In je kracht.

6 september 2021

Als coach kom ik regelmatig mensen tegen die naar eigen zeggen uit hun kracht zijn. Een populaire quote die coaches veel gebruiken  “Ik zet mensen weer in hun kracht”. 

Maar wat is dat dan “In je kracht”.  Dat is voor veel mensen een loos begrip. Wanneer ik tegen jou zeg dat ik je als coach weer in je kracht zet, weet jij dan wat ik met je ga doen en welk resultaat je dan kunt verwachten? 

Je persoonlijke kracht.

Voor mij is kracht dat wat binnenin je zit aan energie, motivatie en kwaliteiten, en dat naar buiten straalt wanneer je jezelf open stelt zodat anderen het ook kunnen zien.  De unieke samenstelling ervan maakt ons uniek en het inzetten ervan maakt ons authentiek.

Ben je het kwijtgeraakt onderweg, welkom bij de club, je bevindt je in goed gezelschap. Want wie je ook bent, ouder, collega, manager, directeur, kind, het overkomt ons allemaal en hierin kunnen vele factoren een rol spelen. Wanneer je het kwijt bent voelt dat als heel hard werken zonder dat het iets oplevert. Je hebt weinig energie, ervaart gevoelens van frustratie, voelt je niet gezien en al helemaal niet gewaardeerd.

Uit je kracht.

Je zou toch denken dat wanneer je weet waar je kracht zit , je er niet meer uit raakt. Verrassing………….het gaat vaak onbewust. Wanneer je te veel bezig bent om te zijn wat anderen van je verwachten bv. Of wanneer je waarden helemaal niet in overeenstemming zijn met de waarden van je omgeving. Wanneer je jezelf onrealistische doelen stelt. Of wanneer je jezelf allerlei voorwaarden stelt waaraan je moet voldoen voordat jij vindt dat je ertoe doet.

Wanneer ik zelf merk dat het niet lekker gaat, ik me contant moe voel, geen energie haal uit de dag, het leven een beetje op me drukt. Dan ga ik altijd bij mezelf te rade in welke van onbewuste bovenstaande patronen ik ben gestapt.

Hoe merk jij dat je in je kracht bent?

Wanneer je in je kracht bent voel jij je energiek, werk je hard zonder het te merken, wordt je door anderen gezien en je voelt je gewaardeerd. De dingen die je doet motiveren je en zijn in overeenstemming met de waarden die belangrijk voor je zijn. Daarnaast wordt je aangesproken op de kwaliteiten die jij graag inzet.  Anderen zien dan iets bijzonders aan je en jij voelt je succesvol.

Wanneer het bij mij goed zit hoor ik anderen vaak zeggen “je hebt zo’n krachtige uitstraling”. of “je straalt helemaal”

Waar kan een coach je mee helpen.

Ik kan als coach niemand in zijn kracht zetten, dat kun je alleen zelf. Ik kan als coach wel helpen om inzichten te krijgen hoe jouw kracht eruit ziet.

  • Wat motiveert je? 
  • Waar wordt je blij van?
  • Wanneer voel jij je in je element?
  • Wat vind je belangrijk?
  • Welke kwaliteiten horen bij je?

Er zijn veel verschillende manieren en werkmethodes om deze vragen beantwoordt te krijgen. Ik hou je met liefde een spiegel voor zodat je eerlijk naar jezelf kan kijken. Wanneer je het lef hebt om je eigen kracht te zien, weet wat je moet doen om dat naar buiten uit te stralen. Dat maakt de wereld voor jou en je omgeving een stuk lichter.

Een positieve kijk op jezelf en anderen.

En het is fijn om eens op die wijze naar elkaar te kijken. Met een positieve blik. Ik kom zo vaak tegen dat mensen alleen nog met een zeer kritische blik naar zichzelf en anderen kunnen kijken. Altijd op zoek naar wat er (nog) niet goed is.

Naar het licht in iemand kijken is soms moeilijker dan naar het donker, maar als je het ziet dan wordt je collega, leidinggevende, vervelende buurman, puberzoon of dochter, een stuk leuker. En als je iemand tegen komt die zijn licht even kwijt is, die uit zijn of haar kracht geraakt is, dan is daar vast een reden voor. In dat geval kun je beter proberen te helpen het terug te vinden dan het veroordelen.

Share This