Incasseringsvermogen

2 april 2018

4 minuten leestijd

Ken je dat gevoel. Dat het leven je ineens een felle pijnlijke tik geeft die je niet aan zag komen? Of die je misschien wel aan zag komen in de verte maar die toch onverwachts kwam. Je was nog in de fase dat je bezig was te bedenken hoe je ermee zou moeten omgaan en ineens was ie daar al.
Als coach werk ik met mensen aan hoe zij meer regie kunnen krijgen op zichzelf en hun leven. Nou dat is soms heel lastig wanneer je hoort hoe iemands leven tot dan toe gegaan is en wat er allemaal op iemands pad is gekomen. Want het lijkt soms net een boxring. Jij aan de ene kant en het leven aan de andere kant. En dan maar proberen om niet knock out te gaan.

Overleven.

Sommige mensen krijgen echter zoveel te verwerken dat het geen gelijkwaardige partij meer is. Zij incasseren de ene klap na de andere. Het enige dat zij dan nog doen is overleven. Gister keek ik naar de reünie waarin volwassenen met elkaar herinneringen ophaalden aan hun gezamenlijke tijd op het internaat. Natuurlijk ging het over redenen waarom zij daar waren gekomen. Triest hoe sommige al op jonge leeftijd moeten omgaan met verlies, mishandeling, afwijzing, verwaarlozing verdriet en pijn. Met sommige van hen ging het nu best goed maar anderen vertelden hoe zij vandaag nog steeds in een soort overlevingsstand stonden. Geen leven maar overleven.

Strategie.

De strategieën die zij hanteren zijn verschillend maar in bijna alle gevallen hebben zij zich afgesloten of verhard om niet langer kwetsbaar te zijn. En dat gevoel ken ik ook. Zo overkomt het me nog steeds dat iemand wel eens iets doet of tegen me zegt wat pijn doet, en toch hoor ik mezelf dan lachen en zeggen wat leuk voor je, geniet ervan om vervolgens als een kip zonder kop door te praten over koetjes en kalfjes en net te doen of die pijn er niet is terwijl ik hem wel voel. Wat ik herken is dat ook ik me dan onmiddellijk afsluit voor de ander zodat ik niet hoef te laten zien hoe het werkelijk met me is. Om daarna wanneer ik alleen ben mijn boosheid en verdriet te uiten waar niemand bij is.

Omgaan met tegenslag.

Wat mij altijd opvalt aan mensen die sterk zijn is het grote incasseringsvermogen  en de hoge mate van leedtolerantie dat zij bezitten.  Het vermogen om met tegenslagen en moeilijke situaties om te gaan en het vermogen het psychische ongemak dat daarbij hoort te kunnen verdragen.
Dat ze in staat zijn te relativeren en te accepteren en te zien wat het brengt ipv wat het hen heeft ontnomen. Het zijn deze mensen die ik als voorbeeld neem wanneer ik zelf moet incasseren. Ze helpen me om te relativeren en om me heen te kijken naar de dingen die het leven de moeite waard maken.  Gezonde en fantastische kinderen,  liefde, diepgaande vriendschappen, verbinding, de natuur. En daarmee probeer ik dan weer een voorbeeld te zijn voor anderen.

Incasseren hoe doe je dat?

Dat is een vraag die soms lastig is te beantwoorden. Iedereen doet dat op zijn eigen wijze. Eigenlijk werkt incasseren als het proces dat je doorgaat wanneer er iets ingrijpends veranderd of wanneer je iets verliest dat je graag had willen behouden. De meeste processen lopen langs de curve van Kübler – Ross. Deze onderscheid een aantal fases waar je doorheen gaat.

 

 

  1. Schok.                  Je verstijfd door het nieuws dat je krijgt of hetgeen er gebeurt.
  2. Ontkenning.       Je ontkent en gaat door alsof er niets aan de hand is.
  3. Boosheid.           Je verzet je tegen hetgeen er gebeurt en uit je boosheid, verdriet en frustratie.
  4. Depressie.          Je realiseert je dat je de situatie niet kunt veranderen.
  5. Acceptatie.        Je accepteert dat het is zoals het is.
  6. Vooruit.             Je reflecteert, kijkt wat de situatie je gebracht heeft, en  wat je met de ervaring kunt doen.
  7. Integratie.         Je hebt je ervaring een plek gegeven.

 

Soms gaat dit proces heel snel en soms heel langzaam. Het gebeurt ook wel eens dat iemand in een bepaalde fase blijft steken en hulp nodig heeft om verder te komen. Als ik voor mezelf spreek maak  ik zowel het snelle als het langzame proces wel eens door. En als ik heel eerlijk tegen je ben. Ik ben ook wel eens blijven steken. Maar gelukkig zijn er altijd goede professionals die je kunnen helpen om weer in beweging te komen. En als jij degene bent die veel moet incasseren dan zeg ik.

“When god pushes you to the edge, trust him fully. Either he will catch you or he will teach you how to fly”

Kom in beweging!

Bianca van People 2 Move

Met mij haal je een enthousiast, prikkelend en uitdagend mens in huis. Op respectvolle wijze, en met humor, hanteer ik een confronterende stijl die uitnodigt tot bewustwording en verandering.

Ik hoop de wereld nog meer kleur te geven door jou te helpen jezelf te zijn: authentiek, vol zin en vrij.

Samen met mijn team help ik jouw talent en leiderschap te ontwikkelen.

Quotes van anderen

"Bianca inspireert en motiveert. Ze steunt als het nodig is, maar daagt uit wanneer het kan." J.B.

Bianca is een coach met zeer veel aandacht voor de menselijke maat en voor wat bij je persoonlijkheid past." E.B.

"Bianca is met haar passie, gedrevenheid, flair, nuchterheid en humor de ideale coach om Regie te nemen en te houden op je carrière of je leven." D.K

Share This