Omgevingsmanagement

21 juni 2021

4 minuten leestijd

Ken je dat? Je bent leidinggevende van één of meerdere teams, maar hebt toch het gevoel dat je geen invloed hebt. Of je bent onderdeel van een team en je baalt ervan dat jij altijd degene bent die de kar moet trekken. Of misschien ben jij wel degene die een leidinggevende heeft die alleen maar kritiek uit en voor wie het nooit goed genoeg is. Heb je collega’s die kritiek hebben op iedereen maar nooit naar zichzelf kijken. Of stik je van de goede ideeën maar is er nooit iemand die luistert. Kom je erachter dat iemand een idee heeft dat uitgevoerd gaat worden dat jij een jaar geleden al ter tafel bracht.

En ga zo maar door. De meeste mensen worstelen met één of meerdere van soortgelijke situaties op het werk. Dat leidt tot stress, energieverlies, afnemende motivatie en in een aantal gevallen tot ziekte of ontslag.  

Waarom gebeuren deze dingen?

En sterker nog, waarom gebeuren ze altijd bij jou?  

Dat lijkt in ieder geval zo, maar als je er over praat, dan kom je er achter dat er nog een aantal mensen is dat het zo ervaart. Even je hart luchten en lekker tegen elkaar aan klagen lucht op. En dat is wel zo fijn, die herkenbaarheid. Dan voel jij je in ieder geval niet alleen met het probleem. Toch?

En zo krijg je de bevestiging dat het probleem niet bij jou ligt, want anderen ervaren het ook zo. Maar helpt het om het probleem op te lossen? Of geeft het je inzicht in de reden waarom deze dingen bij jou gebeuren?

De meeste situaties veroorzaak je zelf?

Lullig, maar waar. Jouw gedrag in welke situatie dan ook roept gedrag op bij een ander. En het gedrag van die ander roept vervolgens weer een reactie op bij jou? Deze interactie volgt een bijna wetmatig maar onbewust patroon. Wil je het gedrag van de ander beïnvloeden , dan zul je dus in de interactie ander gedrag moeten laten zien.  Het lastige daarvan is dat je van onbewust naar bewust gedrag moet. Het mooie is dat je de wereld om je heen dus kunt managen door je eigen gedrag te managen.

Gedrag is een uitkomst van verschillende factoren.

Het is niet wie je bent, maar wat je doet. Al komt dat ten delen natuurlijk voort uit wie je bent. Maar om maar even een voorbeeld te noemen. Iemand die een doorzetter is hoeft zich niet als een pitbull te gedragen in welke situatie dan ook. Meestal ben je nl veel meer dan alleen een doorzetter. Je kernwaarden, je overtuigingen, je karaktereigenschappen, je ervaringen, allemaal spelen ze een rol in je onbewuste gedragspatronen. En je kunt dus iets veranderen door je bewust te zijn van je gedrag en waar het vandaan komt. Wat in 100 situaties hiervoor heeft gewerkt, kan nu ineens het tegenovergestelde resultaat opleveren. Het zou jammer zijn als je dat dan niet kon beïnvloeden omdat je nu eenmaal bent wie je bent.

Alles begint en eindigt bij jezelf.

Wil je dus dat een situatie anders verloopt, dan heb je zelf iets te doen. Het gaat erom dat je weet wie je bent en waarom je doet wat je doet? Wordt je ineens iemand anders als je iets anders doet dan je gewend bent? Nee hoor, het enige wat je doet is bewuste keuzes maken. Welk gedrag gaat mij in deze situatie opleveren wat ik voor ogen had? En om nog maar eens een cliché te gebruiken “Wat je geeft krijg je terug”.  Heeft je leidinggevende alleen maar kritiek op je? Kijk dan eens hoe kritisch jij bent naar je omgeving? Als jij denkt dat jij degene bent die de kar trekt, Is voor je omgeving dan niet de meest logische reactie om los te laten? Of terug te trekken?

Zelfmanagement geeft maximale invloed?

Op een situatie, op je werk, op je leven. Wanneer jij je perspectief, je gedachtes, je bewustzijn veranderd, verandert ook de wereld om je heen. Het geeft je grip op je gedachten, emoties en gedrag.  En dat geeft je een gevoel van controle, zelfs als dingen je overkomen. Want je kunt niet bepalen wat er gebeurt maar wel hoe jij daarop reageert. En jouw reactie is alles bepalend voor wat er daarna gebeurt. Jouw gedrag is niet perse wie je bent, maar wel van invloed op hoe je omgeving je ziet en op je reageert. En dat is weer van invloed op hoe jij naar jezelf kijkt en op hoe je de wereld ervaart. Je kunt het dus maar beter een beetje goed managen. Succes!

En wil je meer leren, kijk dan nog even hier.

Bianca in een notendop

Met mij haal je een enthousiast,  prikkelend en uitdagend mens in huis die op respectvolle wijze en met humor, een confronterende stijl hanteert die uitnodigt tot bewustwording en verandering.

 

Wat zeggen anderen

J.N.

"Bianca inspireert en motiveert. Ze steunt als het nodig is, maar daagt uit wanneer het kan. Vanuit haar authenticiteit en originaliteit kan ze jou vanuit een ander perspectief laten kijken, waardoor nieuwe deuren geopend kunnen worden."

E.v.H.

E.J.

“Met een big smile confronteerde Bianca me soms hard met mezelf. Ik heb veel aan het traject gehad. Afsluitend hebben we teruggekeken in welke mate mijn leerdoelen waren bereikt en dat was veel verder dan ik vooraf had verwacht.”

E.J.

E.B.

Bianca is een coach met zeer veel aandacht voor de menselijke maat en voor wat bij je persoonlijkheid past. Aan de andere kant speelt ze beslist geen mooi weer en geeft ze je aan wat ze bij je waarneemt. Ze durft daarbij door te graven en te schuren."

E.B.

E.v.H.

"Bianca heb ik ervaren als een zeer prettig persoon die oprecht persoonlijke aandacht geeft waarbij ze je op een goed manier weet te raken door je te confronteren, de juiste vragen te stellen en door te doen. Het heeft mij meer inzichten gegeven,verder gebracht en sterker gemaakt omdat ik dichter bij mijzelf ben gekomen."

E.v.H.

D.K.

"Bianca is met haar passie, gedrevenheid, flair, nuchterheid en humor de ideale coach om Regie te nemen en te houden op je carrière of je leven. Echt een coach die kijkt naar waar zij de meerwaarde kan zijn voor jou. Dit zul je zelf direct ontdekken bij een eerste kennismaking met haar."

D.K.

D.K.

"Bianca heeft mij in een kort coachingstraject zeer effectief en doeltreffend begeleid om weer terug te komen in mijn eigen kracht. Ze heeft mij laten ontdekken wat ik wil en mij in mogelijkheden laten denken. Ze heeft een positieve aanpak en vindt snel de juiste benadering om ‘binnen’ te komen. Zij confronteert vanuit respect en dat helpt!“

E.S.

Lid van

Kosteloos advies

"De afstand tussen waar je bent en waar je wilt zijn is alleen te overbruggen door actie"

Gratis downloaden

Contact opnemen

People 2 Move
Stoomdijk 1
7211MK Eefde

Tel: 06-51813571

Kvk: 65249364
Btw: NL001858972B79

Share This