Hoe goed zorg jij voor jezelf?

25 juni 2018

4 minuten leestijd

Ja hoor, ik zorg goed voor mezelf hoor ik mensen vaak zeggen. Maar wat is goed voor jezelf zorgen? Want wanneer ik dan doorvraag krijg ik vaak antwoorden die gaan over verantwoord eten, voldoende slapen of voldoende bewegen. Maar uit de antwoorden op de vraag wat iemand doet uitsluitend en alleen voor zichzelf, gewoon omdat het je blij maakt of omdat het je het graag wilt, dan blijken we toch heel veel dingen te doen, omdat het moet of zo hoort, of van ons verwacht wordt, met de gedachte dat we voor onszelf zorgen.

Wees eens eerlijk, loop jij twee keer per week je rondjes omdat je er blij van wordt of omdat je weet dat het gezond is om te bewegen? Ja, ik weet dat je er energie van krijgt en dat je je daarna voldaan en lekker voelt. Maar om eerlijk te zijn ben ik ook altijd blij dat ik het weer gehad heb voor die dag. Dat ik weer voldaan heb aan de opdracht om te bewegen omdat het goed voor me is. En iedere keer tegen jezelf zeggen, doe het nu maar, je weet dat je je daarna lekker voelt en het is goed voor je.

Wat is goed voor jou alleen?

Wanneer ik mensen vraag wat zij uitsluitend en alleen voor zichzelf doen blijkt dat toch wel een dingetje. Want een groot gedeelte van de mensheid voelt zich schuldig wanneer ze iets uitsluitend en alleen voor zichzelf doen, zeker wanneer dat in de plaats komt van de dingen die we zouden moeten doen om goed voor onszelf te zorgen. En dat zijn echt niet alleen maar vrouwen.
Hoe vaak doen we geen opleiding in het kader van onze ontwikkeling? Meestal past deze ontwikkeling in het carrièrepad dat je bent ingeslagen. Maar waarom geen ontwikkeling op andere gebieden, iets dat je altijd al wilde maar nooit hebt gedaan omdat:
• Het teveel geld kostte
• Het uitsluitend en alleen voor je eigen plezier diende
• Je er geen tijd voor had
• Andere dingen eerst moesten
• Het teveel risico’s met zich meebracht
• Je dacht dat je het niet zou kunnen
Ik ben ervan overtuigd dat dingen leren die je leuk vind, ongeacht wat, uitermate goed zijn voor je ontwikkeling? En soms brengt dat ons op hetgeen we echt graag willen doen in het leven.

Behoeften en verlangens.

Het is eigenlijk best raar dat onze behoeften en verlangens op enig moment ondergeschikt raken aan de verplichtingen die wij voelen. Natuurlijk hebben we verplichtingen en verantwoordelijkheden, en in de meeste gevallen hebben we daar zelf voor gekozen. Maar goed voor jezelf zorgen betekent voor mij dat je ook ruimte geeft aan je behoeften en verlangens. Daarvoor moet je kunnen erkennen dat jouw behoeften en verlangens misschien wel verschillen van die van anderen. En is het onvermijdelijk dat je bewuste keuzes durft te maken. Dat je accepteert dat er wel eens iemand boos of teleurgesteld raakt door jouw keuze. Maar ook dat je soms een offer moet brengen. Iets anders los moet laten. Dat is moeilijk maar tegelijkertijd ook bevrijdend.

Accepteren.

Het enige wat je hoeft te doen is accepteren dat jouw keuzes gevolgen hebben. De meeste gevolgen zijn te overzien, die gaan over de reacties van anderen, vermindering van materiële zaken of het loslaten van ( schijn) zekerheden. Maar laten we eerlijk zijn, zolang je de wet niet overtreed of geen echte slachtoffers maakt is het echt wel te doen. Want wat we soms vergeten is dat het aan de andere kant veel oplevert. Dingen als tijd, onafhankelijkheid, vrijheid en plezier. En laten dat nu net de dingen zijn die heel goed voor je zijn. Drie jaar geleden besloot ik mijn baan op te zeggen omdat bleek dat mijn plezier uit heel andere dingen kwam dan  uit de baan die ik op dat moment had. Ik deed een opleiding en nog tijdens die opleiding startte ik mijn bedrijf.
Wat ik daarvoor moest opofferen?
• Vast inkomen,
• Structuur,
• Afbakening werk/privé,
• Financiële onafhankelijkheid,
• Status.

Wat kreeg ik ervoor terug?
• Tijd.
• Vrijheid.
• Uitdaging.
• Plezier.
• Voldoening.
In het kort. Ik heb ( op dit moment nog) de helft minder inkomen maar 3 keer zoveel, tijd, plezier, uitdaging en voldoening. De dingen die ik terug krijg van klanten? Energiek, vitaal, positief en verbindend.

Goed voor jezelf zorgen.

Gaat dus over veel meer dan fysiek gezond leven. Het gaat ook over keuzes die je maakt m.b.t je mentale gezondheid. En mentale gezondheid vaart wel bij plezier, genieten, voldoening. Wat ga jij morgen doen om goed voor jezelf te zorgen? Welke verlangen ga je de ruimte geven?

Bianca in een notendop

Met mij haal je een enthousiast,  prikkelend en uitdagend mens in huis die op respectvolle wijze en met humor, een confronterende stijl hanteert die uitnodigt tot bewustwording en verandering.

 

Wat zeggen anderen

J.N.

"Bianca inspireert en motiveert. Ze steunt als het nodig is, maar daagt uit wanneer het kan. Vanuit haar authenticiteit en originaliteit kan ze jou vanuit een ander perspectief laten kijken, waardoor nieuwe deuren geopend kunnen worden."

E.v.H.

E.J.

“Met een big smile confronteerde Bianca me soms hard met mezelf. Ik heb veel aan het traject gehad. Afsluitend hebben we teruggekeken in welke mate mijn leerdoelen waren bereikt en dat was veel verder dan ik vooraf had verwacht.”

E.J.

E.B.

Bianca is een coach met zeer veel aandacht voor de menselijke maat en voor wat bij je persoonlijkheid past. Aan de andere kant speelt ze beslist geen mooi weer en geeft ze je aan wat ze bij je waarneemt. Ze durft daarbij door te graven en te schuren."

E.B.

E.v.H.

"Bianca heb ik ervaren als een zeer prettig persoon die oprecht persoonlijke aandacht geeft waarbij ze je op een goed manier weet te raken door je te confronteren, de juiste vragen te stellen en door te doen. Het heeft mij meer inzichten gegeven,verder gebracht en sterker gemaakt omdat ik dichter bij mijzelf ben gekomen."

E.v.H.

D.K.

"Bianca is met haar passie, gedrevenheid, flair, nuchterheid en humor de ideale coach om Regie te nemen en te houden op je carrière of je leven. Echt een coach die kijkt naar waar zij de meerwaarde kan zijn voor jou. Dit zul je zelf direct ontdekken bij een eerste kennismaking met haar."

D.K.

D.K.

"Bianca heeft mij in een kort coachingstraject zeer effectief en doeltreffend begeleid om weer terug te komen in mijn eigen kracht. Ze heeft mij laten ontdekken wat ik wil en mij in mogelijkheden laten denken. Ze heeft een positieve aanpak en vindt snel de juiste benadering om ‘binnen’ te komen. Zij confronteert vanuit respect en dat helpt!“

E.S.

Lid van

Kosteloos advies

"De afstand tussen waar je bent en waar je wilt zijn is alleen te overbruggen door actie"

Gratis downloaden

Contact opnemen

People 2 Move
Stoomdijk 1
7211MK Eefde

Tel: 06-51813571

Kvk: 65249364
Btw: NL001858972B79

Share This