De kracht van een oprecht compliment

21 november 2016

3 minuten leestijd

Wanneer je mensen een oprecht compliment geeft, voelen ze zich erkend en gewaardeerd. We zijn ons vaak niet bewust van de kracht van een compliment en daarom geven we ze veel te weinig. Maar zeg nu zelf, hoe fijn is het om een welgemeend compliment te krijgen. Kinderen zijn daar een mooi voorbeeld van. Wat er gebeurt wanneer je kinderen een compliment geeft. Ze gaan rechter op staan, het hele gezicht straalt en ze gaan nog beter hun best doen. Wanneer je iemand een compliment geeft, spreek je iemand aan op wat goed leuk of fijn aan hem of haar is. Het kost zo weinig moeite en het levert veel meer op. Het lijkt erop dat we  in onze cultuur meer gericht zijn op het geven van kritiek. Het is zelfs zo erg dat de meeste volwassenen het lastig vinden om een compliment ook echt te ontvangen en te geloven dat het oprecht bedoeld is.

Hoe geef je een compliment?

Het klinkt raar, maar de meeste mensen weten niet hoe ze complimenten moeten geven. In sommige gevallen is een compliment verpakte kritiek. Bv…Wat fijn dat je nu eindelijk dat rapport geschreven hebt waar ik al zo lang op zat te wachten. In feite zeg je hier, had dat niet wat sneller gekund. Ook een leuke is een compliment aan de ander waarin je verwijst naar je eigen rol. Bv…. Wat goed van je dat je mijn input als basis hebt gebruikt voor je rapport. Daarmee is het een goed rapport geworden. Waarschijnlijk goed bedoeld maar heeft echt  de verkeerde uitwerking.
Het is belangrijk dat je met een compliment waardering en erkenning aan anderen schenkt, ook wanneer je zelf geholpen hebt. Laat de ander schitteren en laat jezelf buiten beschouwing.

Acceptatie van een compliment?

Omdat we zo gewend zijn aan het geven en ontvangen van kritiek kan het gebeuren dat complimenten niet echt ontvangen worden. Hoe vaak gebeurt het niet dat je iemand een compliment geeft en dat dit compliment meteen afgeslagen wordt met een tegenwerping. Bv…..Wat heb je een goed rapport geschreven, waarop iemand antwoord. Ach….het is niet zo goed als het jouwe. Wanneer je het compliment anders presenteert neem je iemand meteen de wind uit de zeilen. Bv…..”Van alle rapporten die ik gelezen heb vond ik dat van jou het meest interessant en helpend”. Niets tegen in te brengen toch? Het meest belangrijke is dat het compliment ook gemeend en oprecht is. Een compliment maken om iemand daarna kritiek te kunnen leveren is geen compliment. Dit gebeurt in veel functioneringsgesprekken. Iedereen heeft geleerd dat je eerst iets positiefs moet zeggen voordat je met de negatieve feedback komt. De meeste mensen horen de positieve feedback niet eens omdat ze weten dat deze alleen maar dient als inleiding voor negatieve feedback. Iets wat beter moet. Geef nooit een compliment als inleiding voor iets wat beter kan of moet. Dit helpt niet.

En nu?

Doe eens gek en geef iemand een welgemeend compliment vandaag. Je zult zien dat wanneer je niet bezig bent met jezelf, maar anderen wilt laten schitteren, je als vanzelf steeds meer complimenten terug krijgt. Zo motiveren en stimuleren we elkaar op een positieve manier. In de meeste gevallen weten we zelf ook wel waar het beter kan, daar hebben we anderen niet voor nodig.
En het grappige is, dat wanneer iemand zich door complimenten gefocust weet op wat hij of zij kan, gaat hij of zij automatisch beter zijn best doen waar het nodig is.  Blijven wij niet allemaal kinderen?

Bianca in een notendop

Met mij haal je een enthousiast,  prikkelend en uitdagend mens in huis die op respectvolle wijze en met humor, een confronterende stijl hanteert die uitnodigt tot bewustwording en verandering.

 

Wat zeggen anderen

J.N.

"Bianca inspireert en motiveert. Ze steunt als het nodig is, maar daagt uit wanneer het kan. Vanuit haar authenticiteit en originaliteit kan ze jou vanuit een ander perspectief laten kijken, waardoor nieuwe deuren geopend kunnen worden."

E.v.H.

E.J.

“Met een big smile confronteerde Bianca me soms hard met mezelf. Ik heb veel aan het traject gehad. Afsluitend hebben we teruggekeken in welke mate mijn leerdoelen waren bereikt en dat was veel verder dan ik vooraf had verwacht.”

E.J.

E.B.

Bianca is een coach met zeer veel aandacht voor de menselijke maat en voor wat bij je persoonlijkheid past. Aan de andere kant speelt ze beslist geen mooi weer en geeft ze je aan wat ze bij je waarneemt. Ze durft daarbij door te graven en te schuren."

E.B.

E.v.H.

"Bianca heb ik ervaren als een zeer prettig persoon die oprecht persoonlijke aandacht geeft waarbij ze je op een goed manier weet te raken door je te confronteren, de juiste vragen te stellen en door te doen. Het heeft mij meer inzichten gegeven,verder gebracht en sterker gemaakt omdat ik dichter bij mijzelf ben gekomen."

E.v.H.

D.K.

"Bianca is met haar passie, gedrevenheid, flair, nuchterheid en humor de ideale coach om Regie te nemen en te houden op je carrière of je leven. Echt een coach die kijkt naar waar zij de meerwaarde kan zijn voor jou. Dit zul je zelf direct ontdekken bij een eerste kennismaking met haar."

D.K.

D.K.

"Bianca heeft mij in een kort coachingstraject zeer effectief en doeltreffend begeleid om weer terug te komen in mijn eigen kracht. Ze heeft mij laten ontdekken wat ik wil en mij in mogelijkheden laten denken. Ze heeft een positieve aanpak en vindt snel de juiste benadering om ‘binnen’ te komen. Zij confronteert vanuit respect en dat helpt!“

E.S.

Lid van

Kosteloos advies

"De afstand tussen waar je bent en waar je wilt zijn is alleen te overbruggen door actie"

Gratis downloaden

Contact opnemen

People 2 Move
Stoomdijk 1
7211MK Eefde

Tel: 06-51813571

Kvk: 65249364
Btw: NL001858972B79

Share This