De coach als mens.

10 oktober 2016

4 minuten leestijd

Afgelopen week had ik een tweedaagse training over persoonlijk leiderschap. Deze twee trainingsdagen begonnen lekker want ik bevond mij op de eerste trainingsdag in een verkeersinfarct rondom Utrecht waardoor ik na drie uur in de auto gezeten te hebben een uur te laat aankwam. Het onderwerp van deze trainingsdag ……..timemanagement.

Nu heb je wanneer je in zo’n enorme file terecht komt nog weinig te managen terwijl je ontzettend veel tijd hebt om jezelf te stressen over dat je niets te managen hebt, en zeker de tijd niet. Je zit in de auto, kunt niet voor of achteruit………voelt de stress opkomen……en denkt, hoe zal ik mijn tijd eens managen? Besef je ineens dat je tijd hebt om niets te doen. Lekker meezingen met de radio, mensen kijken die zichzelf zitten te stressen, je verwonderen over de manoeuvres van je medeweggebruikers, naar buiten kijken, nadenken over waar je focus voor de komende tijd ligt, onderwerpen bedenken voor je volgende blog of gewoon niets doen. En dus, geloof het of niet…..het heeft zo zijn voordelen om in de file te staan.

Timemanagement dus.
Aan de orde kwam het volgende. Wij denken vaak dat we tijd in overvloed hebben en dat geld schaars is aldus de trainer. Maar het is precies andersom, geld is er in overvloed en tijd is schaars. Er zit 24 uur in een dag en meer is er niet. Geld wordt gecreëerd en dus is er nooit een tekort aan geld. Ik begreep zijn stelling wel en feitelijk heeft hij gelijk maar hoe kan het dan dat voor veel mensen geldt dat ze tijd in overvloed hebben en geld tekort komen?
Timemanagement gaat in vrijwel alle gevallen over hoe je omgaat met een tekort aan tijd, of beter, met een teveel aan bezigheden en activiteiten voor de beschikbare tijd. Maar het gaat nooit over het managen van teveel tijd. Is het hebben van tijd nu rijkdom of armoede? Ik Verwonder me wel eens over onze maatschappij waarin je iemand bent wanneer je het druk hebt, en je agenda overvol is, en we een coach hebben of trainingen volgen om onze tijd te managen.
Als ondernemer heb ik nog wat tijd over en wanneer ik dat aan anderen vertel krijg ik vaak zo’n meewarige blik alsof dat vreselijk is. Maar het mooie is dat ik tijd heb om aan mijn onderneming te bouwen, mijn website te optimaliseren, een boek te schrijven, blogs te schrijven over hoe ik naar dingen kijk en na te denken over wie ik wil zijn, wat ik nog te leren heb en hoe en wanneer ik dat ga doen.

Hmmmmm, tijd om te leren? Ik hoor het je denken. Heeft een coach nog wat te leren dan?
Ach……als je toch in een training persoonlijk leiderschap zit. Als coach ben ik ook mens, gelukkig maar. Ik weet niet alles en stel mezelf, en anderen, iedere dag vragen. Dat is waar ik als coach heel goed in ben. Vragen stellen die tot inzichten leiden. Bewustwording creëren, in de eerste plaats bij mezelf en daarna bij anderen. Nu hoorde ik ooit iemand zeggen, dat in zijn ogen veel mensen coach worden omdat ze zelf issues hebben in het leven. In zijn ogen waren dat geen goede coaches. Dat vind ik nu jammer. Ik geloof er heilig in dat je pas een goede coach kunt zijn wanneer je als coach je eigen thema’s op gekozen momenten in de ogen durft te kijken en durft te leren.

Persoonlijk leiderschap.
En dus …..ging ik er vol voor op de tweede dag van de training. Ik heb mezelf weer eens eerlijk aangekeken en mezelf laten uitdagen om nieuwe stappen te zetten in mijn eigen persoonlijke ontwikkeling. En weer ben ik gegroeid….als mens en dus als coach.

En vandaag kwam er iemand naar me toe die zei: “ Ik hoor dat van meerdere mensen dat jij een hele goede coach bent”. Ik heb haar bedankt voor het prachtige compliment.
Dat kan ik alleen maar zijn omdat ik zelf nog steeds groei en dus weet hoe het is om te groeien.
Ik weet ook dat ik tijd moet nemen om te kunnen groeien. En laat ik nu toevallig tijd hebben. Maar hoe zit dat bij jou? Neem jij nog tijd om te groeien of laat je je agend bepalen of je nog groeit? Groeien betekent tijd nemen en energie steken in je eigen ontwikkeling. Vraag je je af waar je nog wat te leren hebt?

Alle keren dat je je gestresst voelt, je ergens druk over maakt, je aan iemand ergert, je aan iets ergert, je behoefte voelt om ergens controle op uit te oefenen, zijn momenten waarop je iets zou kunnen leren.

Wat heb ik geleerd in de afgelopen vijf dagen: Ik groei, ik heb tijd en ik ben een goede coach.
Hoe fijn is dat!!!!

Kom in beweging!

Bianca van People 2 Move

Met mij haal je een enthousiast, prikkelend en uitdagend mens in huis. Op respectvolle wijze, en met humor, hanteer ik een confronterende stijl die uitnodigt tot bewustwording en verandering.

Ik hoop de wereld nog meer kleur te geven door jou te helpen jezelf te zijn: authentiek, vol zin en vrij.

Samen met mijn team help ik jouw talent en leiderschap te ontwikkelen.

Quotes van anderen

"Bianca inspireert en motiveert. Ze steunt als het nodig is, maar daagt uit wanneer het kan." J.B.

Bianca is een coach met zeer veel aandacht voor de menselijke maat en voor wat bij je persoonlijkheid past." E.B.

"Bianca is met haar passie, gedrevenheid, flair, nuchterheid en humor de ideale coach om Regie te nemen en te houden op je carrière of je leven." D.K

Share This