Meer geluk dan wijsheid.

1 maart 2020

3 minuten leestijd

Ik hoor het mijn moeder nog zeggen. Ik was vroeger van het type onstuimig en enthousiast. Ik dacht niet teveel na over hetgeen ik deed. En heel vaak als er dan iets lukte dan zei mijn moeder “ Nou, dat was ook meer geluk dan wijsheid”. Niet dat die opmerking mij ertoe bracht de volgende keer eerst wat meer na te denken. Nee helemaal niet. Omdat dingen vaak onverwacht lukte dacht ik het liefst nog minder na. Ik dook gewoon overal in en op. Nu ik zelf kinderen heb en wat wijzer ben realiseer ik me pas dat het voor een ouder lastig kan zijn om een typetje als mijzelf een beetje te beschermen tegen, ja waar tegen eigenlijk?

Wijsheid.

Ook daar had mijn moeder een uitspraak over die ze vaak gebruikte. “Wijsheid komt met de jaren” zei ze dan. Ik heb me ook nooit druk gemaakt over wijsheid want ik dacht……dat komt dus vanzelf. Daar hoef je niets voor te doen. Niet wetende dat ik mijn wijsheid zou weten te vergaren door alle ervaringen die ik op zou doen. Leuke maar ook minder plezierige ervaringen. En die laatste zorgden er met name voor dat ik wijzer werd. Maar met deze wijsheid kwam ook minder geluk.

Ben je als kind gelukkiger?

Dat vroeg ik me af. En uit allerlei geluksonderzoeken blijkt dat ons geluksgevoel zich tussen de 40 en 45 jaar op een dieptepunt bevindt. Daarna wordt het weer beter naarmate we ouder worden. Ik kwam zelf tot de conclusie dat mijn geluksgevoel hoog was in de tijd dat ik nog onbezorgd door het leven ging. Toen er allerlei omstandigheden waren die mij zorgen baarde ging het rap minder met het geluk. Zorgen hebben, piekeren, je eenzaam voelen met je problemen en het gevoel hebben dat je er niet toe doet kwamen in mijn geval vrij snel op mijn weg. En dat leidde er eigenlijk toe dat ik al vroeg wijs werd.

Geluk.

Ervaar je doorgaans wanneer er dingen goed gaan, wanneer er dingen lukken. Geluk is de afwezigheid van tegenslag. We zeggen vaak “Hij of Zij heeft geluk”. Geluk is zonder zorgen. Zodra je gaat nadenken kan geluk toch snel overschaduwd worden door de angst of negativiteit die je gedachten op roepen.  Geluk ervaar je waarin er voorzien wordt in je behoeftes. Wanneer je gewaardeerd en erkent wordt, wanneer je verbinding voelt met anderen. Wanneer je in vrijheid leeft en je tijd zinvol besteed.

Meer wijsheid dan geluk?

Zoals mijn moeder het stelde zou geluk wijsheid in de weg kunnen zitten en wijsheid geluk. Maar wat nu het geluk is van al die wijsheid, is dat het je bewuster maakt van geluk. En wijsheid is fijn zolang je niet het onstuimige en enthousiaste kind in jezelf kwijt raakt. Want precies het evenwicht tussen die twee maken het fijn. Omdat je wijs geworden niet meer in alle dieptes hoeft te springen, maar weet dat je kunt zwemmen wanneer je toch springt.

Het grote geluk van wijsheid.

Dat is toch voor mij wel het feit dat ik geen behoeft meer heb om mezelf te veroordelen. Dat ik ondanks of iets nu lukt of niet, mezelf toch best goed gelukt vindt. Dat ik mezelf erken en waardeer en me daardoor kan verbinden met anderen. Dat ik meer rust kan vinden en niet meer overal achter aan hoef te rennen. Dat mijn bewustzijn voor geluk inmiddels zo gegroeid is dat ik het vind in de kleine dingen. Zoals de zon die danst op je neus op de eerste lentedag.

Hoe me dat gelukt is? Nou, dat is meer geluk dan wijsheid waarschijnlijk!

Bianca in een notendop

Met mij haal je een enthousiast,  prikkelend en uitdagend mens in huis die op respectvolle wijze en met humor, een confronterende stijl hanteert die uitnodigt tot bewustwording en verandering.

 

Wat zeggen anderen

J.N.

"Bianca inspireert en motiveert. Ze steunt als het nodig is, maar daagt uit wanneer het kan. Vanuit haar authenticiteit en originaliteit kan ze jou vanuit een ander perspectief laten kijken, waardoor nieuwe deuren geopend kunnen worden."

E.v.H.

E.J.

“Met een big smile confronteerde Bianca me soms hard met mezelf. Ik heb veel aan het traject gehad. Afsluitend hebben we teruggekeken in welke mate mijn leerdoelen waren bereikt en dat was veel verder dan ik vooraf had verwacht.”

E.J.

E.B.

Bianca is een coach met zeer veel aandacht voor de menselijke maat en voor wat bij je persoonlijkheid past. Aan de andere kant speelt ze beslist geen mooi weer en geeft ze je aan wat ze bij je waarneemt. Ze durft daarbij door te graven en te schuren."

E.B.

E.v.H.

"Bianca heb ik ervaren als een zeer prettig persoon die oprecht persoonlijke aandacht geeft waarbij ze je op een goed manier weet te raken door je te confronteren, de juiste vragen te stellen en door te doen. Het heeft mij meer inzichten gegeven,verder gebracht en sterker gemaakt omdat ik dichter bij mijzelf ben gekomen."

E.v.H.

D.K.

"Bianca is met haar passie, gedrevenheid, flair, nuchterheid en humor de ideale coach om Regie te nemen en te houden op je carrière of je leven. Echt een coach die kijkt naar waar zij de meerwaarde kan zijn voor jou. Dit zul je zelf direct ontdekken bij een eerste kennismaking met haar."

D.K.

D.K.

"Bianca heeft mij in een kort coachingstraject zeer effectief en doeltreffend begeleid om weer terug te komen in mijn eigen kracht. Ze heeft mij laten ontdekken wat ik wil en mij in mogelijkheden laten denken. Ze heeft een positieve aanpak en vindt snel de juiste benadering om ‘binnen’ te komen. Zij confronteert vanuit respect en dat helpt!“

E.S.

Lid van

Kosteloos advies

"De afstand tussen waar je bent en waar je wilt zijn is alleen te overbruggen door actie"

Gratis downloaden

Contact opnemen

People 2 Move
Stoomdijk 1
7211MK Eefde

Tel: 06-51813571

Kvk: 65249364
Btw: NL001858972B79

Share This