Winnen of meedoen?

2 november 2020

4 minuten leestijd

Winnen of meedoen?

Laatst riep iemand tegen mij “Het leven draait om winnen!” waarop ik meteen terug riep:” Nee hoor”. Het leven draait om meedoen”. Maar wat is nu waar? In onze maatschappij, zelfs in de hele wereld lijkt het erop dat je pas iemand bent wanneer je iets wint. Wanneer je ergens kampioen in bent, of wanneer je bv een Nobelprijs, gouden kalf, gouden griffel, Grammy, Oscar of welke prijs dan ook wint. Je bent iemand en de hele wereld weet dan dat je iemand bent.

Is winnen belangrijk?

Ja, ik geloof echt wel dat de meeste sporters aan wedstrijden meedoen, naar de Olympische spelen willen, om te winnen. Je zegt meestal tegen jezelf dat meedoen belangrijker is dan winnen. Maar is dat niet gewoon een manier om jezelf alvast voor te bereiden op de teleurstelling als je niet wint. Of om jezelf een excuus te geven om niet te hoeven winnen. Om niet te hoeven toegeven dat je misschien wel denkt dat je niet goed genoeg bent om te winnen.

Maar wat zegt winnen nu eigenlijk over je?

Waarschijnlijk dat je goed bent in hetgeen je doet. Dat je goed bent in je werk, dat je goed bent in de sport die je uitoefent, dat je het talent dat je hebt benut. Maar zegt het ook werkelijk iets over wie je bent, en over wat je betekent voor anderen? Er zijn een heleboel mensen die niets winnen, die geen drang hebben om aan een wedstrijd mee te doen en die geen behoefte hebben om zichzelf te profileren door iets uitmuntends te doen.

Vaak zijn dit mensen die juist heel veel betekenen voor anderen. Die volop mee doen aan het leven, maar misschien niet aan de wedstrijd. Simpelweg omdat succes voor hen in iets anders zit dan in het winnen van de gouden medaille. Zij willen doorgaans iets betekenen maar voelen zich niet prettig in de spotlights.

Mensen die meedoen?

Aan het leven, aan de maatschappij, aan de samenleving. Echt…….ik ben er van overtuigd dat de maatschappij, de economie en de wereld draait om deze mensen. Die ene voorvechter voor de wereldvrede heeft tientallen helpers die een grote bijdrage leveren in de wereldvrede maar die niet zichtbaar zijn. Die sporter die de gouden medaille wint, heeft onderweg steun en hulp gehad van familie, vrienden, trainers, coaches, dokters, fysiotherapeuten etc.

Mensen die niet mee doen?

Dat kunnen mensen zijn die niet mee willen doen. Maar vaker zijn het mensen die om welke reden dan ook het gevoel hebben dat ze niet mee mogen doen. Mensen die buitengesloten worden door anderen. Die gediscrimineerd worden voor hun afkomst, levensstijl, geloof, of uiterlijk. Of die fysiek of mentaal niet in orde zijn. Mensen die geen baan kunnen vinden, of die het gevoel hebben dat ze geen talent hebben. Die met gedachtes rondlopen dat zijn niets voor niemand kunnen betekenen. Die zich eenzaam voelen en soms denken dat ze de wereld niets te bieden hebben. Zou het voor deze mensen belangrijk zijn om te winnen of om mee te doen?

Wie bekommert zich om deze mensen?

Zijn dat de winnaars of zijn dat degene die niet gaan voor de winst maar voor het meedoen. Begrijp me niet verkeerd. Er is niets mis met willen winnen. Maar wat levert deze winst je eigenlijk op? Welk gat vult het?

Tot slot.

Ik wil mijn verhaal afsluiten door mijn waardering uit te spreken voor alle mensen die veel betekenen voor anderen. Die stil en gestaag door werken in de zorg, het onderwijs, de hulpverlening, dienstverlening, voedselproductie. Gewoon omdat zij er zijn, en doen wat ze doen.

Tegen de winnaars zou ik willen zeggen. Maak je winst betekenisvol, anders is de roes ervan zo weer vervlogen. Als je met jouw winst iets kunt betekenen voor de maatschappij en de samenleving dan ben je echt een winnaar.

En vanochtend vertelde onze jongste dochter dat ze op school had verteld dat ze gewoon blij is om op de wereld te zijn. Dat ze zich soms verwend voelt ten opzichte van andere kinderen omdat ze zich realiseert dat die het moeilijker hebben. Dat ze de kinderen die moesten huilen had getroost. Ze heeft geen idee hoe betekenisvol haar leven nu al is, door haar bewustzijn van wat belangrijk is en haar wil om te delen.

Ze houdt van sport, maar niet van wedstrijden. Een gouden medaille zal ze nooit winnen, maar voor mij is ze een echte winnaar!

Kom in beweging!

Bianca van People 2 Move

Met mij haal je een enthousiast, prikkelend en uitdagend mens in huis. Op respectvolle wijze, en met humor, hanteer ik een confronterende stijl die uitnodigt tot bewustwording en verandering.

Ik hoop de wereld nog meer kleur te geven door jou te helpen jezelf te zijn: authentiek, vol zin en vrij.

Samen met mijn team help ik jouw talent en leiderschap te ontwikkelen.

Quotes van anderen

"Bianca inspireert en motiveert. Ze steunt als het nodig is, maar daagt uit wanneer het kan." J.B.

Bianca is een coach met zeer veel aandacht voor de menselijke maat en voor wat bij je persoonlijkheid past." E.B.

"Bianca is met haar passie, gedrevenheid, flair, nuchterheid en humor de ideale coach om Regie te nemen en te houden op je carrière of je leven." D.K

Share This