Omgaan met mopperende collega’s.

4 november 2019

5 minuten leestijd

Je kent ze vast wel, die collega’s die altijd overal over lopen te mopperen. Die één en al negativiteit verspreiden. Ze kosten je doorgaans veel energie, en bij iedere keer dat ze hun mond open dreigen te doen, ontsnapt jouw al een zucht. Ze zijn vaak overmatig kritisch, soms zelfs cynisch, gaan vaak in de weerstand en grijpen ieder gelegenheid bij de koffieautomaat aan om te klagen over het beleid of over het gedrag van anderen. Weet je al wie ik bedoel? Ja precies, die collega!

Wat zit er achter al dat gemopper?

Dat weet je niet, zolang je deze collega uit de weg gaat, omdat jij je groen en geel ergert aan al dat gemopper. Heeft de persoon in kwestie eigenlijk wel door dat hij of zij zo loopt te mopperen? Meestal is het zo’n automatisch patroon geworden dat het vanzelf gaat, en hij of zij zich niet langer bewust is van dit gedrag. En omdat andere collega’s al helemaal geen zin meer hebben om ernaar te vragen, in de veronderstelling dat er dan nog meer gemopper komt, wordt het bewustzijn van de ander niet vergroot maar eerder verkleind.

Hij of zij is nu eenmaal zo.

Dat hoor ik collega’s van de mopperaar vaak zeggen. “Het heeft geen zin er iets van te zeggen, hij is nu eenmaal zo!” Maar niemand is zijn gedrag, al zien we dat wel vaak zo. Gedrag komt meestal ergens vandaan. En gedrag kun je beïnvloeden en je kunt er ook voor kiezen om ander gedrag te laten zien. We denken dat alles van binnen naar buiten gaat, maar andersom werkt het ook. Als ik introvert ben kan ik er toch voor kiezen om in vergaderingen of overleggen mijn mening te geven. Niet dat het makkelijk is want mijn natuur nodigt me daar niet toe uit. Maar je zult je verbazen hoeveel makkelijker het gaat nadat ik het vaker gewoon gedaan heb. Verandert mijn karakter en aanleg hierdoor? Nee, maar door het vaker te doen wordt het wel makkelijker, net als leren fietsen. Het gevolg is niet dat je ineens extravert wordt, maar wel dat je je minder angstig en onzeker voelt wanneer je wel je mening geeft.

Hoe stop je al dat gemopper.

Er zijn twee dingen die je kunt doen.

  1. Geef feedback!

Ontloop de collega niet maar vertel hem of haar dat je hoort dat hij of zij loopt te mopperen. Vertel daarna welk effect het op jou heeft. Vraag bv of de ander zich kan voorstellen dat zijn of haar gemopper jouw heel veel energie kost en dat je de neiging hebt om de ander te ontlopen. Vraag daarna om het gedrag dat je wel prettig vindt.( toepassen van de feedbackregels) Zeg bv dat je het prettig zou vinden als de ander eens wat positieve opmerkingen zou plaatsen, wat vaker zou lachen, vaker een mop zou vertellen of vaker zou vertellen over leuke dingen die hij of zij beleeft heeft.

  • Vraag naar de reden van het gedrag.

Het is best lastig maar soms helpt het de ander als jij je eens verdiept in waar zijn of haar gedrag vandaan komt. Dat geeft de ander ook inzicht in het eigen gedrag. Vraag bv, ik hoor je vaak mopperen, ik kan me voorstellen dat het jou heel veel energie kost, kun en wil je me vertellen waardoor jouw gemopper ontstaat? Misschien kan ik je helpen.

Consequent zijn.

Voor beide opties geld dat het niet bij één keer op houdt. Je moet consequent volhouden, het liefst met alle collega’s. Het is ook belangrijk dat je geen oordeel hebt als je de ander aanspreekt. De ander zal merken dat jij hem of haar veroordeeld, en dit heeft het omgekeerde effect van wat je beoogt. Wees open, eerlijk, nieuwsgierig en echt bereidt om de ander te helpen.

We zijn allemaal mens.

Ooit was ik zelf een mopperende collega. Jawel, ik……….die vrouw die de wereld door een roze bril bekijkt. Ja die!!! Waarschijnlijk overkomt het iedereen wel eens, dat er zoveel negativiteit ontstaat dat je jezelf alleen nog maar hoort mopperen. En in mijn geval was het ook nog zo dat mijn gemopper tot gedrag bij collega’s leidde waardoor ik nog meer redenen had om te mopperen. En dat kost echt ongelofelijk veel energie. De reden van mijn gemopper was het feit dat ik me niet gezien, niet gehoord en niet gewaardeerd voelde in een omgeving waarin veel spanning op werkrelaties stond. Met mijn gemopper probeerde ik medestanders te vinden. Het omgekeerde was het effect. Toen ik besloten had om uit de situatie te stappen kon ik veel beter zien hoe erg mijn eigen gemopper geweest was. Wel jammer dat ik geen gerichte feedback heb gekregen voordat ik dat besluit moest nemen. En dat mensen over mij praatten i.p.v. met mij.

Help je collega.

Zodat hij of zij weer in een positievere flow komt. Zich beter voelt, meer energie krijgt en een fijne collega kan zijn. Realiseer je dat gedrag altijd ergens vandaan komt, dat die ander zich waarschijnlijk niet bewust is of het moeilijk vindt zijn of haar gedrag te veranderen. Vraag naar ontevredenheid, negatieve gevoelens en ervaringen, zonder oordeel. Bied hulp aan of geef de ander advies om eens met een leidinggevende, coach, vertrouwenspersoon te gaan praten over zijn of haar gevoelens. Ervan weglopen helpt niet. En feedback in de vorm van zuchten, ontlopen, met iemand anders gaan praten of klagen bij de leidinggevende helpen niet.

Uiteindelijk heb je invloed op het gedrag van de ander door zelf ander gedrag te laten zien. Succes!

Bianca van People 2 Move

Met mij haal je een enthousiast, prikkelend en uitdagend mens in huis. Op respectvolle wijze, en met humor, hanteer ik een confronterende stijl die uitnodigt tot bewustwording en verandering.

Ik hoop de wereld nog meer kleur te geven door jou te helpen jezelf te zijn: authentiek, vol zin en vrij.

Samen met mijn team help ik jouw talent en leiderschap te ontwikkelen.

Quotes van anderen

"Bianca inspireert en motiveert. Ze steunt als het nodig is, maar daagt uit wanneer het kan." J.B.

Bianca is een coach met zeer veel aandacht voor de menselijke maat en voor wat bij je persoonlijkheid past." E.B.

"Bianca is met haar passie, gedrevenheid, flair, nuchterheid en humor de ideale coach om Regie te nemen en te houden op je carrière of je leven." D.K

Share This