Wie wil er meer succes?

6 februari 2017

4 minuten leestijd

Succes smaakt naar meer, althans dat is voor de meeste mensen zo. Ik ga ervan uit dat je bovenstaande vraag met Ja hebt beantwoordt, en daarom nu verder leest.  Maar om meer succes te hebben is het slim om te definiëren wat succes is. Om er meer van te krijgen moet je weten waarvan je meer wilt.  In de woordenboeken staat de betekenis van succes omschreven als “welslagen, het slagen van iets” “een goede afloop”. Als we dan naar ons leven of ons werk kijken hebben we succes als ons leven of werk  geslaagd is, of een goed verloop heeft. Hmmmmm……

Wie bepaalt dan wat goed is in dit geval?

Is je leven geslaagd wanneer je veel geld hebt, of wanneer je veel aanzien hebt of wanneer iedereen je kent? Het is geheel afhankelijk van wat je zelf belangrijk vindt. En soms denk je misschien zelfs dat je iets belangrijk vindt waarvan later blijkt dat je het  minder belangrijk vindt dan je dacht. Dus…….hoe definieer je nu je eigen succes?

Jouw definitie van succes.

Om te weten wat jouw definitie van succes is zul je bij jezelf naar binnen moeten kijken. Je zult jezelf vragen moeten stellen die duidelijkheid geven over wanneer jij succes ervaart.
Vragen als:

• Welke kernwaarden heb je?
• Hoe wil je graag dat mensen zich jou herinneren wanneer je er niet meer bent?
• Wat wil je achterlaten in de wereld?
• Waar wordt je gelukkig van?
• Welk leven wil jij leven?
• Wat maakt jou trots?
• Wie bewonder je en waarom?

Succes is iets heel persoonlijks. De mate waarin je succesvol bent is geheel afhankelijk van je eigen definitie van succes. Daarnaast voel jij je het meest succesvol wanneer je het idee hebt dat de dingen die je doet je gelukkig maken en omdat ze je gelukkig maken ben je er beter in wat leidt tot een goede afloop.

Wanneer ben je succesvol in de ogen van anderen?

Het grappige is dat anderen de neiging hebben jouw succes te zien wanneer je het zelf uitdraagt, en voelt dat je succes hebt. Het geeft nog helemaal geen beoordeling van het resultaat. Vaak zegt het iets over hetgeen ze zelf belangrijk vinden en waarin ze zelf stiekem ook succesvol  zouden willen zijn.
Een mooi voorbeeld: Wie vindt de nieuwe president ( Donald Trump) van Amerika succesvol?
Wanneer je kijkt naar het imperium dat deze man heeft opgebouwd, zijn banksaldo, het aanzien dat hij heeft door het verwerven van deze successen, het feit dat hij tot president gekozen is. Hij lijkt heel succesvol, maar wanneer je nu naar jezelf kijkt, zou je dan willen zijn wie hij is?
Was de oude president ( Barack Obama) van Amerika succesvol? Hij was de eerste zwarte president van Amerika, heeft een zorgwet ingevoerd zodat alle Amerikanen eindelijk verzekerd zijn van het krijgen van zorg, hij heeft veel moeten incasseren en niet alles was succesvol. Wanneer je naar deze man kijkt zou je dan willen zijn wie hij is?
Een gedeelte van de mensen zegt nee en de anderen zeggen ja.
Er is geen goed of fout antwoord. Het zegt alleen iets over wat je zelf als succes ervaart, wat je belangrijk vindt, wie je bent en wie je wilt zijn. Overigens moeten we niet vergeten dat succes ook maar een momentopname is. Vandaag boek je succes, morgen weer even niet. Vandaag ben je beroemd, morgen ben je vergeten. Alleen al daarom is het belangrijk dat jouw succes niet afhankelijk is van de beoordeling van anderen.

Maakt succes je gelukkig?

Ben je gelukkig wanneer je succes hebt, en wordt je gelukkiger wanneer je meer succes hebt?

“Success is not the key to happiness, happiness is the key to success.”
~ Albert Schweitzer ~

Geluk en succes is met elkaar verbonden. Wanneer je doet waar je gelukkig van wordt, voel jij je vanzelf succesvol. Ook falen kan een succes zijn, zeker als je niet opgeeft en  de ervaring gebruikt om je te ontwikkelen. De weg naar succes is nooit makkelijk maar het is het wel waard. Het uitzicht is beduidend mooier wanneer je eerst een berg hebt beklommen. Allemaal clichés , maar clichés zijn er niet voor niets. Ze ontstaan doordat veel mensen het zo ervaren. Succes en geluk beginnen bij jezelf. Het ligt allemaal besloten in wie je bent en wat je wilt.
En nu de hamvraag.

Wanneer je meer succes wilt, waar wil je dan meer van?

• Wil je meer geld?
• Wil je meer waardering?
• Wil je meer aanzien?
• Wil je meer verantwoordelijkheid?
• Wil je meer zeggenschap?
• Wil je meer zichtbaarheid?
• Wil je meer klanten?
• Wil je meer tijd?
• Wil je meer jezelf zijn?
• Of wil je misschien gewoon iets betekenen voor anderen en gelukkig zijn met het leven dat je leeft?

Het is aan jou te bepalen wat de definitie is van jouw succes, en zo gauw als jij je bewust bent van die definitie, ben je op weg naar meer succes.

Succes!

Kom in beweging!

Bianca van People 2 Move

Met mij haal je een enthousiast, prikkelend en uitdagend mens in huis. Op respectvolle wijze, en met humor, hanteer ik een confronterende stijl die uitnodigt tot bewustwording en verandering.

Ik hoop de wereld nog meer kleur te geven door jou te helpen jezelf te zijn: authentiek, vol zin en vrij.

Samen met mijn team help ik jouw talent en leiderschap te ontwikkelen.

Quotes van anderen

"Bianca inspireert en motiveert. Ze steunt als het nodig is, maar daagt uit wanneer het kan." J.B.

Bianca is een coach met zeer veel aandacht voor de menselijke maat en voor wat bij je persoonlijkheid past." E.B.

"Bianca is met haar passie, gedrevenheid, flair, nuchterheid en humor de ideale coach om Regie te nemen en te houden op je carrière of je leven." D.K

Share This