Hoor jij jezelf vaak al ja zeggen terwijl je nee bedoeld? Of vergeet jij tijd te nemen om na te denken over een vraag die je gesteld wordt omdat je de druk velt van degene die jou iets vraagt? Het overkomt ons volgens mij allemaal wel eens. Je hoort jezelf “Ja” zeggen en na ongeveer een kwartiertje denk je, ik wil dit eigenlijk helemaal niet. En wie van ons gaat er dan terug naar de persoon die je de vraag stelde? Om te vertellen dat je het toch liever niet doet. Dat je eigenlijk antwoordde zonder erbij na te denken.
Mannen versus vrouwen.
Ik las laatst een onderzoek van ene Katharine O Brien, postdoctoraal onderzoeksmedewerker aan de Baylor school of medicine. Zij had een onderzoek gedaan, naar het nee zeggen,onder meer dan 900 mensen waaronder mannen en vrouwen. Uit haar onderzoek bleek dat vrouwen beduidend slechter zijn in nee zeggen dan mannen. Dit heeft in tegenstelling tot wat je zou denken niets met persoonlijkheid te maken maar vooral met sociale normen.
Als vrouw is het moeilijker om nee te zeggen. Vrouwen worden van nature meer gezien als helpers en verzorgers. Nee zeggen gaat volledig in tegen wat er van hen verwacht wordt. Uit het onderzoek bleek tevens dat vrouwen die wel in staat waren om nee te zeggen:
• Slechter beoordeeld werden,
• Als minder sympathiek werden gezien,
• Minder promotie maakten.
Wil je als vrouw dus wel al die dingen dan wordt je dus geacht vaker “Ja” te zeggen. Teveel “Ja”zeggen leidt echter tot;
• Teveel hooi op de vork,
• Te weinig tijd voor gemaakte afspraken,
• Te weinig aandacht voor taken,
• Oververmoeidheid en stress.
In dat geval krijg je vaak veel goed bedoelde adviezen uit je omgeving die erop gericht zijn dat je “Nee”leert zeggen. Een heerlijk frustrerend dilemma. Zeg je te vaak “nee” dan kun je een goede beoordeling en promotie wel vergeten. Zeg je te vaak “ja” loop je over van verplichtingen en voel je druk en stress.
De juiste keus.
Er is geen verkeerde keuze, iedere keuze is juist zolang het maar een bewuste keuze is en geen automatisch patroon. En om je te helpen een bewuste keuze te maken heb ik onderstaande tips voor je.
1. Zeg pas Ja wanneer je onderstaande vragen met Ja hebt beantwoord.
• Past het bij me?
• Heb ik voldoende tijd?
• Heb ik voldoende energie?
• Kan ik het?
• Doe ik dit graag?
• Voel ik me vrij om “nee” te zeggen?
• Ga ik iets uit de weg als ik “ja” zeg?
2. Geef bij een “Nee” je overweging en conclusie mee.
b.v: Ik vind het heel vervelend dat ik niet aan je verzoek kan voldoen. Ik heb overwogen of wat je me vraagt in mijn agenda past en of ik er de energie en kennis voor heb. Ik ben tot de conclusie gekomen dat het teveel tijd en energie van me vraagt. Dus mijn antwoordt is “Nee”.
3. Laat de emotie van de ander bij de ander.
Geef iemand de ruimte om boos of teleurgesteld te zijn. Het gaat niet over jou en jij hoeft dat niet op te lossen. Je kunt hoogstens aangeven dat je begrip hebt voor zijn of haar boosheid of teleurstelling maar los het niet op door alsnog “Ja”te zeggen. Er is niets mis met teleurstelling, het hoort er gewoon bij. Wij mensen moeten soms weer leren dat niet alles gaat zoals jij dat wilt.
Een enthousiast Ja of een overtuigend nee.
En nu doen.
Ieder heeft het recht om Ja of nee te zeggen. Of je nu een man of een vrouw bent. Bovenstaande tips kunnen je misschien helpen. Want hoe fijn is het wanneer jouw “Ja” ook een enthousiaste ja is. Een “Nee” wordt echt wel geaccepteerd zolang die maar overtuigend is. En dat kan alleen wanneer je de tijd neemt om er even bij stil te staan. Ik ben er zelf beter in geworden door de tijd te nemen om even na te denken voordat ik antwoord. Op vragen hoor ik mezelf vaak zeggen “Mag ik er even over nadenken?”. Ik kan je verzekeren dat dit ervoor zorgt dat de regie over mijn agenda hierdoor bij mij ligt. En dat kun jij ook. Veel succes!