Vier redenen om meer te lachen.

22 januari 2018

4 minuten leestijd

Wanneer heb jij voor het laatst de slappe lach gehad?
Zeg eens eerlijk. En weet je het niet meer omdat het al zo lang geleden is of omdat je er geen aandacht aan besteedde toen het je overkwam?

Eén van de standaard vragen in de feedbackformulieren die ik gebruik voor de deelnemers aan mijn trainingen en workshops is “Heb je gelachen tijdens de training?”.  Lachen is belangrijk! Lachen opent de poort naar allerlei andere emoties. Lachen is gezond, het heeft een gunstig effect op jezelf en op je omgeving. Als je lacht ben je mooier en als klap op de vuurpijl zorgt het voor een beter geheugen en leervermogen.

Lachen is gezond.

Uit de vele verschillende wetenschappelijke onderzoeken die er gedaan zijn naar de effecten van lachen op je body en mind zijn het er allemaal over eens. Lachen is gezond. Lachen heeft veel effect op je lichaam. Zo versterkt het je immuunsysteem doordat er bij lachen eiwitten vrijkomen die het immuunsysteem normaal alleen afscheidt bij contact met virussen, schimmels of bacteriën. Daarnaast zorgt lachen voor een diepere ademhaling waardoor er meer zuurstof in je bloed komt dat ook nog eens sneller vervoerd wordt doordat je bloed sneller gaat stromen. Lachen geeft ruimte en een fijn gevoel doordat je endorfine aanmaakt tijdens het lachen. Endorfine is een soort natuurlijke pijnstiller, die ook aangemaakt wordt bij het sporten of het eten van chocolade. Endorfine breekt stresshormonen als cortisol en adrenaline af waardoor je je ontspannen voelt. Tijdens het lachen wordt er ook serotine aangemaakt dat een gunstige invloed heeft op je stemming emotie, zelfvertrouwen en slaapritme. De aangemaakte dopamine stimuleert ons blije gevoel en het vermogen om te genieten.

Lachen heeft een gunstig effect op je omgeving.

Wij mensen zijn in het bezit van spiegelneuronen. Deze worden actief als wij het gedrag van anderen waarnemen. Het hersengebied dat bij de ander actief is tijdens dat gedrag wordt dan ook bij onszelf geactiveerd. Het duidelijkste is dat bij baby’s, die reageren op het gedrag van de ouders door hen na te doen.  Onze spiegelneuronen leveren een flinke bijdrage aan ons inlevingsvermogen.
Wanneer je zelf lacht heb je daarmee een gunstige invloed op zowel je eigen stemming als die van je omgeving. Lachen werkt aanstekelijk.  En wanneer iedereen zich blijer en opgeruimder voelt kom je tot hele andere dingen en heb je een beter gevoel bij de besluiten die je neemt en de afspraken die je maakt. Vorige week was ik als coach aan het werk met een team dat samen  tot een visie op een bepaald onderwerp moest komen. Na afloop vroeg ik hen hoe zij de bijeenkomst hadden ervaren op deze dag. Het antwoord dat ik kreeg maakte mij blij. Ze hadden in lange tijd niet meer gelachen tijdens een teamoverleg. We nemen onszelf soms zo serieus dat het moeilijker is om tot overeenstemming te komen over een besluit of visie. Samen lachen verbindt en maakt alles lichter waardoor je ook ineens met een glimlach naar jezelf en anderen kunt kijken. En dan blijk je zomaar ineens niet meer zover van elkaar te verschillen.

Als je lacht ben je mooier.

Als je lacht train je een heel aantal gezichtsspieren, dit zorgt voor een betere doorbloeding en een soort van natuurlijke lift van je gezichtshuid. Er ontstaat een blos op je wangen en je straalt.  Lachen ontspant en een ontspannen gezicht is mooier.  Daarnaast speelt lachen een grote rol in het verleidingsspel. We worden verleidelijker als we lachen.
Lachen traint ook de buikspieren,  regelmatig de sappe lach hebben doet dus wonderen voor je figuur. Een heel wat prettiger manier om je buikspieren te trainen dan die eindeloze sit ups.

Lachen verbetert je geheugen en leervermogen.

Lachen vermindert het stresshormoon cortisol in je bloed. En met de vermindering van dit stresshormoon gaat je vermogen om te leren en te onthouden omhoog. Wanneer je een training geeft is het wel zo fijn dat de deelnemers hun maximale leervermogen aanspreken. En dus wordt er gelachen. En buiten dit voordeel geeft het een heerlijke ontspannen sfeer waarin het prettig werken is.
Lachen maakt je gelukkiger en het leven minder zwaar.

• Wil je gezond blijven, lach dan meer.
• Wil je minder stress, lach dan meer.
• Wil je meer saamhorigheid, lach dan meer.
• Wil je meer positiviteit, lach dan meer.
• Wil je lichter leven, lach dan meer.
• Wil je meer stralen, …………..

Wanneer ik voor het laatst de slappe lach had?
Toen ik op you tube keek naar een promotiefilmpje keek van een workshop lachmeditatie.  En ook al had ik hem al eerder gezien,  het werkt steeds, want lachen is en blijft aanstekelijk.

Kom in beweging!

Bianca van People 2 Move

Met mij haal je een enthousiast, prikkelend en uitdagend mens in huis. Op respectvolle wijze, en met humor, hanteer ik een confronterende stijl die uitnodigt tot bewustwording en verandering.

Ik hoop de wereld nog meer kleur te geven door jou te helpen jezelf te zijn: authentiek, vol zin en vrij.

Samen met mijn team help ik jouw talent en leiderschap te ontwikkelen.

Quotes van anderen

"Bianca inspireert en motiveert. Ze steunt als het nodig is, maar daagt uit wanneer het kan." J.B.

Bianca is een coach met zeer veel aandacht voor de menselijke maat en voor wat bij je persoonlijkheid past." E.B.

"Bianca is met haar passie, gedrevenheid, flair, nuchterheid en humor de ideale coach om Regie te nemen en te houden op je carrière of je leven." D.K

Share This