Focus

19 februari 2018

5 minuten leestijd

De Olympische spelen zijn weer begonnen. Nu ben ik niet zo’n sportfanaat en hou ik ook niet erg van televisie kijken op elk moment van de dag,  maar toch zijn er wel een paar sporters waarvoor ik kan gaan zitten. Deed ik dat vroeger voor Johan Olav Koss, Bart Veldkamp of Rintje Ritsma, zo doe ik dat nu voor Sven Kramer of Ireen Wûst. Deze sporters inspireren mij niet slechts omdat zij successen boekte maar vooral ook omdat zij in staat bleken om dat Succes vast te houden. Daarnaast kenmerken deze mensen zich door focus en gedrevenheid. Dat je na zoveel jaren aan de top nog steeds de focus en gedrevenheid hebt om het beste uit jezelf te halen. Dat je tot het uiterste gaat, keer op keer. Volle overgave en passie voor hetgeen je aan het doen bent. Er helemaal in op gaan en voor gaan, zonder enige reserve. En volgens mij kunnen wij daarvan leren, althans, het nodigt mij uit om daarvan te leren. Want wie wil er nu geen succes of succesvol zijn? En ik weet uit ervaring hoe fijn het is om ergens helemaal in op te gaan en ervoor te gaan. Wat leer ik nu door naar deze sporters te kijken.

Duidelijke missie.

In alle gevallen hebben deze sporters een duidelijke missie. Zij hebben hun doel voor ogen. Zij weten precies wat ze willen bereiken en stippelen een strategie uit om daar te komen. Daarnaast zoeken ze mensen in hun omgeving die kunnen helpen het doel te bereiken dat zij voor ogen hebben. En wat er ook gebeurt, zij verliezen het doel nooit uit het oog en twijfelen nooit aan hetgeen zij willen bereiken. Het is een heel concrete missie die zij naar iedereen uitdragen.

Talent.

Meestal ontdek je talent al heel vroeg doordat je gewoon de dingen doet die je leuk vindt. En omdat je het inzetten van je talent als leuk ervaart kun je het lang volhouden. Ik vond het als kind best leuk om te schaatsen maar na een uurtje was ik er ook al weer klaar mee. Ik heb nooit de drive gehad om op Noren te leren schaatsen of de behoefte gehad vaker te schaatsen dan die paar keer in de winter dat het vroor. Ik had er geen talent voor en vond het niet leuk genoeg om me er verder in te ontwikkelen. Hoe anders is dat geweest voor de schaatsers die jarenlang succesvol zijn ( geweest). Die hebben hun schaatsen aangedaan, waarschijnlijk nooit meer uitgetrokken, en hadden talent dat verder ontwikkeld is.

Discipline en doorzettingsvermogen.

Je kunt nog zoveel talent hebben maar je wordt natuurlijk niet zomaar kampioen. Daar gaan jarenlange trainingen en gedisciplineerd leven aan vooraf. Trainen  tot je erbij neervalt, opstaan en weer doorgaan. Als je het niet leuk vindt, geen talent hebt en geen duidelijk doel voor ogen houd je dat helemaal niet vol. Succes bereiken en succesvol blijven is hard werken. Niets gaat vanzelf, je moet dingen opgeven om zover te komen. Wie geen offers kan brengen komt meestal niet waar hij zijn wil.

Zelfkennis.

Om Succes te bereiken is het noodzakelijk dat je jezelf goed kent. Wie zichzelf niet goed kent weet niet wat hij te doen heeft om zichzelf te ontwikkelen. Wanneer je weet waar je kwaliteiten en valkuilen liggen en je weet welke gedachten en gedragspatronen je helpen, of belemmeren,  dan weet je ook wat je in jezelf aan moet spreken en wat juist niet om je doel te bereiken. Succesvolle mensen zijn zich bewust van zichzelf en accepteren zichzelf.  Een mooie uitspraak van Sven Kramer afgelopen week. “Ik rij vaak om niet te verliezen, maar ik moet rijden om te winnen”. Wie zichzelf zo goed kent zal het lukken om zijn angst om te verliezen  om kunnen zetten in de wil om te winnen. En………..hij won.

Teleurstelling.

Natuurlijk bereikt niet iedereen altijd wat hij wil op het moment dat hij het wil. Het pad naar succes is er één van vallen en opstaan. Het dealen met teleurstelling hoort erbij. Maar mensen die echt succesvol zijn, dealen niet alleen met hun teleurstellingen door ze te accepteren en te vergeten. Nee…..zij gebruiken deze teleurstellingen om zichzelf te verbeteren te ontwikkelen en extra te motiveren om door te gaan.  Waaruit blijkt dat zij vastbesloten zijn hun doel te bereiken en zich door niets te laten weerhouden. Zij grijpen zelfs teleurstelling aan om er te komen.

Geloof.

Wie niet gelooft dat iets mogelijk is, zal er niet komen. Het is altijd fijn wanneer anderen in je geloven, maar het begint bij jou die gelooft in jezelf en in het bereiken van je succes. Voor de meeste Olympische sporters is dat een gouden plak. Maar ook gedreven politici, grote wereldleiders, succesvolle ondernemers, wereldverbeteraars, ouders en kinderen krijgen waar ze in geloven.  En natuurlijk zijn er voorbeelden van mensen die het probeerden maar waarbij het niet gelukt is om dat doel te behalen wat ze voor ogen hadden. Je kunt je dan afvragen of zij naast in hun idealen en doelen ook voldoende in zichzelf geloofden. Niet in jezelf geloven is de meest voorkomende reden waarom iets niet lukt. Het levert  niets op en dus kun je daar maar beter mee stoppen en gewoon in jezelf geloven.

Focus en gedrevenheid.

Hoe mooi is het om te zien hoe mensen focus krijgen om daar te komen waar ze willen zijn en dat te bereiken wat ze willen bereiken. Focus op je doel en je niet af laten leiden. De focus op winnen i.p.v op niet verliezen.  Focus laat je iedere dag weer keuzes maken die je helpen om succesvol te worden en te zijn.

Waar zit jouw focus?

Bianca in een notendop

Met mij haal je een enthousiast,  prikkelend en uitdagend mens in huis die op respectvolle wijze en met humor, een confronterende stijl hanteert die uitnodigt tot bewustwording en verandering.

 

Wat zeggen anderen

J.N.

"Bianca inspireert en motiveert. Ze steunt als het nodig is, maar daagt uit wanneer het kan. Vanuit haar authenticiteit en originaliteit kan ze jou vanuit een ander perspectief laten kijken, waardoor nieuwe deuren geopend kunnen worden."

E.v.H.

E.J.

“Met een big smile confronteerde Bianca me soms hard met mezelf. Ik heb veel aan het traject gehad. Afsluitend hebben we teruggekeken in welke mate mijn leerdoelen waren bereikt en dat was veel verder dan ik vooraf had verwacht.”

E.J.

E.B.

Bianca is een coach met zeer veel aandacht voor de menselijke maat en voor wat bij je persoonlijkheid past. Aan de andere kant speelt ze beslist geen mooi weer en geeft ze je aan wat ze bij je waarneemt. Ze durft daarbij door te graven en te schuren."

E.B.

E.v.H.

"Bianca heb ik ervaren als een zeer prettig persoon die oprecht persoonlijke aandacht geeft waarbij ze je op een goed manier weet te raken door je te confronteren, de juiste vragen te stellen en door te doen. Het heeft mij meer inzichten gegeven,verder gebracht en sterker gemaakt omdat ik dichter bij mijzelf ben gekomen."

E.v.H.

D.K.

"Bianca is met haar passie, gedrevenheid, flair, nuchterheid en humor de ideale coach om Regie te nemen en te houden op je carrière of je leven. Echt een coach die kijkt naar waar zij de meerwaarde kan zijn voor jou. Dit zul je zelf direct ontdekken bij een eerste kennismaking met haar."

D.K.

D.K.

"Bianca heeft mij in een kort coachingstraject zeer effectief en doeltreffend begeleid om weer terug te komen in mijn eigen kracht. Ze heeft mij laten ontdekken wat ik wil en mij in mogelijkheden laten denken. Ze heeft een positieve aanpak en vindt snel de juiste benadering om ‘binnen’ te komen. Zij confronteert vanuit respect en dat helpt!“

E.S.

Lid van

Kosteloos advies

"De afstand tussen waar je bent en waar je wilt zijn is alleen te overbruggen door actie"

Gratis downloaden

Contact opnemen

People 2 Move
Stoomdijk 1
7211MK Eefde

Tel: 06-51813571

Kvk: 65249364
Btw: NL001858972B79

Share This