Ook moeite om te kiezen?

19 november 2018

4 minuten leestijd

Ik kom ze heel vaak tegen, de mensen met keuzestress. En dat is vervelend want het hele leven bestaat zo’n beetje uit het maken van keuzes. Dat begint al wanneer je opstaat. Sta ik op of blijf ik nog even liggen? Wat doen we aan vandaag? Wat neem ik als ontbijt? Koffie of thee? Nemen we de fiets, de auto of de trein? Hoor ik je nu net een beetje grinniken? Het grappige is dat we deze keuzes niet eens echt als keuzes ervaren. Meestal kiezen we gewoon. Soms vanuit gewoonte, soms vanuit de omstandigheden. Ik ga altijd op de fiets, ik neem altijd thee bij het ontbijt, het regent buiten, ik heb afspraken buiten de deur vandaag.

De ene keuze is de andere niet.

Van sommige keuzes kunnen we de gevolgen makkelijk overzien. Als we weten dat we brandend maagzuur krijgen van koffie bij het ontbijt dan is het een simpele keuze om thee te nemen. Tenzij je ontzettend veel zin hebt in koffie natuurlijk. Maar dan weet je al snel wat de keuze voor koffie zal opleveren. Neem je toch koffie stop je meteen even een doosje maagtabletten in je tas. Weet je dat het gaat regenen en je besluit de fiets te nemen, doen we het regenpak in de fietstas. Gevolgen waar je mee kunt dealen of die je snel kunt oplossen. Zijn er keuzes te maken waarvan je de gevolgen niet overziet of denkt te kunnen overzien dan wordt het een stuk ingewikkelder in ons hoofd. We hebben de neiging deze keuzes uit te stellen tot het moment dat we de gevolgen wel kunnen overzien. Maar wat als het moment waarop je de gevolgen kunt overzien nooit komt? Of je hebt het steeds het idee dat er nog meer gevolgen zijn die je nog niet weet?

Het is niet moeilijk om te kiezen.

Daar ben ik heilig van overtuigd. We vinden het niet moeilijk om te kiezen. We willen alleen niet dealen met de gevolgen van onze keuzes. We willen vaak nieuwe dingen met de zekerheid van het oude. We willen een leuk huis buiten af maar we willen eigenlijk niet verder hoeven te fietsen. We willen wel een andere baan, maar we willen wel zeker weten dat die baan leuk is. We willen graag minder werken maar we willen niet minder te besteden hebben in de maand. En zo verder……………
Maar kunnen we het nieuwe omarmen wanneer we het oude niet kunnen loslaten?

Keuzes zijn geen allesbepalende beslissingen in het leven.

Wanneer we ons realiseren dat we iedere minuut van de dag weer opnieuw een keuze kunnen maken. Natuurlijk is het niet fijn wanneer de keuzes die je maakt, en die van grote invloed zijn op je leven, je uiteindelijk geen fijn of gelukkig gevoel geven. Maar wat is er dan aan de hand? Hebben we de verkeerde keuze gemaakt of hebben we het oude niet los gelaten? Of misschien zijn anderen het niet eens met onze keuze? Hebben we de gevolgen niet goed ingeschat of willen we eigenlijk niet dealen met de gevolgen? Hebben we gefaald of hebben we een stap genomen in een bepaalde richting en daarvan geleerd? Heeft deze stap ons misschien geleerd wat we echt willen?

Maak keuzes vanuit jezelf.

Natuurlijk is het soms wijs om adviezen in te winnen, maar luister toch vooral ook naar je eigen intuïtie. Om te bepalen of iets het waard is om met de gevolgen ervan te moeten leven kun je alleen bij jezelf te rade gaan. Sterker nog, hoe meer adviseurs, hoe meer neiging om aan andermans verwachting of advies tegemoet te komen. Alleen jij weet wat bij je past, dus luister vooral naar jezelf. Welk verlangen heb je? Waar wordt je blij van? Waar krijg je energie van. Ben je een controlefreak en belemmert je dat bij je keuze? Realiseer je dan dat het enige waar je controle over hebt jijzelf bent, en dat is meer dan voldoende om de goede keuze te maken.

Er zijn geen foute keuzes.

Een keuze is gewoon een keuze. Maak er niet meer van. Bedenk dat wanneer je op de verkeerde weg denkt te zijn er altijd wel een afslag komt die je kunt nemen om weer op de goede weg te komen. Het enige dat je verliest is tijd. Je winst is groter, nl ervaring. Niet kiezen is ook een keuze, maar dan kiest het leven voor jou. En ook dan moet je het doen met de gevolgen van het niet kiezen. Maar wie regie wil kiest vanuit zichzelf.

Kom in beweging!

Bianca van People 2 Move

Met mij haal je een enthousiast, prikkelend en uitdagend mens in huis. Op respectvolle wijze, en met humor, hanteer ik een confronterende stijl die uitnodigt tot bewustwording en verandering.

Ik hoop de wereld nog meer kleur te geven door jou te helpen jezelf te zijn: authentiek, vol zin en vrij.

Samen met mijn team help ik jouw talent en leiderschap te ontwikkelen.

Quotes van anderen

"Bianca inspireert en motiveert. Ze steunt als het nodig is, maar daagt uit wanneer het kan." J.B.

Bianca is een coach met zeer veel aandacht voor de menselijke maat en voor wat bij je persoonlijkheid past." E.B.

"Bianca is met haar passie, gedrevenheid, flair, nuchterheid en humor de ideale coach om Regie te nemen en te houden op je carrière of je leven." D.K

Share This