Die vraag krijg ik regelmatig. Ik vraag me dan op mijn beurt af waarom mensen het coachen met een paard zweverig zouden kunnen vinden. Een paard is gemiddeld zeshonderd kilo en staat met vier voeten op de grond. Ik kan me wel voorstellen dat niet iedereen meteen een beeld heeft bij het coachen met een paard. En misschien stellen ze mij die vraag wel omdat ik als coach redelijk nuchter en resultaatgericht ben. Hoe kun je dat samenbrengen met paardencoaching?
Zou het kunnen zijn dat wij snel de neiging hebben om iets dat we niet begrijpen als zweverig te zien? Dat we niet begrijpen dat een wezen dat onze taal niet spreekt en onze intelligentie niet bezit ons feedback kan geven over wat er in ons leeft? En om de zin “Wat er in ons leeft” minder zweverig te maken. Dat een paard ons feedback kan geven over hetgeen we denken, voelen of doen.
Het tegendeel is waar.
Coachen met het gebruik van paarden is helemaal niet zweverig als je begrijpt hoe het werkt.
Het is een heel natuurlijke vorm waarin je leert over het effect van gedrag en gedragspatronen. Dat er geen andere, dan de non verbale, taal is tussen mens en paard, zegt niets over zweverigheid. Maar hoe werkt het dan? Het paard heeft veel beter ontwikkelde zintuigen dan wij mensen. Dit zorgt ervoor dat hij elke minuscule verandering in het lichaam opmerkt. Veranderingen in het tempo van de hartslag, veranderingen in de spierspanning, veranderingen in de ademhaling of de lichaamshouding.
Waarom kunnen zij dat en hoe gebruiken ze het.
Paarden leven van nature in kuddes en moeten optimaal samenwerken om te kunnen overleven. Paarden zijn prooidieren en dus erg kwetsbaar. Een paard alleen heeft geen schijn van kans op overleven. Hun samenwerking is gebaseerd op uitmuntende communicatie. Zij communiceren niet door gesproken taal maar door lichaamstaal. Hun zintuigen zijn scherp ontwikkeld. Dit zorgt ervoor dat kuddegenoten elkaar perfect en direct aanvoelen. Als één paard in de kudde angst voelt, is de rest meteen alert. Hier gaat niet zoals bij ons mensen een dialoog aan vooraf. Wanneer één paard er van door gaat, is het risico wanneer je blijft staan, omdat je eerst zelf wilt bepalen of er een reden is om te gaan rennen, groter dan wanneer je mee rent in het vertrouwen dat er een reden is om te rennen. Goed ontwikkelde zintuigen zijn dus van levensbelang.
Het paard in de coaching.
Paarden zijn ontzettend goed in het lezen van lichaamstaal. Mensen zijn over het algemeen slecht in de controle over hun lichaamstaal. Via onze lichaamstaal geven we allerlei informatie die we met woorden niet willen, kunnen of durven zeggen. Soms bewust, soms onbewust. Deze lichaamstaal en de fysieke veranderingen die daarbij horen is wat paarden horen, voelen of zien. Ze zien aan je lichaamstaal hoe jij je voelt, wat je denkt en wat je behoeftes zijn. Niet letterlijk natuurlijk. Maar zij ervaren spanning, stress, ontspanning, ademhaling, hartslag etc….Hun spiegelneuronen worden geactiveerd en hiermee zullen zij reageren op jou als mens of jullie als kudde. Dat doen ze instinctief en zonder oordeel. Is dat zweverig?
Wat doet de coach met deze feedback?
Een coach die gebruik maakt van paarden is getraind in het lezen van de signalen van het paard. Welke signalen er zijn en hoe deze geïnterpreteerd kunnen worden is veelvuldig en langdurig onderzocht door wetenschappers en gedragsdeskundigen. Weten we daarmee wat een paard denkt?
Nee, is het simpele antwoord. Paarden denken ook niet na voordat ze in actie komen. Hun gedrag is instinctief en een direct gevolg van wat op dat moment waargenomen wordt in het hier en nu.
De paardencoach is dus geen vertaler van wat het paard denkt of voelt. In de meeste gevallen zal de coach vragen wat er bij de coachee gebeurd of veranderd is om de reactie van het paard te kunnen duiden.
Een voorbeeld.
Kun je een paard van 600 kilo aan een touwtje over een balk trekken?
De meesten zullen daarop “nee” antwoorden. Wat zorgt ervoor dat het paard bij de ene mens zonder probleem meeloopt over een balk en bij de ander weigert over de balk te stappen?
En wat zorgt er voor dat iemand door iets te veranderen, in zijn of haar denken of houding, er toch in slaagt om het paard over de balk te krijgen?
Bewustwording op deze en andere patronen, non verbale communicatie en effect daarvan op je omgeving. Onbewuste spanning in je lichaam, onzekerheid, dominantie of weg gestopte emotie. Je kunt het niet verbergen. Het zeshonderd kilo wegende met uitmuntend goed ontwikkelde zintuigen, instinctieve, fantastisch mooie paard, doorziet het meteen. En dat is de reden dat paarden gebruikt worden in de coaching. Dat lijkt mij verre van zweverig, maar is wel iets om enthousiast over te zijn als coach en paardenliefhebber.
Wanneer zet je het paard in voor de coaching?
Het paard is in principe altijd inzetbaar. Toch kies ik ervoor om het paard op bewuste momenten in te zetten. Aan het begin en/of het eind van een persoonlijk ontwikkeltraject bijvoorbeeld. Of wanneer iemand wil werken aan thema’s als leiderschap, zelfvertrouwen of grenzen aangeven. De impact van het paard is vaak groot op het vergroten van bewustzijn en inzicht. In een latere fase als partner voor het oefenen van nieuwe gedragspatronen en/of vaardigheden.
Teams kunnen met het paard aan de slag om te werken aan de communicatie, verbinding of samenwerking.
De meeste mensen die een paardencoaching ondergaan komen tot de conclusie dat het een fantastische ervaring is met veel impact. Maar ik heb nog niemand achteraf horen zeggen dat het zweverig was.
Wil je het zelf eens ervaren? Neem dan even contact of via info@people2move.nl of 06 51813571
Tot dan!