Coachen met plezier

5 december 2016

4 minuten leestijd

Als coach overkomt het me wel eens dat ik klanten tegenover me heb zitten die me met een wantrouwende en gereserveerde blik aankijken. Nu kan ik me daar best iets bij voorstellen. Stel je voor dat je rondloopt met een probleem, een wens of misschien een droom. Je hebt geen idee hoe je dat probleem op moet gaan lossen of hoe jij je wens of droom gaat waarmaken. Dat leidt vaak tot piekeren. De meeste mensen komen bij een coach omdat ze wel wat hulp kunnen gebruiken bij het zetten van de eerste stappen in de richting die ze op willen. De eerste stappen in het oplossen van hun probleem. Dan zit je daar zo te zitten met je probleem, komt er ineens een blijmoedig, enthousiaste en vrolijk type binnen die jou moet gaan helpen om je probleem aan te pakken. Ervan uitgaande dat het ook als een probleem voelt wanneer je niet weet hoe jij je wensen en dromen waar gaat maken. Je zit daar dan met je probleem tegenover iemand waarvan je denkt dat die niet eens kan weten hoe zwaar het is om met een dergelijk probleem rond te lopen, laat staan dat ze ervaring heeft in het oplossen ervan. Men verwacht doorgaans iemand die evenwichtigheid, rust en wijsheid uitstraalt. Serieus ook vooral en professioneel. In de meeste coachruimtes staan ook tissues op tafel en een gemakkelijke stoel. Nou…..dan weet je het wel. Er moet gehuild en gepraat worden. Het grappige is dat de meeste, zo niet al mijn klanten meestal rechter op lopen wanneer ze de deur uit gaan en zich opgelucht en blijer voelen dan toen ze binnen kwamen, ondanks dat ze hard gewerkt hebben en met zichzelf geconfronteerd zijn. Het toverwoord is Plezier!
Waarom is het zo goed om plezier te hebben in een coaching sessie?

Het maakt je probleem kleiner
Stel je voor, je hebt een probleem dat je niet op weet te lossen. Je piekert, je bespreekt je probleem met anderen, die allerlei goed bedoelde adviezen geven die niet werken. Hoe meer je piekert hoe groter je probleem wordt. Je wordt er voortdurend op bevraagd en op gewezen door je omgeving. Het wordt echt steeds serieuzer en tegen de tijd dat je bij een coach aan klopt lijkt het wel alsof je één groot wandelend probleem bent geworden. En geloof me……ik weet echt hoe dat voelt. Niets menselijks is mij vreemd, ervaringsdeskundige. Dat voelt helemaal niet lekker.
Als coach nodig ik mensen uit om afstand te nemen van het probleem door humor te gebruiken. Lachen om jezelf maakt het probleem al veel kleiner. Je ziet ineens dat je weliswaar een probleem hebt, maar geen probleem bent. Door het al verhalend nog groter te maken dan het al is en daar met veel expressie fysiek beeld aan te geven, krijgen mensen al gauw lucht. Lucht om adem te halen en ruimte op te werken aan een oplossing.

Je bent sneller bereidt je open te stellen.
Ik weet niet hoe het jullie vergaat maar ik voel me sneller op mijn gemak bij iemand met wie ik kan lachen en die me het gevoel geeft dat ik oké ben. Ook al heb ik een probleem. Wanneer ik mijn klanten kan laten lachen dan worden andere emoties die in de weg zitten meestal als vanzelf ook zichtbaar. Mensen zijn in een plezierige situatie sneller bereid om zich open te stellen voor reflectie, keuzemogelijkheden en eigen verantwoordelijkheid. Patronen ontstaan meestal vanuit het vermijden van pijn of het verkrijgen van plezier. Wanneer je ontwikkeling, reflectie en verandering associeert met het verkrijgen van plezier wordt het oplossen van je eigen probleem ineens een stuk leuker en minder pijnlijk.

Het geeft energie.
Het hebben van plezier geeft energie. Je krijgt eerder een “moe maar voldaan” gevoel dan een “moe en geen fut meer” gevoel. We nemen onszelf veel te serieus. We zouden meer plezier moeten maken op kantoor, in de vergadering, onderweg, in ons werk, maar ook in onze ontwikkeling. Plezier brengt een positief gevoel, het is alsof dingen makkelijker gaan. Het is veel leuker om iets te leren in de vorm van een spel, theater, wandelend of springend op de trampoline. Je ervaart dan ook meteen wat iets met je doet wat het lerend effect vergroot. Stel je eens voor dat je met iemand die het moeilijk vindt om lost te laten allerlei capriolen uit haalt op een trampoline. Reken maar dat die met veel meer energie de deur uit gaat.

Ik ga dus altijd voor het plezier. En ook als het even confronterend en pittig is, neem ik de tijd om iemand met licht en lucht de deur uit te laten gaan.

Bianca in een notendop

Met mij haal je een enthousiast,  prikkelend en uitdagend mens in huis die op respectvolle wijze en met humor, een confronterende stijl hanteert die uitnodigt tot bewustwording en verandering.

 

Wat zeggen anderen

J.N.

"Bianca inspireert en motiveert. Ze steunt als het nodig is, maar daagt uit wanneer het kan. Vanuit haar authenticiteit en originaliteit kan ze jou vanuit een ander perspectief laten kijken, waardoor nieuwe deuren geopend kunnen worden."

E.v.H.

E.J.

“Met een big smile confronteerde Bianca me soms hard met mezelf. Ik heb veel aan het traject gehad. Afsluitend hebben we teruggekeken in welke mate mijn leerdoelen waren bereikt en dat was veel verder dan ik vooraf had verwacht.”

E.J.

E.B.

Bianca is een coach met zeer veel aandacht voor de menselijke maat en voor wat bij je persoonlijkheid past. Aan de andere kant speelt ze beslist geen mooi weer en geeft ze je aan wat ze bij je waarneemt. Ze durft daarbij door te graven en te schuren."

E.B.

E.v.H.

"Bianca heb ik ervaren als een zeer prettig persoon die oprecht persoonlijke aandacht geeft waarbij ze je op een goed manier weet te raken door je te confronteren, de juiste vragen te stellen en door te doen. Het heeft mij meer inzichten gegeven,verder gebracht en sterker gemaakt omdat ik dichter bij mijzelf ben gekomen."

E.v.H.

D.K.

"Bianca is met haar passie, gedrevenheid, flair, nuchterheid en humor de ideale coach om Regie te nemen en te houden op je carrière of je leven. Echt een coach die kijkt naar waar zij de meerwaarde kan zijn voor jou. Dit zul je zelf direct ontdekken bij een eerste kennismaking met haar."

D.K.

D.K.

"Bianca heeft mij in een kort coachingstraject zeer effectief en doeltreffend begeleid om weer terug te komen in mijn eigen kracht. Ze heeft mij laten ontdekken wat ik wil en mij in mogelijkheden laten denken. Ze heeft een positieve aanpak en vindt snel de juiste benadering om ‘binnen’ te komen. Zij confronteert vanuit respect en dat helpt!“

E.S.

Lid van

Kosteloos advies

"De afstand tussen waar je bent en waar je wilt zijn is alleen te overbruggen door actie"

Gratis downloaden

Contact opnemen

People 2 Move
Stoomdijk 1
7211MK Eefde

Tel: 06-51813571

Kvk: 65249364
Btw: NL001858972B79

Share This