Droomreis naar Ithaca

7 mei 2018

4 minuten leestijd

In het gedicht Ithaca van K.P Kavafis wordt de reis beschreven naar het eiland Ithaca. In het gedicht staat Ithaca voor de bestemming, de plek waar je uiteindelijk wil aankomen.

Ithaca

Als je de tocht aanvaard naar Ithaca.
Wens dan dat de weg lang mag zijn,
vol avonturen, vol ervaringen.
De Kyklopen en de Laistrygonen,
de woedende Poseidon hoef je niet te vrezen.
Hen zul je niet ontmoeten op je weg wanneer je denken hoog blijft,
en verfijnd, de emotie die je hart en lijf beroert.
De Kyklopen en de Laistrygonen,
de woedende Poseidon zul je niet treffen
wanneer je ze niet in je eigen geest meedraagt.
Wanneer je geest ze niet gestalte voor je geeft.

Wens dat de weg lang mag zijn.
Dat er vele zomermorgens zullen komen waarop je met grote vreugde en genot zult binnenvaren in onbekende havens.
Pleisteren in Phoenicische handelssteden om daar aantrekkelijke dingen aan te schaffen
van parelmoer, koraal, barnsteen en ebbehout.
Ook opwindende geurstoffen van alle soorten,
Opwindende geurstoffen zoveel je krijgen kunt.
Dat je talrijke steden in Egypte aan zult doen om heel veel te leren van de wijzen.

Houd Ithaca wel altijd in gedachten,
Daar aan te komen is je doel.
Maar overhaast je reis in geen geval, t’is beter dat die vele jaren duurt,
Zodat je als oude man pas bij het eiland je anker uitwerpt.
Rijk aan wat je onderweg verwierf, zonder te hopen dat Ithaca je rijkdom schenken zal.
Ithaca gaf je de mooie reis.
Was het er niet dan was je nooit vertrokken,
Verder heeft het je niets te bieden.
En vind je het er wat pover, Ithaca bedroog je niet.
Zo wijs geworden en met zoveel ervaring,
Zul je al begrepen hebben wat Ithaca’s beduiden.
K.P Kavafis ( 1863 – 1933)

Zonder doel geen richting.

Jaren geleden volgde ik een training waarin dit gedicht ter sprake kwam. Het bracht bij mij van alles in beweging. Maar het mooiste dat ik zelf ervoer op dat moment was het feit dat ik ongegeneerd mocht dromen over mijn eigen bestemming. En in alle jaren daarna ben ik me steeds meer gaan realiseren dat ik de enige ben die weet waar mijn bestemming is. Mijn Ithaca is alleen mijn Ithaca.  Heb ik mijn doel heel scherp voor ogen?
Niet precies, maar wat ik wel scherp heb is hoe het er zal zijn. Op mijn Ithaca is er stilte en prachtige natuur. Het is een plek waar mensen op verhaal kunnen komen, een plek van bezinning en rust. Waar je kunt zijn wie je bent, waar het niet uitmaakt hoe jong of hoe oud je bent, en waar je niet veroordeeld wordt op wat je al wel of nog niet gedaan hebt.  Een plek waar je kunt schuilen om opnieuw je koers te bepalen. Een plek van waar je met nieuwe energie en moed je tocht kunt hervatten naar je eigen Ithaca.

Op reis.

Ik ben nog steeds onderweg. Ben hier en daar wat afgedwaald van de route om ervaringen op te doen die ervoor zorgen dat ik op Ithaca kan zijn. Ik ben met plezier op reis in dit leven omdat ik weet waar ik uit wil komen en steeds beter in staat ben om mijn doel voor ogen te houden, ook als ik even een omweg neem. Zonder doel geen richting, zonder bestemming geen vertrek.
Om in actie te komen bij verandering moet je zorgen dat je een bestemming of doel voor ogen hebt. Wie dat niet heeft zal nooit in actie komen en een tijdje doelloos in de rondte dobberen.  En dat is voor een tijdje niet erg maar voordat je het weet ben je alleen nog maar bezig om niet te verdrinken.

Wil jij ook op reis?

Inmiddels geef ik zelf trainingen die gaan over succesvol leven en werken. Ik start deze 6 daagse altijd met het gedicht van Kavafis over Ithaca. Het is een prachtige reis die je met jezelf maakt op weg naar je eigen bestemming. En wanneer ik deze training geef voel ik me al een klein beetje op mijn eigen Ithaca. Een plek waar je tot bezinning komt, je bestemming bepaalt en vanwaar je met nieuwe moed en energie weer vertrekt.

Je bent van harte welkom.

Klik hier voor jouw droomreis.

 

Bianca in een notendop

Met mij haal je een enthousiast,  prikkelend en uitdagend mens in huis die op respectvolle wijze en met humor, een confronterende stijl hanteert die uitnodigt tot bewustwording en verandering.

 

Wat zeggen anderen

J.N.

"Bianca inspireert en motiveert. Ze steunt als het nodig is, maar daagt uit wanneer het kan. Vanuit haar authenticiteit en originaliteit kan ze jou vanuit een ander perspectief laten kijken, waardoor nieuwe deuren geopend kunnen worden."

E.v.H.

E.J.

“Met een big smile confronteerde Bianca me soms hard met mezelf. Ik heb veel aan het traject gehad. Afsluitend hebben we teruggekeken in welke mate mijn leerdoelen waren bereikt en dat was veel verder dan ik vooraf had verwacht.”

E.J.

E.B.

Bianca is een coach met zeer veel aandacht voor de menselijke maat en voor wat bij je persoonlijkheid past. Aan de andere kant speelt ze beslist geen mooi weer en geeft ze je aan wat ze bij je waarneemt. Ze durft daarbij door te graven en te schuren."

E.B.

E.v.H.

"Bianca heb ik ervaren als een zeer prettig persoon die oprecht persoonlijke aandacht geeft waarbij ze je op een goed manier weet te raken door je te confronteren, de juiste vragen te stellen en door te doen. Het heeft mij meer inzichten gegeven,verder gebracht en sterker gemaakt omdat ik dichter bij mijzelf ben gekomen."

E.v.H.

D.K.

"Bianca is met haar passie, gedrevenheid, flair, nuchterheid en humor de ideale coach om Regie te nemen en te houden op je carrière of je leven. Echt een coach die kijkt naar waar zij de meerwaarde kan zijn voor jou. Dit zul je zelf direct ontdekken bij een eerste kennismaking met haar."

D.K.

D.K.

"Bianca heeft mij in een kort coachingstraject zeer effectief en doeltreffend begeleid om weer terug te komen in mijn eigen kracht. Ze heeft mij laten ontdekken wat ik wil en mij in mogelijkheden laten denken. Ze heeft een positieve aanpak en vindt snel de juiste benadering om ‘binnen’ te komen. Zij confronteert vanuit respect en dat helpt!“

E.S.

Lid van

Kosteloos advies

"De afstand tussen waar je bent en waar je wilt zijn is alleen te overbruggen door actie"

Gratis downloaden

Contact opnemen

People 2 Move
Stoomdijk 1
7211MK Eefde

Tel: 06-51813571

Kvk: 65249364
Btw: NL001858972B79

Share This