10 Tips voor een blijer bestaan.

16 oktober 2017

6 minuten leestijd

Heb jij ze ook? Van die dagen dat er zo’n grote grijze wolk boven je hoofd hangt, dat je het leven veel te serieus neemt, dat het lijkt alsof alles ingewikkeld en moeilijk is? Dagen dat je gewoon niet blij bent. Nu zijn alle mensen verschillend en is de ene mens van nature wat opgeruimder en blijer van gemoed dan de ander, maar toch. Laatst liep ik iemands kantoor binnen die uitermate enthousiast riep “ah……daar heb je onze gelukscoach” terwijl ik net niet zo’n blije dag had om allerlei redenen.
Toen ik weer vertok met de opmerking dat zelfs een gelukscoach wel eens een wat minder dag had, zag ik ze opgelucht ademhalen. Kennelijk was het een prettige gedachte dat zelfs de mensen met roze brillen onder ons wel eens minder blij waren.

Keuzes

Eenmaal weer op de gang kon ik niet verhinderen dat ik toch wel moest glimlachen om dit voorval en realiseerde ik me dat ik alleen die lach mij al hielp om me weer blijer te voelen. Het nodigde mij ook uit om na te denken welke dingen ik zoal doe om mezelf blij te voelen. Omdat ik de heilige overtuiging heb dat het een keuze is met welk gevoel je rond loopt. En het bijzonder is dat de dingen die ik doe om mezelf blijer te maken ook dingen zijn die de ander doorgaans blijer maken. Dingen die ik wel met je wil delen door ze hier op te schrijven.

1. Lach naar vreemden.

Waarom zou ik , hoor ik je denken.  Het antwoord is simpel…..wat je geeft krijg je terug.  Het is zo mooi om te ervaren wat één enkele lach bij iemand anders teweeg kan brengen.  Hoe op iemands gezicht de zon doorbreekt, gewoon omdat jij besluit hem of haar een lach te schenken.   En zeg nu zelf….wordt jij niet blij van de zon?

2. Geef elke dag iemand een welgemeend compliment.

Het klinkt zo logisch maar doen we het ook? Zijn we niet veel eerder geneigd elkaar te vertellen wat er niet goed is of wat er beter moet? En als het goed gaat nemen we niet de moeite daar iets van te zeggen.  Ook hier geldt dat wat je geeft terug komt.  Stel dat je meer complimenten ( wel gemeend) uitdeelt dan dat je kritiek uit. Je zult logischerwijze meer gefocust zijn op de goede dingen in het leven, en dat geeft een blij gevoel.

3. Maak een lijst van dingen die je gelukkig maken.

Weet jij eigenlijk waar je gelukkig van wordt? Wanneer je regelmatig bewust stil staat bij de dingen die je gelukkig maken ervaar je dat geluk en blijheid in heel gewone dingen zit. Een lekker kopje koffie, tijd doorbrengen met je beste vriend, muziek maken, sporten, wandelen in de natuur. Bedenk het maar. Alleen de gedachte aan die dingen maken je al blij.

4. Vergeef iemand zijn fout en begin opnieuw.

Boosheid en wrok kunnen je verteren. Natuurlijk hoef je niet iedereen al zijn fouten te vergeven. Het zou heel nobel, maar onmogelijk, zijn. Soms ben je zo gekwetst of teleurgesteld dat het niet lukt. Maar stel je eens voor dat je besluit geen last meer te hebben van andermans fout. Dat je die ander ook kunt accepteren met fout en al. Dat je kunt zeggen, ik hoop dat je ervan geleerd hebt, laten we vanaf hier verder gaan.  Niet gemakkelijk maar wijsheid komt met de jaren moet je maar denken. En het levert veel op, vooral voor jezelf.

5. Vergeef jezelf je fouten en begin opnieuw.

Nog moeilijker maar het maakt je nog blijer dan anderen hun fouten vergeven. Hoeveel negatieve energie kun je laten gaan door gewoon te accepteren dat je zelf een mens bent, die fouten maakt, daarvan leert, en doorgaat.

6. Focus je op voordelen en mogelijkheden.

Het leven is dat wat je overkomt als je andere plannen maakt. Dingen veranderen continu, ook wanneer je dat niet wilt. De meeste mensen raken van slag, boos, verdrietig en verbitterd wanneer ze het gevoel hebben als hen iets ontnomen wordt. Ze geen keuzes lijken te hebben gehad in een verandering. Ze iets lijken te moeten wat ze niet willen. Wanneer je de neiging hebt te blijven kijken naar wat er niet (meer) is wordt je daar zeker niet blijer van. Het helpt ook niet omdat je dingen maar ten dele kunt beïnvloeden. Wat je wel kunt doen is je focus verleggen naar mogelijkheden en kansen die ontstaan door hetgeen er gebeurt. Je focus verleggen brengt je weer in regie over hetgeen er gebeurt met jou, en reken maar dat het helpt om je blijer te voelen.

7. Ga naar buiten en kijk om je heen.

We kijken te weinig om ons heen. De natuur is groots geweldig en prachtig, als je er oog voor hebt.  Ik hoorde Martin Simek ooit eens in een interview zeggen “wanneer je de natuur ziet in als haar grootsheid, dan moet je wel  in god geloven”. Nu is het niet mijn bedoeling je hier te bekeren, maar de natuur heeft op mij ook dezelfde werking. Verrijking en ontzag. Van het glinsterende dauw op een ontluikend sneeuwklokje tot een berggorilla op 50 meter afstand. Als je echt kijkt kun je daar alleen maar blij van worden.

8. Blijf uit de buurt van negatieve energie.

Iedereen weet wel wanneer hij of zij teveel in beslag genomen wordt door negatieve energie. Het is vermoeiend en het levert niets op. Het zuigt je leeg en ontstaat meestal door specifiek gedrag van jezelf of je omgeving. Blijf er zoveel mogelijk van weg of doe iets om het te keren, besluit om er niet in mee te gaan. Zoek een omgeving op die positieve energie genereert en spreek jezelf vermanend toe bij slachtoffer gedrag.

9. Huppel, dans en spring.

Doe alsof je blij bent.  Wanneer ik met mijn dochters door de stad huppel omdat zij dat graag willen voel ik me blij. En het grappige is dat mensen die we tegen komen ook lachend passeren. Zet eens een fijne plaat op en dans eens door de kamer, laat jezelf gaan. Laat het los en neem jezelf niet te serieus.  Waarom vond je het als kind heerlijk om op de trampoline te springen en vind je het als volwassene raar of verspilde energie. Ik kan je verzekeren dat het veel energie en een blij gevoel oplevert.

10. Stop uitsluitend energie in waar je invloed op hebt.

Het is raar maar we hebben soms de neiging om veel energie te stoppen in zaken waar we geen invloed (meer) op hebben en weinig energie in zaken waar we wel invloed op hebben. We proberen wanhopig onze omgeving te veranderen in plaats van onze eigen gedachtes en oordelen over die omgeving. De tips die ik je hier gegeven heb zijn uitsluitend zaken die je zelf kunt beïnvloeden. Het zijn dingen die jij zelf kunt doen om jezelf blijer te maken. Want blij maken kun je alleen jezelf, verwacht niet dat iemand anders dat voor je doet.

Kijk eens in de spiegel. Als je lacht ben je mooier.

En nu ……actie!

Kom in beweging!

Bianca van People 2 Move

Met mij haal je een enthousiast, prikkelend en uitdagend mens in huis. Op respectvolle wijze, en met humor, hanteer ik een confronterende stijl die uitnodigt tot bewustwording en verandering.

Ik hoop de wereld nog meer kleur te geven door jou te helpen jezelf te zijn: authentiek, vol zin en vrij.

Samen met mijn team help ik jouw talent en leiderschap te ontwikkelen.

Quotes van anderen

"Bianca inspireert en motiveert. Ze steunt als het nodig is, maar daagt uit wanneer het kan." J.B.

Bianca is een coach met zeer veel aandacht voor de menselijke maat en voor wat bij je persoonlijkheid past." E.B.

"Bianca is met haar passie, gedrevenheid, flair, nuchterheid en humor de ideale coach om Regie te nemen en te houden op je carrière of je leven." D.K

Share This