De kracht van je eigen gedachten.

12 juni 2017

4 minuten leestijd

Al een hele tijd geleden las ik het boek van Marinus Knoope “De creatiespiraal”.

Marinus Knoope, Studeerde natuurkunde aan de universiteit. In dit boek beschrijft hij zijn zoektocht naar het antwoord op de vraag of wij mensen invloed hebben op onze eigen toekomst. Tijdens het zoeken naar een antwoord op deze vraag ontwikkelde hij de creatiespiraal. De creatiespiraal beschrijft het natuurlijke proces van het hebben van een wens of gedachte tot de realisatie ervan. Met dit boek verschaft hij inzicht in het proces dat wij als mens allemaal doorlopen om onze wensen te realiseren. Dit doet hij vanuit verschillende invalshoeken. Je eigen gedachten zijn hierin leidend.

Hoe onze gedachten ons resultaat sturen.

Ik heb het boek vaker dan één keer gelezen. Wat mij enorm fascineert is de kracht die Marinus Knoope toeschrijft aan onze gedachten. Dat wij met onze positieve danwel negatieve gedachten veel meer sturen dan dat we onszelf realiseren. Dat met de kracht van positieve gedachten de kans op succes enorm toeneemt. Anderzijds de kracht van negatieve gedachten realiseert wat je toch al dacht nl……het gaat me niet lukken.
Wat me ook boeit is het feit dat wij mensen, uniek en authentiek als we (willen) zijn, toch in modellen te vatten zijn. Of…..in ieder geval onze denk en creatieprocessen. Als je het boek leest en eerlijk bent heb je zo een bak aan eigen ervaring geanalyseerd  waarin je de beschreven creatiespiraal terug kunt vinden. Zowel de positieve als negatieve spiraal. Maar ook voorbeelden waarbij negatieve gedachten vervangen werden door positieve gedachten met een verbazend resultaat.

De creatiespiraal in teams.

Nu kom ik in mijn werk als teamcoach  ontzettend vaak teams tegen waar heel veel emotie beleefd wordt. Teamleden praten vanuit emotie, reageren vanuit emotie en realiseren zich niet dat aan al deze emotionele intensiteit iets vooraf gaat dat we denken noemen. En dan in dit geval vooral het negatieve denken, gedachtes die onszelf belemmeren of gedachtes over het gedrag van anderen die ons boos, gefrustreerd of verdrietig maken.
Ik kom veel boosheid en frustratie, angst en gelatenheid tegen. Meestal komen die voort uit besluiten die genomen worden binnen de organisatie waar men het niet mee eens is of uit de interacties tussen teamleden wanneer het niet lukt om op een goede manier met elkaar samen te werken.

Je gedachten bepalen het resultaat.

Wanneer ik in deze teams, met voorbeelden en tekeningen, uitleg dat niet het gedrag van organisatie of teamleden de boosheid, frustratie of andere emoties veroorzaakt, maar hun eigen negatieve  gedachten, valt het meestal even stil. Wanneer ik ze dan daarna ook nog vertel dat zij met al deze gedachtes een negatieve spiraal creëren die leidt tot het zelf gewenste resultaat is de chaos meestal compleet.

Feitelijk realiseren wij ons meestal niet dat de kracht van onze gedachten zo groot is, dat je krijgt wat je zelf denkt. In de meeste teams klaart de lucht wanneer ik vertel dat het ook andersom werkt. Dus………dat het veranderen van je negatieve gedachtes in positieve gedachtes tot een gewenst positief resultaat leidt. Negatieve gedachtes, leveren negatief resultaat en kosten energie. Positieve gedachtes  leveren positief resultaat en geven energie. De keuze is niet reuze maar wel gemakkelijk te maken in mijn beleving.  Eén van de leden van een team zij eens in totale verbazing tegen mij “Jeetje, jij tekent in 1 minuut mijn hele leven op dat bord”. Want dit geldt niet alleen in het werk maar ook in het persoonlijk leven. Gelukkig was zij mij dankbaar en de rest knikte. Het was niet alleen haar leven maar het leven van velen.

Creëer je eigen resultaat.

Omdat ik als coach ook maar een mens ben betrap ik mezelf ook nog wel eens op zo’n negatieve gedachte. Dat ik de conclusie trek dat ik niet het resultaat heb geboekt dat ik wilde en me dan ineens schaamtevol realiseer dat de kracht van mijn gedachte weer groter was dan waar ik me bewust van was op dat moment. En ik hoef er dan vast niet bij te vertellen dat ik stiekem iets anders dacht dan dat ik dacht. Dan pak ik Marinus Knoope nog maar eens van de boekenplank om weer wat steviger in mijn eigen creatiespiraal te komen.

Heb jij een droom een vurige wens of specifiek resultaat wat je wilt bereiken, focus dan op wat je wilt en verban wat je niet wilt uit je gedachten. Positieve gedachten geven veel energie en zo creëer je jouw eigen fantastische resultaat.

Succes!

Wil jij jouw gedachten hierover delen, laat dan hieronder een reactie achter.

Kom in beweging!

Bianca van People 2 Move

Met mij haal je een enthousiast, prikkelend en uitdagend mens in huis. Op respectvolle wijze, en met humor, hanteer ik een confronterende stijl die uitnodigt tot bewustwording en verandering.

Ik hoop de wereld nog meer kleur te geven door jou te helpen jezelf te zijn: authentiek, vol zin en vrij.

Samen met mijn team help ik jouw talent en leiderschap te ontwikkelen.

Quotes van anderen

"Bianca inspireert en motiveert. Ze steunt als het nodig is, maar daagt uit wanneer het kan." J.B.

Bianca is een coach met zeer veel aandacht voor de menselijke maat en voor wat bij je persoonlijkheid past." E.B.

"Bianca is met haar passie, gedrevenheid, flair, nuchterheid en humor de ideale coach om Regie te nemen en te houden op je carrière of je leven." D.K

Share This