De wereld door een roze bril

2 oktober 2017

3 minuten leestijd

Wanneer we buiten zijn en de zon schijnt, dan zetten we in de meeste gevallen onze zonnebril op zodat we de wereld niet door toegeknepen ogen hoeven waar te nemen. Het is een stuk aangenamer en je ziet meer. En is het je eigenlijk al wel eens opgevallen dat je niet alleen meer maar ook iets anders ziet wanneer je een zonnebril op hebt. En dat het ook uit maakt welke zonnebril je hebt en welke tint het glas heeft.

De gekleurde bril

Heb je als experiment wel eens een gekleurde bril opgezet om te kijken wat je zag? Ik was een tijdje geleden met mijn kinderen in het wetenschapsmuseum en daar hadden ze een leuk experiment met gekleurde brillen. Wanneer je met een rode bril naar iets roods kijkt zie je niets maar kijk je naar iets geels dan zie je ineens iets dat oranje is. Zet je de rode bril af dan blijkt dat ineens geel te zijn en doe je daarna je blauwe bril op dan is het weer groen. Je kunt dus naar gelang wat je wilt zien de bril kiezen. Of,  je hebt al een bril op en die bepaald wat je op dat moment ziet, ongeacht of dat de waarheid is of niet. Wanneer je een van deze brillen opzet, realiseer je je direct dat je de wereld anders ziet. Maar realiseer jij je dat je ook innerlijke brillen draagt die bepalen hoe jij de wereld om je heen waarneemt?

De innerlijke bril

Onze innerlijke bril wordt oa beïnvloed door onze overtuigingen, oordelen, karaktereigenschappen, stemming, kennis, ervaringen die we hebben opgedaan en de context waarin wij ons bevinden op dat moment. Onze innerlijke brillen kunnen we soms ook associëren met verschillende kleuren.
Zo associeer ik zwart met negativiteit en pessimisme, rood met overtuiging vuur en passie, blauw met rust en evenwichtigheid, geel met vrolijkheid, groen met behulpzaamheid en verbinding etc…

Als coach gebruik ik dit wanneer coachees moeite hebben om de dingen vanuit een ander perspectief te zien. Heel vaak zijn mensen, wanneer zij vast gelopen zijn in hun ontwikkeling, gefocust op wat zij niet ( meer) willen. Je ergens tegen verzetten of iets proberen te bedwingen geeft meestal niet veel energie en het ontneemt je het beeld van de dingen die je wel wilt. Je ontwikkelen vanuit de wens, de ideale wereld zeg maar, geeft veel meer positieve energie en een natuurlijke drang om je vooruit te bewegen i.p.v. te blijven staan waar je bent.
Om je doelen en wensen te onthullen is het wel belangrijk dat je weet door welke bril jij geneigd bent de wereld te bekijken. Het is ook leuk om te ontdekken wat er gebeurt wanneer het iemand dan lukt om een andere bril op te zetten.

De roze bril

En ik ben de eerste om toe te geven dat ik daarbij een enorme fan ben van de roze bril. De roze bril die alles net een beetje mooier maakt. De bril die staat voor positiviteit, die je uitnodigt om ongegeneerd te dromen over wat er allemaal zou willen realiseren. De bril die je laat zien wat er al wel is, die je uitnodigt tot mildheid, en die je inspireert om in actie te komen. Van dromen naar doen. Voor die actie heb je dan misschien wel weer even een andere bril nodig.

Overal in mijn leven en werk is de kleur roze terug te vinden, omdat het zo lekker matched met mijn opgeruimde, positieve kijk op de wereld, mijn natuurlijke neiging tot het hebben van grote dromen en het gevoel van geluk dat ik in ieder dag vind. Ik ben gewoon nooit uit mijn roze fase gekomen! En Who cares, het maakt me blij. Het liefst verspreid ik het over de wereld. En hoe mooi is het wanneer ik de meest fantastische en blije wensen, dromen en verhalen hoor wanneer ik iemand vraag. Wat zie je als je de roze bril op zet?

En jij, welke bril heb jij nu op? En wat zie jij als je de roze bril op zet?

Wie durft mag het delen.

Kom in beweging!

Bianca van People 2 Move

Met mij haal je een enthousiast, prikkelend en uitdagend mens in huis. Op respectvolle wijze, en met humor, hanteer ik een confronterende stijl die uitnodigt tot bewustwording en verandering.

Ik hoop de wereld nog meer kleur te geven door jou te helpen jezelf te zijn: authentiek, vol zin en vrij.

Samen met mijn team help ik jouw talent en leiderschap te ontwikkelen.

Quotes van anderen

"Bianca inspireert en motiveert. Ze steunt als het nodig is, maar daagt uit wanneer het kan." J.B.

Bianca is een coach met zeer veel aandacht voor de menselijke maat en voor wat bij je persoonlijkheid past." E.B.

"Bianca is met haar passie, gedrevenheid, flair, nuchterheid en humor de ideale coach om Regie te nemen en te houden op je carrière of je leven." D.K

Share This