In een ander licht.

7 maart 2022

4 minuten leestijd

Enige tijd geleden was ik op het strand van Noord Holland met mijn kinderen. Op enig moment hoorde ik één van de dames gillen……..iehhhhhh, een kwal! Nadat wij om het onooglijke ding heen waren gelopen, om er daarna nog even met een stokje in te porren om te kijken of hij nog leefde, kwamen we samen tot de conclusie dat het toch wel vieze beesten waren. Zo’n klomp slijmerigheid in het zand waaraan je je ook nog eens lelijk kunt bezeren.

Hetzelfde maar dan anders.

Twee weken later waren wij op een zonnige bestemming aan het Gardameer. Met de voorspelling van een regenachtige dag togen wij naar het seallife aquarium om ons daar te vermaken. De prachtigste vissen kwamen voorbij maar de mooiste en meest fascinerende waren toch wel de kwallen. Uren konden we kijken naar hoe zij zich geheel zen en sereen bewogen in een rood, blauw of helder licht waarbij hun schoonheid volledig tot zijn recht kwam.

Dezelfde kwallen die wij twee weken daarvoor nog beoordeeld hadden als “vieze beesten”.

Hoe word je gezien?

Terwijl ik daar zo stond te mijmeren realiseerde ik me dat het heel veel uitmaakt in welke omgeving en in welk licht je bekeken wordt. In welk licht zien we jouw schoonheid? In welk licht bekijk jij anderen?

In het geval van de kwal had het waarschijnlijk geholpen wanneer ik verder had gekeken dan de eerste aanblik van het beest. Wanneer ik me voor had kunnen stellen hoe hij zich in zee voortbewoog wanneer het licht hem bescheen door het wateroppervlak. Dan had ik mijn kinderen kunnen vertellen dat hij niet vies was, maar dat hij zich in een omgeving bevond waar hij niet tot zijn recht kwam. Dat hij de koele heldere zee en de zon nodig heeft om zijn schoonheid te kunnen laten zien.

In welke omgeving kom je tot je recht.

Zo is het in mijn ogen ook met mensen. Iedereen straalt in een ander licht. Wanneer je in de juiste omgeving bent, je kwaliteiten en positieve eigenschappen belicht worden, en anderen bereid zijn om verder te kijken dan de eerste aanblik.

Het woord ‘Kwal” gebruiken wij ook wel om iemand te benoemen die onprettige gevoelens bij ons oproept. Waarin wij eigenschappen zien die we niet waarderen als positief. Realiseer je dat ook deze spreekwoordelijke “kwallen” een schoonheid bezitten die jij op dat moment niet ziet. Misschien omdat hij of zij zich in de verkeerde omgeving bevindt, maar waarschijnlijker omdat jij hem of haar in je eigen licht bekijkt.

We zijn allemaal anders en uniek.

We zijn niet allemaal dezelfde mensen en we hebben niet allemaal dezelfde kwaliteiten. Ik zie het aan onze kinderen. Die zijn heel duidelijk verschillend. De één functioneert het best wanneer je haar verantwoordelijkheid geeft en wordt gemotiveerd door iets van competitie of challenge. De ander functioneert het best door verbinding en door het samen te doen. Is helemaal niet competitief maar juist verbindend en behulpzaam. De één zal beter functioneren in een solopositie de ander in een team. Zet je de solist in een team………..zou je dan het beste van haar zien? Zet je de teamplayer in als solist, zou je dan het beste van haar zien?  En het is dan maar net op welke plek je beiden tegen komt of je waardering voelt of irritatie.

Welk licht heb jij nodig?

Wat mijzelf betreft, kom ik het best tot mijn recht in een onafhankelijke positie. Doordat ik nergens bij hoor kan ik me juist met iedereen verbinden. Doordat ik onafhankelijk ben kan ik alles in verschillend licht zien.  Op een plek waar argumenten  doorslaggevend zijn ben ik een pitbull. Op een plek waar intuïtie de ruimte krijgt ben ik zacht en verbindend.  

Bekijk jezelf en je omgeving eens in een ander licht, verwonder je over wat je dan ziet. Maar wees vooral nieuwsgierig naar het licht dat jou doet stralen. In welk licht wil jij gezien worden?  In welk licht ben jij op je mooist?

Kies voor het licht waarin jij tot je recht komt. Dan voorkom je dat je die vieze kwal op het strand wordt waar een ieder graag nog even met een stokje in prikt en vervolgens links laat liggen op zoek naar iets leukers.

Kom in beweging!

Bianca van People 2 Move

Met mij haal je een enthousiast, prikkelend en uitdagend mens in huis. Op respectvolle wijze, en met humor, hanteer ik een confronterende stijl die uitnodigt tot bewustwording en verandering.

Ik hoop de wereld nog meer kleur te geven door jou te helpen jezelf te zijn: authentiek, vol zin en vrij.

Samen met mijn team help ik jouw talent en leiderschap te ontwikkelen.

Quotes van anderen

"Bianca inspireert en motiveert. Ze steunt als het nodig is, maar daagt uit wanneer het kan." J.B.

Bianca is een coach met zeer veel aandacht voor de menselijke maat en voor wat bij je persoonlijkheid past." E.B.

"Bianca is met haar passie, gedrevenheid, flair, nuchterheid en humor de ideale coach om Regie te nemen en te houden op je carrière of je leven." D.K

Share This