Iedere dag genieten

20 augustus 2018

4 minuten leestijd

Genieten, ergens plezier aan beleven. Genieten is belangrijk. Het is zelfs zo dat genieten, het kunnen genieten, goed is voor je gezondheid. Wanneer je geniet is er geen stress maar ontspanning. En weten we inmiddels niet allemaal welke negatieve effecten de aanwezigheid van stress op onze gezondheid heeft. Genieten betekent ontspannen en daarmee elimineren we stress. Toch lijkt het een hele kunst om te kunnen genieten.

Waar genieten we eigenlijk van?

Onderzoek ( TNS NIPO 2007) toont aan dat de meeste mensen genieten associëren met, tijd doorbrengen met familie en vrienden, eten en drinken, muziek, ontspanning, natuur etc.……
In hetzelfde onderzoek werd mensen gevraagd wat hen belemmerde om te kunnen genieten. Gebrek aan tijd en geld werd als meest belemmerend ervaren met daaropvolgend zorgen en stress. Maar heeft genieten nu echt zoveel te maken met het budget dat je te besteden hebt of met de hoeveelheid beschikbare tijd. In mijn ogen is genieten veel meer een levensinstelling. Het gaat vooral over waar je aandacht zit en hoe je die verdeelt. Kun je genieten van een samenzijn met familie en vrienden wanneer je met je aandacht ergens anders bent? Bij bv de dingen die je nog gedaan moet krijgen of bij bv dat conflict op je werk. Genieten heeft te maken met gerichte aandacht voor jezelf, voor de ander of voor de dingen om je heen. Hoeveel tijd neem je om te genieten? Of nog beter, hoeveel geniet je binnen de tijd die je hebt?

Vakantie als ultiem genietmoment.

De meeste van ons zijn net terug van vakantie en ervaren deze tijd als de tijd waarin er genoten wordt. We brengen over het algemeen veel tijd door met onze familie of vrienden, nemen de tijd voor eten en drinken, lezen een boek, ontspannen in de zon of gaan op avontuur. Niets moet en alles mag. Voor veel mensen geldt dat ook het weekend ruimte geeft om te genieten. Eigenlijk gaat het dus om vrije tijd. Tijd die je kunt besteden op een wijze waarvan jij gelukkig wordt. En zo leven we van het ene weekend naar het andere en van vakantie naar vakantie. Maar zou het niet veel mooier zijn om in de tijd die tussen weekenden en vakanties ligt ook te kunnen genieten?

De levensgenieter.

Over de levensgenieter zegt de dikke van Dale, iemand die geniet van de goede dingen van het leven. De Nederlandse encyclopedie zegt, iemand die ervoor zorgt dat hij veel prettige dingen meemaakt en daar plezier aan beleeft. Is een levensgenieter nu iemand die ervoor zorgt dat hij veel prettige dingen meemaakt en geniet van de goede dingen? Of is een levensgenieter juist iemand die geniet van het feit dat hij uit alle dingen in het leven iets goeds weet te halen? Ook uit de mindere ervaringen. Als je ervan uit gaat dat genieten een levensinstelling is en te maken heeft met gerichte aandacht. Aandacht voor het goede. In alles! Dan kunnen beiden waar zijn.

Genieten in het dagelijks bestaan.

Nu zijn we terug van vakantie en ik denk dat de meeste van ons zich stellig hebben voorgenomen om zich minder druk te maken, minder stress te ervaren, meer tijd te nemen om te ontspannen en meer plezier te hebben. Om vervolgens naar 1 dag werken, een ontplofte mailbox, deadlines die niet gehaald dreigen te worden, te constateren dat we weer begonnen zijn teveel bordjes in de lucht te houden. Dat we ons voornemen m.b.t. minder stress, meer ontspanning en plezier al los gelaten hebben voordat we ook maar de kans hebben gekregen er over na te denken.

Zet genieten in je agenda!

Zei een goede vriend 17 jaar geleden tegen me vlak voordat hij overleed na 15 maanden ziekte. Een periode waarvan hijzelf zij dat het de mooiste periode uit zijn leven was. Niet omdat hij ziek was en allerlei nare behandelingen moest ondergaan. Maar juist omdat hij in die periode slechts nog de dingen deed waarvan hij kon genieten. De meeste tijd daarvan met zijn dierbare vrouw, familie en vrienden. De beste jongen was zeer ambitieus, had een goedlopend software bedrijf en werkte gemiddeld 70 uur per week tot de dag waarop hij geveld werd door zijn ziekte. Vandaag leeft zijn wijsheid nog altijd in mijn hart en dus zet ik genieten in mijn agenda.

Leef bewust.

Zet je genieten in je agenda dan plan je dus in feite momenten dat je iets gaat doen waar je plezier aan beleeft. Beter nog is om je bewust te zijn van de momenten op de dag waarvan je geniet. Van de zon die opkomt, de stemmen van je kinderen wanneer ze wakker worden, je eerste kopje koffie op maandagochtend, dat mooie nummer dat voorbij komt op de radio, het appje van je beste vriendin, een wildvreemde je glimlach schenken op straat, tijd nemen om iemand even te helpen. Wanneer je bewust en met aandacht leeft en in staat bent om de mooie en fijne dingen echt te zien en te beleven dan geniet je iedere dag.

Bianca in een notendop

Met mij haal je een enthousiast,  prikkelend en uitdagend mens in huis die op respectvolle wijze en met humor, een confronterende stijl hanteert die uitnodigt tot bewustwording en verandering.

 

Wat zeggen anderen

J.N.

"Bianca inspireert en motiveert. Ze steunt als het nodig is, maar daagt uit wanneer het kan. Vanuit haar authenticiteit en originaliteit kan ze jou vanuit een ander perspectief laten kijken, waardoor nieuwe deuren geopend kunnen worden."

E.v.H.

E.J.

“Met een big smile confronteerde Bianca me soms hard met mezelf. Ik heb veel aan het traject gehad. Afsluitend hebben we teruggekeken in welke mate mijn leerdoelen waren bereikt en dat was veel verder dan ik vooraf had verwacht.”

E.J.

E.B.

Bianca is een coach met zeer veel aandacht voor de menselijke maat en voor wat bij je persoonlijkheid past. Aan de andere kant speelt ze beslist geen mooi weer en geeft ze je aan wat ze bij je waarneemt. Ze durft daarbij door te graven en te schuren."

E.B.

E.v.H.

"Bianca heb ik ervaren als een zeer prettig persoon die oprecht persoonlijke aandacht geeft waarbij ze je op een goed manier weet te raken door je te confronteren, de juiste vragen te stellen en door te doen. Het heeft mij meer inzichten gegeven,verder gebracht en sterker gemaakt omdat ik dichter bij mijzelf ben gekomen."

E.v.H.

D.K.

"Bianca is met haar passie, gedrevenheid, flair, nuchterheid en humor de ideale coach om Regie te nemen en te houden op je carrière of je leven. Echt een coach die kijkt naar waar zij de meerwaarde kan zijn voor jou. Dit zul je zelf direct ontdekken bij een eerste kennismaking met haar."

D.K.

D.K.

"Bianca heeft mij in een kort coachingstraject zeer effectief en doeltreffend begeleid om weer terug te komen in mijn eigen kracht. Ze heeft mij laten ontdekken wat ik wil en mij in mogelijkheden laten denken. Ze heeft een positieve aanpak en vindt snel de juiste benadering om ‘binnen’ te komen. Zij confronteert vanuit respect en dat helpt!“

E.S.

Lid van

Kosteloos advies

"De afstand tussen waar je bent en waar je wilt zijn is alleen te overbruggen door actie"

Gratis downloaden

Contact opnemen

People 2 Move
Stoomdijk 1
7211MK Eefde

Tel: 06-51813571

Kvk: 65249364
Btw: NL001858972B79

Share This