Evenwichtig thuiswerken.

25 mei 2020

3 minuten leestijd

Afgelopen week sprak ik iemand die ik al een tijdje niet gezien had. Op de vraag hoe het met haar ging vertelde ze dat ze het nogal ingewikkeld vond om in deze tijd waarin er veel thuis gewerkt wordt niet 24/7 aan te staan. Ze voelde geen scheidslijn meer tussen werk en privé, wat haar nogal uit balans bracht.

Thuiswerken wordt gewoner.

De afgelopen tijd hebben we uitstekend kunnen ontdekken dat thuiswerken in veel gevallen geen problemen oplevert en er allerlei bijkomende voordelen zijn. Denk aan minder files, minder benodigde m2 kantoorruimte, minder reiskosten en reistijd. Toch kost het ontzettend veel mensen moeite om thuis te werken. Waar de één het ontzettend lastig vindt om het werk af te bakenen, vindt de ander het lastig om überhaupt aan het werk te komen thuis. Er zijn thuis immers veel aandachtsvragers. Partners, kinderen, huishoudelijke klussen en bijvoorbeeld rommelige ruimtes die je afleiden.

Patronen veranderen.

Er wordt veel van ons gevraagd nu ons verzocht wordt om toch vooral thuis te werken. Naast de zorgen die we hebben of het allemaal ooit weer normaal wordt, het gemis aan sociale contacten op het werk en de intensiteit van het online vergaderen. We moeten ineens onze leefpatronen veranderen. Dat brengt onrust met zich mee en vraagt ons de comfortzone te verlaten. Die onrust en dat oncomfortabele gevoel brengen ons in eerste instantie uit balans.

Onrust en groei.

Waar we misschien voorheen een strikte scheiding hadden tussen werk en privé, slaan we nu in onze onbalans misschien een beetje door, en hebben de neiging altijd aan te staan en zo niet meer aan rust toe te komen. Of laten we ons teveel af leiden door privé zaken en raken daarmee achter op ons werk. Het mooie aan deze situatie is dat we op zoek kunnen gaan naar een nieuwe balans waarin werk en privé makkelijker in elkaar over lopen. Dat we kunnen groeien in onze persoonlijke flexibiliteit.

Nieuw evenwicht.

Hoe kom je nu tot een nieuw evenwicht? Het antwoord op deze vraag is voor iedereen anders en persoonlijk. Ik werk al jaren vanuit huis en het enige wat ik dus met je kan delen is hoe ik zelf dat evenwicht heb gevonden.

  1. Ik heb een aparte werkruimte in huis.

Werken doe ik dus in mijn werkkamer en niet in alle andere ruimtes in huis. Daarmee voorkom ik dat ik afgeleid wordt. Als mijn ik werkkamer verlaat, laat ik mijn werk daar ook achter. Als ik er zit ben ik ook alleen met werk bezig en niet met andere dingen.

  • 2. Ik zet mijn telefoon op stil wanneer ik niet gestoord wil worden.

In mijn dagplanning plan ik momenten in dat ik eventuele beller te woord kan staan of terug kan bellen, of ik plan telefonische afspraken. Zo voorkom ik dat ik in privé tijd toch met werk bezig ben.

  • 3. Ik plan mijn beschikbaarheid voor gezinsleden.

Waar mogelijk hanteer ik thuis werktijden waarop andere gezinsleden mij niet nodig hebben. Of ik laat van tevoren weten wanneer ik voor hen beschikbaar ben. Zo kan het dus gebeuren dat ik s’ ochtends om 10.00 uur in de tuin werk en s’ avonds om 20.00 uur in mijn werkkamer zit. Dat ik even niet werk als de kinderen van school komen en wel wanneer ze in bed liggen.

Bewuste keuzes maken.

In mijn leven kan het zeker voorkomen dat ik alleen in de middag afspraken heb en s’ ochtends privé tijd omdat dat goed past. Het is allemaal gebaseerd op bewuste keuzes en het gebrek aan angst om even uit te staan en niet beschikbaar te zijn. Als er echt brand is dan bellen ze de brandweer wel en niets is zo belangrijk dat het geen uurtje kan wachten, behalve onze gezondheid. Wil je dus comfortabel thuis werken? Zoek dan evenwicht en balans die bij jou past. Wees niet bang anderen tekort te doen of iets te missen wat niet gemist kan worden. Je bent van meer waarde wanneer je gezond en in balans bent . Succes!

Bianca in een notendop

Met mij haal je een enthousiast,  prikkelend en uitdagend mens in huis die op respectvolle wijze en met humor, een confronterende stijl hanteert die uitnodigt tot bewustwording en verandering.

 

Wat zeggen anderen

J.N.

"Bianca inspireert en motiveert. Ze steunt als het nodig is, maar daagt uit wanneer het kan. Vanuit haar authenticiteit en originaliteit kan ze jou vanuit een ander perspectief laten kijken, waardoor nieuwe deuren geopend kunnen worden."

E.v.H.

E.J.

“Met een big smile confronteerde Bianca me soms hard met mezelf. Ik heb veel aan het traject gehad. Afsluitend hebben we teruggekeken in welke mate mijn leerdoelen waren bereikt en dat was veel verder dan ik vooraf had verwacht.”

E.J.

E.B.

Bianca is een coach met zeer veel aandacht voor de menselijke maat en voor wat bij je persoonlijkheid past. Aan de andere kant speelt ze beslist geen mooi weer en geeft ze je aan wat ze bij je waarneemt. Ze durft daarbij door te graven en te schuren."

E.B.

E.v.H.

"Bianca heb ik ervaren als een zeer prettig persoon die oprecht persoonlijke aandacht geeft waarbij ze je op een goed manier weet te raken door je te confronteren, de juiste vragen te stellen en door te doen. Het heeft mij meer inzichten gegeven,verder gebracht en sterker gemaakt omdat ik dichter bij mijzelf ben gekomen."

E.v.H.

D.K.

"Bianca is met haar passie, gedrevenheid, flair, nuchterheid en humor de ideale coach om Regie te nemen en te houden op je carrière of je leven. Echt een coach die kijkt naar waar zij de meerwaarde kan zijn voor jou. Dit zul je zelf direct ontdekken bij een eerste kennismaking met haar."

D.K.

D.K.

"Bianca heeft mij in een kort coachingstraject zeer effectief en doeltreffend begeleid om weer terug te komen in mijn eigen kracht. Ze heeft mij laten ontdekken wat ik wil en mij in mogelijkheden laten denken. Ze heeft een positieve aanpak en vindt snel de juiste benadering om ‘binnen’ te komen. Zij confronteert vanuit respect en dat helpt!“

E.S.

Lid van

Kosteloos advies

"De afstand tussen waar je bent en waar je wilt zijn is alleen te overbruggen door actie"

Gratis downloaden

Contact opnemen

People 2 Move
Stoomdijk 1
7211MK Eefde

Tel: 06-51813571

Kvk: 65249364
Btw: NL001858972B79

Share This