De mythe van de menselijke ontwikkeling.

29 mei 2017

3 minuten leestijd

Wij mensen zijn in staat ons te ontwikkelen, althans als we de ontwikkelingspsychologie mogen geloven. En waarom zouden we niet aangezien er al eeuwen onderzoek naar gedaan wordt. Grote filosofen zoals Socrates en Plato filosofeerden al over hoe wij mensen ons ontwikkelen en na hen kwamen nog vele anderen. Het is dus een gegeven dat wij mensen in staat zijn ons te ontwikkelen toch?Ik ben coach geworden omdat ik heilig geloof in het feit dat de mens in staat is om zich te ontwikkelen. Ik wil daar graag mijn steentje aan bij dragen en coach individuen en teams met als doel de ontwikkeling te stimuleren. Overigens zijn dit allemaal volwassenen waarvan je zou mogen aannemen dat zijn zich al in enige mate ontwikkeld hebben toch?

Het geheime leven van 4 jarigen

Laatst keek ik naar een programma op televisie…..niet dat ik me daar zo vaak schuldig aan maak ,,,,maar toch….ik keek. Ik keek naar het geheime leven van 4 jarigen. Een programma waarin 4 jarigen losgelaten werden in een speelruimte en waarbij ontwikkelingspsychologen in een andere ruimte bekeken wat er zoal gebeurde tussen deze kinderen. Hoe zij op elkaar reageerde, welke taal zij tegen elkaar spraken en wie welke rol had in het geheel.

Echt…..ik rolde zowat van de bank. Ik zag allerlei gedrag dat ik vaak tegen kom in het gemiddelde team dat ik coach. Bepalen van de pikorde en positie. Wie ben ik, met wie moet ik vriendjes worden om te krijgen wat ik wil. Hoe zet ik anderen buiten spel. Lekker strategisch bezig die kleuters.

De grote leiders.

En dan kwamen er op social media en in het nieuws ook nog heel wat momenten voorbij waarin grote leiders, ja ik bedoel echt wereldleiders precies hetzelfde gedrag vertonen. De president van Amerika die hardhandig die van Montenegro opzij schuift om zijn positie in te nemen. De president van Frankrijk die de president van Amerika dan weer, met open armen, laat staan om eerst die van Duitsland te begroeten. Ieder bijeenkomst van grote wereldleiders heeft verdacht veel weg van het geheime leven van 4 jarigen.

En dan de terreurorganisaties die op een werkelijk treurige manier proberen de wereld hun wil op te leggen. Die zijn wat mij betreft niet verder gekomen dan de ontwikkeling van een 2 jarige. Peuterpuberteit in zijn ergste vorm. Misschien moeten we Nanny “Jo Frost” daar eens langs sturen om ze op de naughty spot te zetten.

In de war

Nee echt, als coach ben ik nu toch echt ff van mijn padje, want als zelfs grote wereldleiders zich gedragen als kleuters van een jaar of 4, waar moet het dan heen met onze ontwikkeling. Wat ben ik dan in godsnaam aan het doen, de wereld aan het redden?
Is de ontwikkeling van de mens een mythe? Een verhaal dat wij onszelf vertellen? Blijven we stiekem allemaal kleuters?
Of kunnen we concluderen dat de gemiddelde wereldleider wel eens een goede coach kan gebruiken. Iemand die hen laat nadenken zoals Socrates deed.

“ I can not teach anybody anything, I can only make them think”
~ Socrates~

Voor wie nu denkt dat ik het opgegeven heb?

Ik zou mezelf niet zijn als ik dat deed, het mooie is dat ik om weer geloof te hebben in de menselijke ontwikkeling ook niet ver hoef te kijken. Zijn er genoeg die mij inspireren, motiveren en bevestigen. En hoef ik maar naar mezelf te kijken om te weten dat er iedere dag momenten zijn waarop we leren en nadenken over wie we zijn en wat we willen en keuzes maken die daarbij passen. Iets wat 4 jarigen al heel goed lijken te kunnen.

Of we zouden het zo kunnen zien. De wereld is een grote speeltuin waar je naar hartenlust kunt spelen. Laten we daar dan wel een paar regels in stellen zoals wij dat thuis ook doen.

• We blijven van andermans spullen af,
• We ruimen onze eigen rommel op,
• We luisteren naar elkaar,
• We doen elkaar geen pijn.

Als we ons hieraan houden is de wereld gered volgens mij. Dat begrijpt zelfs een 4 jarige.

Bianca in een notendop

Met mij haal je een enthousiast,  prikkelend en uitdagend mens in huis die op respectvolle wijze en met humor, een confronterende stijl hanteert die uitnodigt tot bewustwording en verandering.

 

Wat zeggen anderen

J.N.

"Bianca inspireert en motiveert. Ze steunt als het nodig is, maar daagt uit wanneer het kan. Vanuit haar authenticiteit en originaliteit kan ze jou vanuit een ander perspectief laten kijken, waardoor nieuwe deuren geopend kunnen worden."

E.v.H.

E.J.

“Met een big smile confronteerde Bianca me soms hard met mezelf. Ik heb veel aan het traject gehad. Afsluitend hebben we teruggekeken in welke mate mijn leerdoelen waren bereikt en dat was veel verder dan ik vooraf had verwacht.”

E.J.

E.B.

Bianca is een coach met zeer veel aandacht voor de menselijke maat en voor wat bij je persoonlijkheid past. Aan de andere kant speelt ze beslist geen mooi weer en geeft ze je aan wat ze bij je waarneemt. Ze durft daarbij door te graven en te schuren."

E.B.

E.v.H.

"Bianca heb ik ervaren als een zeer prettig persoon die oprecht persoonlijke aandacht geeft waarbij ze je op een goed manier weet te raken door je te confronteren, de juiste vragen te stellen en door te doen. Het heeft mij meer inzichten gegeven,verder gebracht en sterker gemaakt omdat ik dichter bij mijzelf ben gekomen."

E.v.H.

D.K.

"Bianca is met haar passie, gedrevenheid, flair, nuchterheid en humor de ideale coach om Regie te nemen en te houden op je carrière of je leven. Echt een coach die kijkt naar waar zij de meerwaarde kan zijn voor jou. Dit zul je zelf direct ontdekken bij een eerste kennismaking met haar."

D.K.

D.K.

"Bianca heeft mij in een kort coachingstraject zeer effectief en doeltreffend begeleid om weer terug te komen in mijn eigen kracht. Ze heeft mij laten ontdekken wat ik wil en mij in mogelijkheden laten denken. Ze heeft een positieve aanpak en vindt snel de juiste benadering om ‘binnen’ te komen. Zij confronteert vanuit respect en dat helpt!“

E.S.

Lid van

Kosteloos advies

"De afstand tussen waar je bent en waar je wilt zijn is alleen te overbruggen door actie"

Gratis downloaden

Contact opnemen

People 2 Move
Stoomdijk 1
7211MK Eefde

Tel: 06-51813571

Kvk: 65249364
Btw: NL001858972B79

Share This