06-51813571 bianca@people2move.nl

Inspiratie blog

Wanneer je mensen een oprecht compliment geeft, voelen ze zich erkend en gewaardeerd. We zijn ons vaak niet bewust van de kracht van een compliment en daarom geven we ze veel te weinig. Maar zeg nu zelf, hoe fijn is het om een welgemeend compliment te krijgen. Kinderen zijn daar een mooi voorbeeld van. Wat er gebeurt wanneer je kinderen een compliment geeft. Ze gaan rechter op staan, het hele gezicht straalt en ze gaan nog beter hun best doen. Wanneer je iemand een compliment geeft, spreek je iemand aan op wat goed leuk of fijn aan hem of haar is. Het kost zo weinig moeite en het levert veel meer op. Het lijkt erop dat we  in onze cultuur meer gericht zijn op het geven van kritiek. Het is zelfs zo erg dat de meeste volwassenen het lastig vinden om een compliment ook echt te ontvangen en te geloven dat het oprecht bedoeld is.

Hoe geef je een compliment?

Het klinkt raar, maar de meeste mensen weten niet hoe ze complimenten moeten geven. In sommige gevallen is een compliment verpakte kritiek. Bv…Wat fijn dat je nu eindelijk dat rapport geschreven hebt waar ik al zo lang op zat te wachten. In feite zeg je hier, had dat niet wat sneller gekund. Ook een leuke is een compliment aan de ander waarin je verwijst naar je eigen rol. Bv…. Wat goed van je dat je mijn input als basis hebt gebruikt voor je rapport. Daarmee is het een goed rapport geworden. Waarschijnlijk goed bedoeld maar heeft echt  de verkeerde uitwerking.
Het is belangrijk dat je met een compliment waardering en erkenning aan anderen schenkt, ook wanneer je zelf geholpen hebt. Laat de ander schitteren en laat jezelf buiten beschouwing.

Acceptatie van een compliment?

Omdat we zo gewend zijn aan het geven en ontvangen van kritiek kan het gebeuren dat complimenten niet echt ontvangen worden. Hoe vaak gebeurt het niet dat je iemand een compliment geeft en dat dit compliment meteen afgeslagen wordt met een tegenwerping. Bv…..Wat heb je een goed rapport geschreven, waarop iemand antwoord. Ach….het is niet zo goed als het jouwe. Wanneer je het compliment anders presenteert neem je iemand meteen de wind uit de zeilen. Bv…..”Van alle rapporten die ik gelezen heb vond ik dat van jou het meest interessant en helpend”. Niets tegen in te brengen toch? Het meest belangrijke is dat het compliment ook gemeend en oprecht is. Een compliment maken om iemand daarna kritiek te kunnen leveren is geen compliment. Dit gebeurt in veel functioneringsgesprekken. Iedereen heeft geleerd dat je eerst iets positiefs moet zeggen voordat je met de negatieve feedback komt. De meeste mensen horen de positieve feedback niet eens omdat ze weten dat deze alleen maar dient als inleiding voor negatieve feedback. Iets wat beter moet. Geef nooit een compliment als inleiding voor iets wat beter kan of moet. Dit helpt niet.

En nu?

Doe eens gek en geef iemand een welgemeend compliment vandaag. Je zult zien dat wanneer je niet bezig bent met jezelf, maar anderen wilt laten schitteren, je als vanzelf steeds meer complimenten terug krijgt. Zo motiveren en stimuleren we elkaar op een positieve manier. In de meeste gevallen weten we zelf ook wel waar het beter kan, daar hebben we anderen niet voor nodig.
En het grappige is, dat wanneer iemand zich door complimenten gefocust weet op wat hij of zij kan, gaat hij of zij automatisch beter zijn best doen waar het nodig is.  Blijven wij niet allemaal kinderen?

Vrijblijvend kennismaken?

Lid van

Werkboek kopen

Gratis downloaden

Contact opnemen

People 2 Move
Deventerweg 149
7203 AG Zutphen

Tel: 06-51813571

Kvk: 65249364
Btw: NL1662227966B02

Share This