Wij kennen een seizoen als een jaargetijde, een periode van 3 maanden waarin er in de natuur veranderingen plaats vinden. Het is een doorgaand proces van ontwaken, groeien, oogsten en rust. Vraag je een gemiddeld mens naar de vier seizoenen dan zal hij je vertellen over de verschillende jaargetijden, soms vanuit een meteorologische benadering misschien zelf wel over de stand van de zon ten opzichte van de aarde. Maar als je er wat langer over nadenkt kun je veel processen plaatsen binnen het principe van de vier seizoenen. Denk maar eens aan het leven. Je ontwaakt ( wordt geboren), je groeit en ontwikkelt jezelf, je komt in de bloei van je leven, in de herfst oogst je wat je bereikt hebt. Succes, geluk en rijkdom. De laatste fase van je leven breng je in relatieve rust door en is er bezinning, terug kijken op hoe het leven geweest is. En uiteindelijk slaap je in. Wie weet worden we daarna wel opnieuw geboren, ik weet het niet maar sluit niets uit. Zo kun je ook veranderingsprocessen zien binnen de cyclus van de vier seizoenen. Persoonlijke veranderprocessen maar ook die binnen een team of een organisatie.
Lente
De lente is het seizoen waarin we ontwaken en geboren worden. In een veranderingstraject van zowel persoonlijke als organisatorische aard ontstaat hier het idee, de gedachte, het plan om iets te veranderen. De verandering wordt geïnitieerd en er wordt nagedacht over de wijze waarop er vorm gegeven kan worden aan de verandering. Je maakt plannen over wat je wilt veranderen en hoe je dat wilt doen. Betrekt er mensen bij, zoekt adviseurs, begeleiders en middelen.
Zomer
De zomer is de periode waarin we in de bloei van ons leven zijn. Er wordt hard gewerkt om dat wat we willen bereiken ook echt te realiseren. Dit is een intensieve periode. Bloei kost energie. In een verandertraject is dit de periode dat er hard gewerkt wordt aan het uitvoeren van de plannen en het realiseren van de verandering. Er worden keuzes gemaakt, er wordt geïnvesteerd en er worden tegenslagen overwonnen.
Herfst
De herfst is de tijd waarin er geoogst wordt. In de natuur oogsten we fruit en zaden. In ons leven oogsten we de resultaten van de groei, de ontwikkeling en het harde werken dat in lente en zomer. Binnen een verandertraject, persoonlijk of binnen je team of organisatie, oogsten we in deze periode de resultaten van de ingezette verandering. Resultaten in de vorm van ander gedrag, of in de vorm van financiële middelen, meer salaris, meer omzet, meer winst, minder kosten. Of in de vorm van middelen zoals een nieuw huis of bedrijfspand, misschien een nieuw interieur. Nieuwe werkwijzen, methodieken of processen. Met het oogsten bereiden we ons voor op de winter.
Winter
De winter is een periode van rust en bezinning. De natuur gaat in winterslaap om nieuwe energie op te doen voor de lente. In ons leven is dit de periode waarin we in rustig vaarwater komen en terug kijken op ons leven. Binnen verandertrajecten is nu het moment aangebroken dat we evalueren en terug kijken hoe het proces verlopen is. Het is een moment van rust en bezinning. In de lente ontwaken we dan met nieuwe ideeën energie. Op naar de volgende cyclus van lente, zomer, herfst en winter.
En nu?
Nu hoor ik je denken……Ja en?
De reden waarom ik dit verhaal schrijf zit hem in het feit dat ik te vaak tegenkom dat mensen of organisaties hun doelstellingen niet bereiken. Of, nog erger, volledig dolgedraaid of uitgeblust raken. Zou de simpele reden hiervoor niet kunnen zijn dat ze belangrijke seizoenen in de cyclus overslaan.
Stel dat je de lente overslaat: In mijn visie ben je dan zonder doel hard aan het werk, geen focus, geen richting dus ook geen resultaat. Slaan we de zomer over, hebben we mooie plannen die nooit tot uitvoer komen en is er niets te oogsten in de herfst. Zonder herfst geen zichtbaar resultaat en dus ook geen voldoening met als gevolg een onmiddellijke behoefte om plannen bij te stellen en nog harder te werken. Bij het overslaan van de winter ontnemen we onszelf de mogelijkheid te evalueren en te bezinnen op datgene wat er bereikt is. Daarnaast is een periode van rust nodig om te herstellen van het harde werken en om nieuwe ideeën te laten rijpen voor de lente.
Wanneer je nu naar jezelf of je organisatie kijkt, welke seizoen(en) ben jij dan geneigd om over te slaan? En welk effect heeft dat?
En realiseren de mensen binnen de organisatie zich wat het overslaan van één of meerdere seizoenen teweeg brengt bij medewerkers. Het kan doelloos, ineffectief gedrag en verhoogd ziekteverzuim veroorzaken.
Zelfs het schrijven van deze blog is een kleine doorloop van hetzelfde proces. Er ontstaat een idee. Er wordt hard gewerkt om het in een prettig leesbaar verhaal te krijgen. Nu breekt de herfst aan en ben ik benieuwd hoeveel mensen het lezen, geïnspireerd raken en het waarderen. Een weekje rust en bezinning om een idee op te doen voor de volgende blog.
En zo heeft alles een natuurlijk verloop.