Communidinges.

2 december 2019

3 minuten leestijd

Communicatie blijft een lastig probleem wat zich in elk team in elke situatie manifesteert als een hobbel die maar moeilijk te nemen is. Je denkt, hoe moeilijk kan het zijn wanneer je gewoon allemaal dezelfde taal spreekt. Nou geloof mij……….heel moeilijk. Hoeveel werkrelaties, huwelijken, vriendschappen, projecten, etc lopen vast op het onderdeel communicatie.

Communicatie is een containerbegrip.

Maar wat is het nu echt? De dikke van Dale zegt: contact, gemeenschap: verbinding, verkeer. In mijn ogen is communicatie het uitwisselen van informatie. Dat kan op verschillende manieren. Zowel, dieren als mensen, apparaten en systemen kunnen informatie uitwisselen. Dat gaat goed zolang dezelfde taal gesproken wordt en er geen verschil van interpretatie kan plaats vinden. Maar zo werkt dat niet altijd. Wij mensen filteren alle informatie die we krijgen, we zijn dus stiekem selectief in wat we wel en niet ontvangen. Daarnaast zijn wij in staat te denken. En dit denken zorgt ervoor dat we betekenis geven aan de informatie die we krijgen. We bedenken welke betekenis de informatie heeft die we krijgen voor onszelf. De wijze waarop we dat doen wordt beïnvloed door alle ervaringen die we daarvoor al gehad hebben en door hetgeen ons is meegegeven aan waarden en normen door ouders, opa’s en oma’s, leerkrachten etc

Verschillende stijlen.

Naast het verschil in interpretatie is er ook een verschil in de wijze waarop iemand zijn boodschap brengt. Ten eerste kunnen we onderscheid maken in verbale ( gebruik van woorden en stem) en non verbale ( lichaamshouding, gezichtsuitdrukking, gedrag)communicatie. En dan hebben we nog de verschillen in introverte en extraverte, taakgerichte en relatiegerichte stijl. En wat zou er gebeuren wanneer iemand die graag relatiegericht communiceert een gesprek heeft over het resultaat van een project met iemand die graag taakgericht communiceert. Zouden die twee elkaar begrijpen?

Voor een goede communicatie moet je hard werken.

En dat begint bij het bewustzijn, dat je moeite moet doen om de ander te begrijpen en om ervoor te zorgen dat de ander jou begrijpt. Er zijn dan een aantal dingen die je beter niet kunt doen zoals bv:

 • Dingen aannemen, zelf bedenken, in vullen voor de ander
 • Tijdens het praten van de ander al bezig zijn in je hoofd een antwoord te formuleren.
 • Oordelen of meningen geven.
 • Iemand onderbreken, in de rede vallen.
 • Je gelijk willen halen.
 • Zuchten, puffen, wegkijken, brommen, tikken, friemelen, op je stoel wippen etc
 • Ongevraagd advies geven.

Er zijn ook een hele rits dingen die je wel kunt doen om de communicatie beter te laten verlopen. De ander het gevoel te geven dat je moeite doet om hem of haar te begrijpen.

 • Luisteren om te begrijpen.
 • Vragen stellen. ( tip: ieder vraag begint met wie, wat , waar , wanneer, hoe)
 • Naar gevoelens en behoeftes vragen en ze zelf ook uitspreken.
 • Zoeken naar het gezamenlijke belang.
 • Bemoedigend hummen, knikken, glimlachen.
 • Gedrag benoemen zonder de persoon aan te vallen.
 • Je oordelen en overtuigingen tijdelijk loslaten.

Wat is nu het belangrijkste?

Dat is voor iedereen heel persoonlijk. Maar in basis kom je behoorlijk ver wanneer jij je bewust bent van je eigen wijze manier van communiceren. Kijkend naar mezelf had ik vooral last van het feit dat ik mijn gelijk wilde halen en overal wat van vond. En ik weet ook dat je veel communicatietrainingen kunt volgen. Maar wat mij het meest geholpen heeft was los te komen van het idee, dat ik niets voorstelde als de ander gelijk had. Dat ik mijn oordelen los kon laten en vragen begon te stellen ipv meningen te geven. En ineens is communicatie niet zo’n Ding meer.

Het gaat allemaal om de vraag wie er communiceert, jij of je ego?

Bianca in een notendop

Met mij haal je een enthousiast,  prikkelend en uitdagend mens in huis die op respectvolle wijze en met humor, een confronterende stijl hanteert die uitnodigt tot bewustwording en verandering.

 

Wat zeggen anderen

J.N.

"Bianca inspireert en motiveert. Ze steunt als het nodig is, maar daagt uit wanneer het kan. Vanuit haar authenticiteit en originaliteit kan ze jou vanuit een ander perspectief laten kijken, waardoor nieuwe deuren geopend kunnen worden."

E.v.H.

E.J.

“Met een big smile confronteerde Bianca me soms hard met mezelf. Ik heb veel aan het traject gehad. Afsluitend hebben we teruggekeken in welke mate mijn leerdoelen waren bereikt en dat was veel verder dan ik vooraf had verwacht.”

E.J.

E.B.

Bianca is een coach met zeer veel aandacht voor de menselijke maat en voor wat bij je persoonlijkheid past. Aan de andere kant speelt ze beslist geen mooi weer en geeft ze je aan wat ze bij je waarneemt. Ze durft daarbij door te graven en te schuren."

E.B.

E.v.H.

"Bianca heb ik ervaren als een zeer prettig persoon die oprecht persoonlijke aandacht geeft waarbij ze je op een goed manier weet te raken door je te confronteren, de juiste vragen te stellen en door te doen. Het heeft mij meer inzichten gegeven,verder gebracht en sterker gemaakt omdat ik dichter bij mijzelf ben gekomen."

E.v.H.

D.K.

"Bianca is met haar passie, gedrevenheid, flair, nuchterheid en humor de ideale coach om Regie te nemen en te houden op je carrière of je leven. Echt een coach die kijkt naar waar zij de meerwaarde kan zijn voor jou. Dit zul je zelf direct ontdekken bij een eerste kennismaking met haar."

D.K.

D.K.

"Bianca heeft mij in een kort coachingstraject zeer effectief en doeltreffend begeleid om weer terug te komen in mijn eigen kracht. Ze heeft mij laten ontdekken wat ik wil en mij in mogelijkheden laten denken. Ze heeft een positieve aanpak en vindt snel de juiste benadering om ‘binnen’ te komen. Zij confronteert vanuit respect en dat helpt!“

E.S.

Lid van

Kosteloos advies

"De afstand tussen waar je bent en waar je wilt zijn is alleen te overbruggen door actie"

Gratis downloaden

Contact opnemen

People 2 Move
Stoomdijk 1
7211MK Eefde

Tel: 06-51813571

Kvk: 65249364
Btw: NL001858972B79

Share This