Veerkracht.

2 augustus 2021

3 minuten leestijd

Wat is veerkracht? Die vraag kwam laatst aan de orde in een gesprek dat ik met iemand had.

De dikke van Dale schrijft over veerkracht, “kracht van lichaam en geest om zich snel te herstellen”. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen mentaal gezond kunnen blijven zelfs na het ervaren van de meest ingrijpende gebeurtenissen in hun leven (Bonanno, 2004). Wat mij vooral bezig houdt is welke verschillen daarin te zien zijn. Ik ken mensen in mijn omgeving die veel nare gebeurtenissen te verwerken krijgen in hun leven, die zich in een voortdurende stresssituatie bevinden. Dan denk ik aan mensen met conflicten in de familie, kinderen die ernstig gepest worden, ouders met psychische problematiek, ouders die hun kinderen verliezen, het verlies van je partner door ziekte, verslavingen onder familie of vrienden, mensen die uitgezonden worden naar oorlogsgebied, iemand die mishandeld wordt op straat, je gezin verliezen bij een auto ongeluk…..

Heftige gebeurtenissen in het leven.

Allemaal gebeurtenissen die je uit je evenwicht brengen. Het wonderlijke is dat een aantal mensen deze gebeurtenissen nooit meer te boven komt en dat anderen daar met een wonderbaarlijk snelheid van lijken te herstellen. Dat is een bijzonder gegeven waar veel onderzoek naar gedaan is. Uit deze verschillende onderzoeken blijkt dat er verschillende factoren zijn die bijdragen aan maximaal gezonde ontwikkeling bij ingrijpende gebeurtenissen of veranderingen.(Lee et al., 2013)

In simpele bewoording blijken de mate waarin je jezelf waardeert, De mate waarin je zicht en vertrouwen hebt in eigen kunnen, en de mate waarin je positieve emoties ervaart, van groot belang zijn voor de mate van je veerkracht.

Het grappige is dat ik als mens best wat van bovenstaande lastige situaties heb gekend. Het gaat te ver om dat allemaal met jullie te delen maar wat ik er wel over kwijt wil is dat ik een behoorlijke stevige overlevingsstrategie heb ontwikkeld die me nu nog wel eens in de weg zit.

Waar geloof je in?

Mijn rotsvaste geloof in mezelf was altijd dat ik heel ver mee kon buigen maar nooit zou breken. Daarnaast ben ik ontzettend positief ingesteld, heb redelijk vaak mijn roze bril op zeg maar. En het gekke is dat ik me vandaag ontzettend rijk voel door de ervaringen die ik heb gehad en het feit dat ik daarin mijn veerkracht heb weten te versterken. Het heeft me iets opgeleverd in termen van gevoel van dankbaarheid, het lef om keuzes te maken op basis van levensgeluk en het vermogen om dat uit te stralen naar buiten. Waar ik dat in eerdere periodes in mijn leven niet kon ben ik nu in staat om te zeggen, Ik hou van mezelf en ik hou van het leven.

Hoe zet je het in?

Ik ben niet verantwoordelijk voor het geluk en de veerkracht van anderen maar ik help wel graag. Dat is waarom ik als coach ook gericht ben op positiviteit richting de toekomst, vanuit liefde voor jezelf en het leven, het lef om te kiezen en te stralen. Ik werk het liefst met coachees aan de 3 zaken die van wezenlijk belang zijn om mentale veerkracht te versterken. Zelfwaardering, zelfvertrouwen en positiviteit. En als ik zie dat iemand zich na de tweede, derde of vierde sessie begint op te richten en terug veert in zijn kracht, dan voel ik me zo gelukkig en dankbaar met het werk dat ik mag doen. Ik geloof en vertrouw erop dat veerkracht in ieder mens aanwezig is. Je moet het alleen op het juiste moment weten aan te spreken. En soms heb je daarvoor even een spiegel of een sparring-partner nodig die met jou op zoek gaat naar jouw veerkracht.

Weet je hoe het is gesteld met jouw veerkracht? Hoe ben je de afgelopen periode door gekomen? Ben je in staat geweest om positief te blijven? Goede kanten te zien? Hoe waardeer jij jezelf? Hoe zit het met je zelfvertrouwen?

Ik wens je veel veerkracht!! 

Bianca in een notendop

Met mij haal je een enthousiast,  prikkelend en uitdagend mens in huis die op respectvolle wijze en met humor, een confronterende stijl hanteert die uitnodigt tot bewustwording en verandering.

 

Wat zeggen anderen

J.N.

"Bianca inspireert en motiveert. Ze steunt als het nodig is, maar daagt uit wanneer het kan. Vanuit haar authenticiteit en originaliteit kan ze jou vanuit een ander perspectief laten kijken, waardoor nieuwe deuren geopend kunnen worden."

E.v.H.

E.J.

“Met een big smile confronteerde Bianca me soms hard met mezelf. Ik heb veel aan het traject gehad. Afsluitend hebben we teruggekeken in welke mate mijn leerdoelen waren bereikt en dat was veel verder dan ik vooraf had verwacht.”

E.J.

E.B.

Bianca is een coach met zeer veel aandacht voor de menselijke maat en voor wat bij je persoonlijkheid past. Aan de andere kant speelt ze beslist geen mooi weer en geeft ze je aan wat ze bij je waarneemt. Ze durft daarbij door te graven en te schuren."

E.B.

E.v.H.

"Bianca heb ik ervaren als een zeer prettig persoon die oprecht persoonlijke aandacht geeft waarbij ze je op een goed manier weet te raken door je te confronteren, de juiste vragen te stellen en door te doen. Het heeft mij meer inzichten gegeven,verder gebracht en sterker gemaakt omdat ik dichter bij mijzelf ben gekomen."

E.v.H.

D.K.

"Bianca is met haar passie, gedrevenheid, flair, nuchterheid en humor de ideale coach om Regie te nemen en te houden op je carrière of je leven. Echt een coach die kijkt naar waar zij de meerwaarde kan zijn voor jou. Dit zul je zelf direct ontdekken bij een eerste kennismaking met haar."

D.K.

D.K.

"Bianca heeft mij in een kort coachingstraject zeer effectief en doeltreffend begeleid om weer terug te komen in mijn eigen kracht. Ze heeft mij laten ontdekken wat ik wil en mij in mogelijkheden laten denken. Ze heeft een positieve aanpak en vindt snel de juiste benadering om ‘binnen’ te komen. Zij confronteert vanuit respect en dat helpt!“

E.S.

Lid van

Kosteloos advies

"De afstand tussen waar je bent en waar je wilt zijn is alleen te overbruggen door actie"

Gratis downloaden

Contact opnemen

People 2 Move
Stoomdijk 1
7211MK Eefde

Tel: 06-51813571

Kvk: 65249364
Btw: NL001858972B79

Share This