nog meer kleur te geven door jou te helpen jezelf te zijn: authentiek, vol zin en vrij.

Samen met mijn team help ik jouw talent en leiderschap te ontwikkelen.

Quotes van anderen

"Bianca inspireert en motiveert. Ze steunt als het nodig is, maar daagt uit wanneer het kan." J.B.

Bianca is een coach met zeer veel aandacht voor de menselijke maat en voor wat bij je persoonlijkheid past." E.B.

"Bianca is met haar passie, gedrevenheid, flair, nuchterheid en humor de ideale coach om Regie te nemen en te houden op je carrière of je leven." D.K

Share This