Evenwichtig thuiswerken.

25 mei 2020

3 minuten leestijd

Afgelopen week sprak ik iemand die ik al een tijdje niet gezien had. Op de vraag hoe het met haar ging vertelde ze dat ze het nogal ingewikkeld vond om in deze tijd waarin er veel thuis gewerkt wordt niet 24/7 aan te staan. Ze voelde geen scheidslijn meer tussen werk en privé, wat haar nogal uit balans bracht.

Thuiswerken wordt gewoner.

De afgelopen tijd hebben we uitstekend kunnen ontdekken dat thuiswerken in veel gevallen geen problemen oplevert en er allerlei bijkomende voordelen zijn. Denk aan minder files, minder benodigde m2 kantoorruimte, minder reiskosten en reistijd. Toch kost het ontzettend veel mensen moeite om thuis te werken. Waar de één het ontzettend lastig vindt om het werk af te bakenen, vindt de ander het lastig om überhaupt aan het werk te komen thuis. Er zijn thuis immers veel aandachtsvragers. Partners, kinderen, huishoudelijke klussen en bijvoorbeeld rommelige ruimtes die je afleiden.

Patronen veranderen.

Er wordt veel van ons gevraagd nu ons verzocht wordt om toch vooral thuis te werken. Naast de zorgen die we hebben of het allemaal ooit weer normaal wordt, het gemis aan sociale contacten op het werk en de intensiteit van het online vergaderen. We moeten ineens onze leefpatronen veranderen. Dat brengt onrust met zich mee en vraagt ons de comfortzone te verlaten. Die onrust en dat oncomfortabele gevoel brengen ons in eerste instantie uit balans.

Onrust en groei.

Waar we misschien voorheen een strikte scheiding hadden tussen werk en privé, slaan we nu in onze onbalans misschien een beetje door, en hebben de neiging altijd aan te staan en zo niet meer aan rust toe te komen. Of laten we ons teveel af leiden door privé zaken en raken daarmee achter op ons werk. Het mooie aan deze situatie is dat we op zoek kunnen gaan naar een nieuwe balans waarin werk en privé makkelijker in elkaar over lopen. Dat we kunnen groeien in onze persoonlijke flexibiliteit.

Nieuw evenwicht.

Hoe kom je nu tot een nieuw evenwicht? Het antwoord op deze vraag is voor iedereen anders en persoonlijk. Ik werk al jaren vanuit huis en het enige wat ik dus met je kan delen is hoe ik zelf dat evenwicht heb gevonden.

  1. Ik heb een aparte werkruimte in huis.

Werken doe ik dus in mijn werkkamer en niet in alle andere ruimtes in huis. Daarmee voorkom ik dat ik afgeleid wordt. Als mijn ik werkkamer verlaat, laat ik mijn werk daar ook achter. Als ik er zit ben ik ook alleen met werk bezig en niet met andere dingen.

  • 2. Ik zet mijn telefoon op stil wanneer ik niet gestoord wil worden.

In mijn dagplanning plan ik momenten in dat ik eventuele beller te woord kan staan of terug kan bellen, of ik plan telefonische afspraken. Zo voorkom ik dat ik in privé tijd toch met werk bezig ben.

  • 3. Ik plan mijn beschikbaarheid voor gezinsleden.

Waar mogelijk hanteer ik thuis werktijden waarop andere gezinsleden mij niet nodig hebben. Of ik laat van tevoren weten wanneer ik voor hen beschikbaar ben. Zo kan het dus gebeuren dat ik s’ ochtends om 10.00 uur in de tuin werk en s’ avonds om 20.00 uur in mijn werkkamer zit. Dat ik even niet werk als de kinderen van school komen en wel wanneer ze in bed liggen.

Bewuste keuzes maken.

In mijn leven kan het zeker voorkomen dat ik alleen in de middag afspraken heb en s’ ochtends privé tijd omdat dat goed past. Het is allemaal gebaseerd op bewuste keuzes en het gebrek aan angst om even uit te staan en niet beschikbaar te zijn. Als er echt brand is dan bellen ze de brandweer wel en niets is zo belangrijk dat het geen uurtje kan wachten, behalve onze gezondheid. Wil je dus comfortabel thuis werken? Zoek dan evenwicht en balans die bij jou past. Wees niet bang anderen tekort te doen of iets te missen wat niet gemist kan worden. Je bent van meer waarde wanneer je gezond en in balans bent . Succes!

Kom in beweging!

Bianca van People 2 Move

Met mij haal je een enthousiast, prikkelend en uitdagend mens in huis. Op respectvolle wijze, en met humor, hanteer ik een confronterende stijl die uitnodigt tot bewustwording en verandering.

Ik hoop de wereld nog meer kleur te geven door jou te helpen jezelf te zijn: authentiek, vol zin en vrij.

Samen met mijn team help ik jouw talent en leiderschap te ontwikkelen.

Quotes van anderen

"Bianca inspireert en motiveert. Ze steunt als het nodig is, maar daagt uit wanneer het kan." J.B.

Bianca is een coach met zeer veel aandacht voor de menselijke maat en voor wat bij je persoonlijkheid past." E.B.

"Bianca is met haar passie, gedrevenheid, flair, nuchterheid en humor de ideale coach om Regie te nemen en te houden op je carrière of je leven." D.K

Share This