Geef jezelf de ruimte.

11 april 2022

4 minuten leestijd

Vanochtend zat ik achter mijn laptop om het stuk dat ik afgelopen week al had gemaakt, een samenvoeging van 5 documenten,  nog even af te werken. Bleek dat ik het om een of andere duistere reden niet had opgeslagen .  Ken je dat gevoel………………

Voordat ik het in de gaten had bevond ik mezelf al vloekend en tierend bij de koffieautomaat voor mijn zoveelste koffie, voelde mij hogelijk gefrustreerd, had zin om iemand iets aan te doen…….toen ik dacht…….dit is niet goed….weinig effectief……

Het bos in.

Vervolgens heb ik mijn wandelschoenen aangetrokken en ben naar buiten ben gegaan voor een fikse wandeling met hondlief, blij ei.  Na 5 minuten ferm en gefrustreerd doorstappen merkte ik het al. Mijn frustratie zakte, ik kon weer normaal ademhalen, ik voelde de mist als het ware optrekken en kwam na een uur fris en helder terug om opnieuw te beginnen.

Nu was in dit geval duidelijk mijn eigen domheid de oorzaak, dus gewoon veel werk voor niets gedaan. Maar het overkomt me ook in andere situaties. Het gevoel dat je niet vooruit komt, niemand mee lijkt te werken, je al het werk alleen moet doen, het resultaat uit blijft, problemen niet opgelost worden etc.…….

Stap uit de situatie.

De ruimte die je creëert door uit de situatie te stappen is zowel prettig als functioneel. Natuurlijk is balen, dat het niet zo loopt als je wilt, een heel normale en geoorloofde emotie. En dat je dat even doet, voor een korte periode ( lees maximaal 30 min), is ook niet erg. Het meest vervelende aan dat balen is, dat alles wat je in die emotie bij de kop pakt hetzelfde resultaat oplevert. Het ongewenste resultaat.

En geloof me, ook ik blijf soms veel te lang hangen in dat gevoel. Dat vervolgens alleen maar erger wordt door alles wat ik daarna doe. De meest voorkomende gedachte die ik dan heb is “Zie je wel, niets gaat zoals het moet.” of “Waarom gaat bij  altijd alles mis?”.

Het leven is zwaar.

Ja hoor, ik heb af en toe een heel zwaar leven. Denk ik. Want als je er beschouwelijk naar kijkt stelt het allemaal niet zoveel voor. Vast lopen doe je vooral in je eigen hoofd. Wij mensen zijn zo ontzettend goed in het op zoek te gaan naar bewijs van onze gedachten. En daarmee zetten we onszelf helemaal vast. Om uit dat patroon te stappen moet je er ook echt even uit stappen. En daarmee bedoel ik, iets heel anders gaan doen. En dan bij voorkeur iets dat je gedachten stopt en een heel andere energie oplevert.

7 tips voor vastlopers!

Voor iedereen die wel eens vastloopt 7 tips om jezelf ruimte te geven en weer in beweging te komen.

  1. Adem halen. Het lijkt logisch dat je adem haalt maar wanneer je in een situatie zit waarin je vastloopt is je ademhaling vaak oppervlakkig en zit hoog. Je verkrampt als het ware. Wanneer je bewust probeert adem te halen vanuit je buik en eens diep door ademt ( zuchten) levert dit meteen ruimte op. 
  2.  Wandelen. Trek je wandelschoenen aan en ga naar buiten. Door letterlijk in beweging te komen maak je ruimte. Vergeet niet onderweg aandacht te besteden aan geuren en geluiden van de natuur anders loop je de kans alsnog in gedachten verzonken rond te stappen.. Of een blije hond, als die mee mag.
  3. Mediteren. Zoek een rustig plekje op en doe een korte meditatieoefening waarmee je even aandacht schenkt aan alles wat er in je lijf waar te nemen is. Door alles te accepteren wat er is schep je ruimte.
  4. Lachen. Lach eens om jezelf en om je eigen gedrag. Zoek desnoods een maf filmpje op internet om in een lacherige stemming te komen. Lachen geeft ruimte.
  5. Huilen. Mijn moeder zei vroeger al heel vaak tegen me. Uithuilen en opnieuw beginnen. Levert dikke ogen maar ook veel ruimte op.
  6. Relativeren. Zet je probleem eens in een ander perspectief en bedenk 5 dingen die erger zijn dan de situatie waarin jij je op dat moment bevindt. Kijk eens hoeveel ruimte je creëert
  7. Trampoline springen. Doe eens gek en spring een gat in de lucht. Maak salto’s, laat je gaan. Na 5 min merk je al verschil. 

Iets doen waar je plezier aan beleeft is verreweg het effectiefst omdat je daar een andere emotie mee oproept. Blijf je vastlopen op dezelfde thema’s, dan wordt het tijd om er wat uitgebreider mee aan de slag te gaan.  Succes!

Kom in beweging!

Bianca van People 2 Move

Met mij haal je een enthousiast, prikkelend en uitdagend mens in huis. Op respectvolle wijze, en met humor, hanteer ik een confronterende stijl die uitnodigt tot bewustwording en verandering.

Ik hoop de wereld nog meer kleur te geven door jou te helpen jezelf te zijn: authentiek, vol zin en vrij.

Samen met mijn team help ik jouw talent en leiderschap te ontwikkelen.

Quotes van anderen

"Bianca inspireert en motiveert. Ze steunt als het nodig is, maar daagt uit wanneer het kan." J.B.

Bianca is een coach met zeer veel aandacht voor de menselijke maat en voor wat bij je persoonlijkheid past." E.B.

"Bianca is met haar passie, gedrevenheid, flair, nuchterheid en humor de ideale coach om Regie te nemen en te houden op je carrière of je leven." D.K

Share This