De 5 belangrijkste vragen over kernwaarden.

26 september 2016

5 minuten leestijd

De 5 belangrijkste vragen over kernwaarden.

Je leeft maar één keer en je wilt graag dat het zo prettig mogelijk verloopt. Prettig is een ruim begrip, wat voor jou aangenaam is, kan voor een ander minder fijn aanvoelen. Ieder mens heeft nu eenmaal een eigen identiteit. Heb je er ooit wel eens over nagedacht wat jouw identiteit is en hoe jouw kernwaarden daar onderdeel van zijn? Waarom het belangrijk is om je kernwaarden te weten? Ieder mens heeft wensen en ziet dingen graag op een bepaalde manier verlopen, iedereen heeft kernwaarden, ook jij.

1. Wat zijn kernwaarden?

Wat zijn kernwaarden eigenlijk? Misschien heb je wel eens van het begrip gehoord, maar heb je eigenlijk geen idee waar het precies over gaat. Of dacht je dat kernwaarden alleen in het bedrijfsleven belangrijk zijn? Niets is minder waar. Kernwaarden zijn voor iedereen belangrijk, of je nu werknemer, werkgever of ondernemer bent. Ook op het persoonlijke vlak spelen kernwaarden een grote rol. Kernwaarden komen voort uit je identiteit en zeggen iets over wat jij belangrijk vindt. Ze kunnen ons inspireren, maar ook belemmeren. Ons leven is op onze kernwaarden gebaseerd, het zijn jouw persoonlijke waarden. En omdat ze zo persoonlijk zijn deel je soms kernwaarden met anderen maar in de meeste gevallen hebben andere mensen andere kernwaarden.

2. Waarom zijn ze belangrijk?

Kernwaarden zijn belangrijk omdat ze gaan over dingen die voor jou belangrijk zijn. Als één van jouw kernwaarden “zingeving” is en het lijkt of je steeds bezig bent met zaken die er niet toe doen, dan voel je jezelf hier niet prettig bij. Je hebt dan misschien het gevoel dat je jezelf te kort doet of dat je gehinderd wordt in het leven. Dit ontevreden gevoel werkt door op de rest van je gestel. Dit kan zowel op het geestelijke, als op het lichamelijke vlak invloed hebben. Natuurlijk moet je bij het naleven van je kernwaarden wel realistisch blijven. Als één van jouw kernwaarden “authenticiteit” is, dan moet je jezelf ook realiseren dat dit niet betekent dat je je nooit aan hoeft te passen aan je omgeving. Maar zolang je van jezelf weet wat je belangrijk vindt en probeert hier zo dicht mogelijk naar te leven en te handelen, blijf je wel dicht in de buurt bij jouw doel. Het belangrijkste is om te ontdekken welke kernwaarden echt bij jou horen, ze zijn onderdeel van je karakter en geven je zicht op het leven dat jij wilt leiden om gelukkig te zijn.

3. Wat zeggen ze over je?

Kernwaarden zeggen iets over jouw identiteit en wat je belangrijk vindt in het leven. Soms leiden ze ook tot valkuilen. Om mezelf maar even als voorbeeld te nemen. Naast mijn 3 belangrijkste kernwaarden “Authentictiteit, Zingeving en Vrijheid”, vind ik “verantwoordelijkheid” ook erg belangrijk. Dit zorgt er echter voor dat ik zonder dat ik me er altijd bewust van ben , overal en in zo’n beetje elke situatie de verantwoordelijkheid naar me toe trek. Is dat handig? Soms wel maar ook vaak niet. Het belemmert dan anderen hun eigen verantwoordelijkheid te nemen, terwijl ik het zo belangrijk vind dat mensen hun verantwoordelijkheid nemen. Ehhhh…….dat klinkt nogal paradoxaal. Dat klopt, maar feitelijk is het gewoon een beetje teveel van het goede, en teveel van het goed leidt meestal tot een valkuil.

En stiekem vind ik het helemaal niet fijn om ook de verantwoordelijkheid van anderen te moeten dragen.

Veel kernwaarden die we denken te hebben, zijn helemaal niet van ons maar zijn ons opgelegd door ouders, leerkrachten, werkomgeving of cultuur. Om deze waarden na te leven kost soms veel energie omdat ze in strijd zijn met onze eigen waarden en we worden er niet gelukkig van. En het doet iets met jouw eigenwaarde. Daarom is het belangrijk dat je weet welke waarden specifiek bij jou horen.

4. Hoe krijg je zicht op je eigen kernwaarden?

Maak eens een lijstje. Schrijf dingen op die jij belangrijk vindt in het leven. Jouw dromen, jouw idealen. Denk eens aan hoe je was als kind. Ik had zelf bijvoorbeeld als kind heel sterk de behoefte om mezelf te kunnen zijn ook al vond mijn moeder dat ontzettend lastig. Ook was ik als kind altijd op zoek naar vrijheid, vrijheid van denken maar ook van doen.

Meestal heb je meerder kernwaarden, zeker een stuk of 5 en zeker 3 die erg veelinvloed op je leven hebben. Om die 3 te vinden helpt het om te denken aan waar je het meest last van hebt bij andere mensen. Heb jij ontzettende last van mensen die hun afspraken niet nakomen dan is de kans groot dat één van jouw kernwaarden betrouwbaarheid is. Een coach kan je ook helpen om zicht te krijgen op je meest belangrijke kernwaarden.

5. Hoe laat je ze aan anderen zien?

Je kernwaarden zijn eigenlijk je ‘handelsmerk’. Mensen herkennen je aan jouw kernwaarden. Het zijn jouw handelingen, woorden, dromen en je gedrag wat jou zo uniek maakt. Als één van jouw kernwaarden ‘zorgzaamheid’ is, dan zal iedereen in jou een zorgzaam iemand herkennen. Je laat ze dus zien door ernaar te leven. Bijkomend voordeel is dat leven in harmonie met je kernwaarden meestal een gelukkig gevoel geeft.

Denk eens na over jouw kernwaarden. Realiseer je tegelijk dat Andere mensen andere kernwaarden hebben. En dat zij het nodig hebben om in harmonie met hun eigen kernwaarden te leven en te werken. Het gedrag van die ander zegt dus veel meer over wat hij of zij belangrijk vindt dan dat het iets zegt over jou. Kernwaarden zijn een onderdeel van je authenticiteit. En in mijn visie is authenticiteit één van de drie pijlers voor gelukkig leven en werken.

Kom in beweging!

Bianca van People 2 Move

Met mij haal je een enthousiast, prikkelend en uitdagend mens in huis. Op respectvolle wijze, en met humor, hanteer ik een confronterende stijl die uitnodigt tot bewustwording en verandering.

Ik hoop de wereld nog meer kleur te geven door jou te helpen jezelf te zijn: authentiek, vol zin en vrij.

Samen met mijn team help ik jouw talent en leiderschap te ontwikkelen.

Quotes van anderen

"Bianca inspireert en motiveert. Ze steunt als het nodig is, maar daagt uit wanneer het kan." J.B.

Bianca is een coach met zeer veel aandacht voor de menselijke maat en voor wat bij je persoonlijkheid past." E.B.

"Bianca is met haar passie, gedrevenheid, flair, nuchterheid en humor de ideale coach om Regie te nemen en te houden op je carrière of je leven." D.K

Share This