Succesvol je doel bereiken.

4 oktober 2021

4 minuten leestijd

Mijn 6 daagse training begint met het gedicht over Ithaca van de nieuw griekse dichter K.P. Kavafis. Het gedicht gaat over de reis naar onze bestemming. De bestemming van ons leven en ons handelen, ons uiteindelijke doel.

Is er dan maar één bestemming?

Om eerlijk te zeggen, ik weet dat niet. Ik geloof er wel in, dat ons leven een doel heeft. Of voor de mensen  die dat niet geloven, dat je het leven, jouw leven een doel kunt geven.

Waarom een levensdoel?

Het antwoord is simpel. De meeste mensen zouden nooit vertrekken als er geen bestemming was. Wat heeft dat voor zin? En laat dat nu net hetgeen zijn dat ons leven zinvol maakt. Ergens naar op weg zijn, een doel hebben, iets betekenen of ertoe doen.

Wat is een levensdoel?

De meeste mensen denken als ik het over hun levensdoel heb, dat het idealistisch, groots en meeslepend moet zijn.  Maar niets is minder waar. Wie namelijk denkt dat zijn leven alleen geslaagd is als hij de wereld heeft kunnen veranderen heeft een zware dobber. De meeste doelen zijn veel realistischer en kleiner.

Wie alleen maar onbereikbare doelen na streeft raakt gefrustreerd of moet veel offesr brengen om dat doel te bereiken. Laten we eerlijk zijn, we zouden misschien allemaal stiekem wel, Mandela, Ghandi, MLK of welke andere inspirerende wereldleider willen zijn. Maar als je ziet welke offers deze mensen daarvoor gebracht hebben, willen we dat dan nog steeds?

Wat als je geen doel hebt?

Geen doel hebben kan voelen als een soort rondzwervend bestaan. De meeste mensen die ik tegen kom, die even geen doel voor ogen hebben, vinden het lastig om keuzes te maken. Keuzes in het leven of in hun carrière. Vaak is er een gevoel van iets moeten maar niet weten wat. Soms komen daar ook depressieve gevoelens bij. Het zijn de zogenoemde kruispunten in je leven. Voor sommigen rotondes waarop ze maar rond blijven rijden omdat men niet weet welke afslag de juiste is.

Maar ook als je dat doel wel voor ogen hebt kan het lastig zijn om die keuzes te maken. Zeker voor de mensen die “De goed keuze”willen maken. De goede keuze is dan de afslag die direct naar het doel leidt. Dus…er is van alles te kiezen maar men voelt geen vrijheid om de keuze te maken. En ja…….dan staan we stil. Of we blijven piekeren totdat het leven voor ons de afslag neemt.

De oplossing.

Het gedicht over Ithaca, gaat eigenlijk over de reis, die alleen plaats vindt als er een bestemming is. De bestemming is bedoeld om te vertrekken. Maar de reis is het uiteindelijke doel. De reis die ervoor zorgt dat je onderweg wijzer en rijker wordt. Dus hoe langer je er over doet, hoe meer ervaring je opdoet en hoe meer mensen je leert kennen. Daardoor leer je des te meer over jezelf , wordt je geïnspireerd door anderen en zo vergaar je rijkdom en wijsheid.

De reis heeft tussenstations.

Waarom zou je direct moeten aankomen op je bestemming terwijl er onderweg nog zoveel mooie plaatsen zijn om te verkennen. Het leven is een proces van leren en ontwikkelen. Een proces gaat altijd in stappen en in de meeste gevallen niet in één grote sprong. De één neemt kleine stapjes en heeft veel tussenstations. De ander neemt grote stappen en heeft minder tussenstations. Is de één nu slimmer of succesvoller dan de ander?

Niet wanneer men zich realiseert dat je een andere bestemming hebt in het leven, andere tussenstations en dat je andere bagage nodig hebt omdat je iemand anders bent.

Vergelijk jezelf niet met anderen.

Maak je eigen reis en bepaal je eigen bestemming. Maak je eigen stappenplan. Grote stappen, kleine stapjes, het zijn jouw stappen. En alle keuzes die je onderweg maakt leiden ergens naartoe. En soms kom je per toeval op een plek die je niet kende en waar je nooit was gekomen als die keuze niet had gemaakt. Soms is het niet de fijnste plek, maar wel de plek waar je het meeste leert. En is die ander toevallig wel op een hele fijne plek terecht gekomen? Dan heeft die of iets anders te leren of hij of zij ervaart de dingen anders, kijkt anders naar de wereld of heeft een andere bestemming.

Er is geen goed of fout.

Tenzij je de wet overtreedt. Iedereen heeft zijn eigen weg te gaan, op zijn eigen manier op zijn eigen tijd. En iedereen heeft zijn eigen bagage op te halen en zijn eigen uitdagingen. Laten we elkaar steunen in die zoektocht naar succes. Maar laten we vooral ook onszelf accepteren in wie we zijn en in de reis die we maken. Het woord Succes kun je vervangen door geluk. Want wie besluit gelukkig te zijn op zijn reis en zijn keuzes maakt op basis van dat geluk, zal altijd succesvol zijn. Ik kom te vaak tegen dat mensen die succesvol zijn in de ogen van anderen, zichzelf niet gelukkig voelen. Succes bepaal je zelf. Succes is wat jij er van maakt

Kom in beweging!

Bianca van People 2 Move

Met mij haal je een enthousiast, prikkelend en uitdagend mens in huis. Op respectvolle wijze, en met humor, hanteer ik een confronterende stijl die uitnodigt tot bewustwording en verandering.

Ik hoop de wereld nog meer kleur te geven door jou te helpen jezelf te zijn: authentiek, vol zin en vrij.

Samen met mijn team help ik jouw talent en leiderschap te ontwikkelen.

Quotes van anderen

"Bianca inspireert en motiveert. Ze steunt als het nodig is, maar daagt uit wanneer het kan." J.B.

Bianca is een coach met zeer veel aandacht voor de menselijke maat en voor wat bij je persoonlijkheid past." E.B.

"Bianca is met haar passie, gedrevenheid, flair, nuchterheid en humor de ideale coach om Regie te nemen en te houden op je carrière of je leven." D.K

Share This