Wil jij graag regie op jezelf in een lastig gesprek?

6 mei 2019

4 minuten leestijd

Ja maar hoe doe ik dat dan vraagt ze me, en kijkt me onzeker aan? We hebben het net over wat er met haar gebeurt wanneer ze in gesprek met haar leidinggevende is. De leidinggevende bestookt haar met vragen over wanneer ze dingen nu af zal hebben. Hoe ze ervoor zal zorgen dat zaken beter georganiseerd zullen worden. Daarnaast krijgt ze nog wat feedback over de resultaten, over haar gedrag in de vergadering en de verwachtingen die er van haar zijn. Na het gesprek gaat ze de deur uit met een rotgevoel over zichzelf, met weer een andere verwachting dan gister en een dosis stress die haar de hele dag een opgejaagd gevoel geeft.

Herkenbaar.

Bovenstaande situatie is slechts een voorbeeld waarin meerder mensen zich zullen herkennen. Je zit in een gesprek, het gaat over jou maar je komt zelf eigenlijk niet aan bod. De ander praat, stelt vragen en jij? Je schiet in de verdediging of klapt dicht, in ieder geval heb je niet het idee dat jij regie hebt. Niet over jezelf en niet over het gesprek. Toch is het mogelijk de regie te nemen.

Hoe dan?

Regie begint in dit geval met je bewustzijn. Ben jij je bewust van hetgeen er met je gebeurt? Meestal ervaar je allerlei fysieke signalen. Denk aan een verhoogde hartslag, hoge ademhaling, trillende handen, zweten, knoop in je maag, brok in je keel, en misschien zelfs wel de neiging om weg te lopen. Misschien is het zelfs zo dat je de tranen voelt opkomen. En stel dat dit de situatie is, wat doe je dan?

Blijf ademhalen.

Je lichaam heeft stress. En is in verhoogde staat van paraatheid. Er is een potentieel gevaar en je lichaam maakt zich klaar om te vluchten ( weglopen), te vechten ( in de verdediging schieten) of te verstarren ( dichtklappen). Een instinctieve reactie. Je kunt jezelf helpen door een simpele ademhalingsoefening te doen. Gewoon diep ademhalen vanuit je buik. Zorg er daarbij voor dat je uitademing langer duurt dan je inademing. Je zult zien dat je lichaam hier op reageert met ontspanning en dat je fysieke symptomen verminderen.

Stop je negatieve gedachtes.

Het potentieel gevaar dat dreigt, is dat er wel echt? Of zijn het je eigen gedachtes die deze reactie teweeg brengen? Welke negatieve gedachtes heb je over jezelf tijdens zo’n gesprek? Meestal zijn dat oh help gedachtes als:
• Ik voldoe niet aan de verwachting,
• Ik ben niet goed genoeg,
• Straks wordt ik ontslagen,
• Hij of zij vindt me dom,
• Ze zoeken iets om van me af te komen,
• Ik kan het niet,

Ik kan me levendig voorstellen dat deze gedachtes tot stress leiden en de daaruit voortkomende emoties en reactie. Het lijkt alsof het allemaal over jou gaat. Maar is dat wel zo?

Stel eens een vraag.

• Is het wel duidelijk wat er van je verwacht wordt?
• Is het wel duidelijk wat het resultaat moet zijn?
• Heeft de leidinggevende in dit geval wel door wat het effect is van zijn of haar gedrag?
• Beschikt de leidinggevende wel over de juiste informatie?

Misschien zou je daar eens naar kunnen vragen voordat je het oordeel over jezelf velt. Vragen stellen is de makkelijkste manier om de regie over een gesprek terug te krijgen. Immers, degene die de vraag stelt zet de ander aan tot nadenken. Daarmee krijg je tijd om zelf na te denken. Met het antwoord krijg je informatie die je kan helpen om te weten wat er nu eigenlijk aan de hand is.

Stel vragen die je helpen te begrijpen wat er gebeurt.

• Wil je me nog eens uitleggen wat je precies van mij verwacht?
• Wil je aangeven waar voor jou de prioriteit ligt?
• Hoe zie jij het resultaat precies voor je?
• Waar blijkt voor jou uit dat ik niet goed functioneer?

Schrijf gerust mee zodat je op een later moment even rustig kunt nadenken ( zonder over jezelf te oordelen) over de informatie die je gekregen hebt.

Geef feedback. ( als je durft)

Je kunt met de vraag meteen ook feedback geven op het gedrag van de ander. Bv Wil je nog eens uitleggen wat je precies van me verwacht , voor mij lijkt het of je gister iets anders verwachtte, ik merk dat ik in de war ben. Of…..”Ik hoor je veel tegelijk zeggen”. Het effect daarvan is dat ik het gevoel krijg dat er niets goed gaat, kun je je dat voorstellen?”. Natuurlijk kan die ander zich dat voorstellen en dat geeft jouw ruimte je behoefte uit te spreken. Hoe wil jij het graag? En dan heb je toch zomaar de regie ineens in handen. Regie over jezelf en over het gesprek.

Je leert niet alles in één keer.

Leren doe je met vallen en op staan. Je hebt waarschijnlijk ook niet leren lopen, fietsen, lezen, schrijven of piano spelen zonder te oefenen. Oefening baart kunst. Wanneer je niets doet verandert er niets. Sta je jezelf toe het niet meteen te kunnen en geef jezelf tijd en ruimte om te oefenen, dan zul je na enige tijd ervaren dat het vaker goed gaat. En nu doen!

Bianca in een notendop

Met mij haal je een enthousiast,  prikkelend en uitdagend mens in huis die op respectvolle wijze en met humor, een confronterende stijl hanteert die uitnodigt tot bewustwording en verandering.

 

Wat zeggen anderen

J.N.

"Bianca inspireert en motiveert. Ze steunt als het nodig is, maar daagt uit wanneer het kan. Vanuit haar authenticiteit en originaliteit kan ze jou vanuit een ander perspectief laten kijken, waardoor nieuwe deuren geopend kunnen worden."

E.v.H.

E.J.

“Met een big smile confronteerde Bianca me soms hard met mezelf. Ik heb veel aan het traject gehad. Afsluitend hebben we teruggekeken in welke mate mijn leerdoelen waren bereikt en dat was veel verder dan ik vooraf had verwacht.”

E.J.

E.B.

Bianca is een coach met zeer veel aandacht voor de menselijke maat en voor wat bij je persoonlijkheid past. Aan de andere kant speelt ze beslist geen mooi weer en geeft ze je aan wat ze bij je waarneemt. Ze durft daarbij door te graven en te schuren."

E.B.

E.v.H.

"Bianca heb ik ervaren als een zeer prettig persoon die oprecht persoonlijke aandacht geeft waarbij ze je op een goed manier weet te raken door je te confronteren, de juiste vragen te stellen en door te doen. Het heeft mij meer inzichten gegeven,verder gebracht en sterker gemaakt omdat ik dichter bij mijzelf ben gekomen."

E.v.H.

D.K.

"Bianca is met haar passie, gedrevenheid, flair, nuchterheid en humor de ideale coach om Regie te nemen en te houden op je carrière of je leven. Echt een coach die kijkt naar waar zij de meerwaarde kan zijn voor jou. Dit zul je zelf direct ontdekken bij een eerste kennismaking met haar."

D.K.

D.K.

"Bianca heeft mij in een kort coachingstraject zeer effectief en doeltreffend begeleid om weer terug te komen in mijn eigen kracht. Ze heeft mij laten ontdekken wat ik wil en mij in mogelijkheden laten denken. Ze heeft een positieve aanpak en vindt snel de juiste benadering om ‘binnen’ te komen. Zij confronteert vanuit respect en dat helpt!“

E.S.

Lid van

Kosteloos advies

"De afstand tussen waar je bent en waar je wilt zijn is alleen te overbruggen door actie"

Gratis downloaden

Contact opnemen

People 2 Move
Stoomdijk 1
7211MK Eefde

Tel: 06-51813571

Kvk: 65249364
Btw: NL001858972B79

Share This