Meer geluk dan wijsheid.

1 maart 2020

3 minuten leestijd

Ik hoor het mijn moeder nog zeggen. Ik was vroeger van het type onstuimig en enthousiast. Ik dacht niet teveel na over hetgeen ik deed. En heel vaak als er dan iets lukte dan zei mijn moeder “ Nou, dat was ook meer geluk dan wijsheid”. Niet dat die opmerking mij ertoe bracht de volgende keer eerst wat meer na te denken. Nee helemaal niet. Omdat dingen vaak onverwacht lukte dacht ik het liefst nog minder na. Ik dook gewoon overal in en op. Nu ik zelf kinderen heb en wat wijzer ben realiseer ik me pas dat het voor een ouder lastig kan zijn om een typetje als mijzelf een beetje te beschermen tegen, ja waar tegen eigenlijk?

Wijsheid.

Ook daar had mijn moeder een uitspraak over die ze vaak gebruikte. “Wijsheid komt met de jaren” zei ze dan. Ik heb me ook nooit druk gemaakt over wijsheid want ik dacht……dat komt dus vanzelf. Daar hoef je niets voor te doen. Niet wetende dat ik mijn wijsheid zou weten te vergaren door alle ervaringen die ik op zou doen. Leuke maar ook minder plezierige ervaringen. En die laatste zorgden er met name voor dat ik wijzer werd. Maar met deze wijsheid kwam ook minder geluk.

Ben je als kind gelukkiger?

Dat vroeg ik me af. En uit allerlei geluksonderzoeken blijkt dat ons geluksgevoel zich tussen de 40 en 45 jaar op een dieptepunt bevindt. Daarna wordt het weer beter naarmate we ouder worden. Ik kwam zelf tot de conclusie dat mijn geluksgevoel hoog was in de tijd dat ik nog onbezorgd door het leven ging. Toen er allerlei omstandigheden waren die mij zorgen baarde ging het rap minder met het geluk. Zorgen hebben, piekeren, je eenzaam voelen met je problemen en het gevoel hebben dat je er niet toe doet kwamen in mijn geval vrij snel op mijn weg. En dat leidde er eigenlijk toe dat ik al vroeg wijs werd.

Geluk.

Ervaar je doorgaans wanneer er dingen goed gaan, wanneer er dingen lukken. Geluk is de afwezigheid van tegenslag. We zeggen vaak “Hij of Zij heeft geluk”. Geluk is zonder zorgen. Zodra je gaat nadenken kan geluk toch snel overschaduwd worden door de angst of negativiteit die je gedachten op roepen.  Geluk ervaar je waarin er voorzien wordt in je behoeftes. Wanneer je gewaardeerd en erkent wordt, wanneer je verbinding voelt met anderen. Wanneer je in vrijheid leeft en je tijd zinvol besteed.

Meer wijsheid dan geluk?

Zoals mijn moeder het stelde zou geluk wijsheid in de weg kunnen zitten en wijsheid geluk. Maar wat nu het geluk is van al die wijsheid, is dat het je bewuster maakt van geluk. En wijsheid is fijn zolang je niet het onstuimige en enthousiaste kind in jezelf kwijt raakt. Want precies het evenwicht tussen die twee maken het fijn. Omdat je wijs geworden niet meer in alle dieptes hoeft te springen, maar weet dat je kunt zwemmen wanneer je toch springt.

Het grote geluk van wijsheid.

Dat is toch voor mij wel het feit dat ik geen behoeft meer heb om mezelf te veroordelen. Dat ik ondanks of iets nu lukt of niet, mezelf toch best goed gelukt vindt. Dat ik mezelf erken en waardeer en me daardoor kan verbinden met anderen. Dat ik meer rust kan vinden en niet meer overal achter aan hoef te rennen. Dat mijn bewustzijn voor geluk inmiddels zo gegroeid is dat ik het vind in de kleine dingen. Zoals de zon die danst op je neus op de eerste lentedag.

Hoe me dat gelukt is? Nou, dat is meer geluk dan wijsheid waarschijnlijk!

Kom in beweging!

Bianca van People 2 Move

Met mij haal je een enthousiast, prikkelend en uitdagend mens in huis. Op respectvolle wijze, en met humor, hanteer ik een confronterende stijl die uitnodigt tot bewustwording en verandering.

Ik hoop de wereld nog meer kleur te geven door jou te helpen jezelf te zijn: authentiek, vol zin en vrij.

Samen met mijn team help ik jouw talent en leiderschap te ontwikkelen.

Quotes van anderen

"Bianca inspireert en motiveert. Ze steunt als het nodig is, maar daagt uit wanneer het kan." J.B.

Bianca is een coach met zeer veel aandacht voor de menselijke maat en voor wat bij je persoonlijkheid past." E.B.

"Bianca is met haar passie, gedrevenheid, flair, nuchterheid en humor de ideale coach om Regie te nemen en te houden op je carrière of je leven." D.K

Share This