Omgevingsmanagement

21 juni 2021

4 minuten leestijd

Ken je dat? Je bent leidinggevende van één of meerdere teams, maar hebt toch het gevoel dat je geen invloed hebt. Of je bent onderdeel van een team en je baalt ervan dat jij altijd degene bent die de kar moet trekken. Of misschien ben jij wel degene die een leidinggevende heeft die alleen maar kritiek uit en voor wie het nooit goed genoeg is. Heb je collega’s die kritiek hebben op iedereen maar nooit naar zichzelf kijken. Of stik je van de goede ideeën maar is er nooit iemand die luistert. Kom je erachter dat iemand een idee heeft dat uitgevoerd gaat worden dat jij een jaar geleden al ter tafel bracht.

En ga zo maar door. De meeste mensen worstelen met één of meerdere van soortgelijke situaties op het werk. Dat leidt tot stress, energieverlies, afnemende motivatie en in een aantal gevallen tot ziekte of ontslag.  

Waarom gebeuren deze dingen?

En sterker nog, waarom gebeuren ze altijd bij jou?  

Dat lijkt in ieder geval zo, maar als je er over praat, dan kom je er achter dat er nog een aantal mensen is dat het zo ervaart. Even je hart luchten en lekker tegen elkaar aan klagen lucht op. En dat is wel zo fijn, die herkenbaarheid. Dan voel jij je in ieder geval niet alleen met het probleem. Toch?

En zo krijg je de bevestiging dat het probleem niet bij jou ligt, want anderen ervaren het ook zo. Maar helpt het om het probleem op te lossen? Of geeft het je inzicht in de reden waarom deze dingen bij jou gebeuren?

De meeste situaties veroorzaak je zelf?

Lullig, maar waar. Jouw gedrag in welke situatie dan ook roept gedrag op bij een ander. En het gedrag van die ander roept vervolgens weer een reactie op bij jou? Deze interactie volgt een bijna wetmatig maar onbewust patroon. Wil je het gedrag van de ander beïnvloeden , dan zul je dus in de interactie ander gedrag moeten laten zien.  Het lastige daarvan is dat je van onbewust naar bewust gedrag moet. Het mooie is dat je de wereld om je heen dus kunt managen door je eigen gedrag te managen.

Gedrag is een uitkomst van verschillende factoren.

Het is niet wie je bent, maar wat je doet. Al komt dat ten delen natuurlijk voort uit wie je bent. Maar om maar even een voorbeeld te noemen. Iemand die een doorzetter is hoeft zich niet als een pitbull te gedragen in welke situatie dan ook. Meestal ben je nl veel meer dan alleen een doorzetter. Je kernwaarden, je overtuigingen, je karaktereigenschappen, je ervaringen, allemaal spelen ze een rol in je onbewuste gedragspatronen. En je kunt dus iets veranderen door je bewust te zijn van je gedrag en waar het vandaan komt. Wat in 100 situaties hiervoor heeft gewerkt, kan nu ineens het tegenovergestelde resultaat opleveren. Het zou jammer zijn als je dat dan niet kon beïnvloeden omdat je nu eenmaal bent wie je bent.

Alles begint en eindigt bij jezelf.

Wil je dus dat een situatie anders verloopt, dan heb je zelf iets te doen. Het gaat erom dat je weet wie je bent en waarom je doet wat je doet? Wordt je ineens iemand anders als je iets anders doet dan je gewend bent? Nee hoor, het enige wat je doet is bewuste keuzes maken. Welk gedrag gaat mij in deze situatie opleveren wat ik voor ogen had? En om nog maar eens een cliché te gebruiken “Wat je geeft krijg je terug”.  Heeft je leidinggevende alleen maar kritiek op je? Kijk dan eens hoe kritisch jij bent naar je omgeving? Als jij denkt dat jij degene bent die de kar trekt, Is voor je omgeving dan niet de meest logische reactie om los te laten? Of terug te trekken?

Zelfmanagement geeft maximale invloed?

Op een situatie, op je werk, op je leven. Wanneer jij je perspectief, je gedachtes, je bewustzijn veranderd, verandert ook de wereld om je heen. Het geeft je grip op je gedachten, emoties en gedrag.  En dat geeft je een gevoel van controle, zelfs als dingen je overkomen. Want je kunt niet bepalen wat er gebeurt maar wel hoe jij daarop reageert. En jouw reactie is alles bepalend voor wat er daarna gebeurt. Jouw gedrag is niet perse wie je bent, maar wel van invloed op hoe je omgeving je ziet en op je reageert. En dat is weer van invloed op hoe jij naar jezelf kijkt en op hoe je de wereld ervaart. Je kunt het dus maar beter een beetje goed managen. Succes!

En wil je meer leren, kijk dan nog even hier.

Kom in beweging!

Bianca van People 2 Move

Met mij haal je een enthousiast, prikkelend en uitdagend mens in huis. Op respectvolle wijze, en met humor, hanteer ik een confronterende stijl die uitnodigt tot bewustwording en verandering.

Ik hoop de wereld nog meer kleur te geven door jou te helpen jezelf te zijn: authentiek, vol zin en vrij.

Samen met mijn team help ik jouw talent en leiderschap te ontwikkelen.

Quotes van anderen

"Bianca inspireert en motiveert. Ze steunt als het nodig is, maar daagt uit wanneer het kan." J.B.

Bianca is een coach met zeer veel aandacht voor de menselijke maat en voor wat bij je persoonlijkheid past." E.B.

"Bianca is met haar passie, gedrevenheid, flair, nuchterheid en humor de ideale coach om Regie te nemen en te houden op je carrière of je leven." D.K

Share This