Regie op je energie.

17 december 2018

4 minuten leestijd

De meeste mensen, die de vraag krijgen om mij in een paar woorden te omschrijven, zouden zeker het woord energiek gebruiken. Ik heb veel energie, ik geef veel energie en toch hou ik nog over. Ben ik dan nooit moe? Jawel, ik ben ook moe aan het eind van de dag. Maar dat is vooral fysiek, een nachtje slapen en ik kan weer vol aan de bak. Voor een heel aantal mensen geld dat niet. Niet voor niets zijn er mensen die in een burn out terecht komen of aan chronisch vermoeidheidssyndroom lijden.

Waar worden we nu eigenlijk moe van.

Je zou misschien denken dat je van inspanning moe wordt. Dat kan fysieke of mentale inspanning zijn. Maar vaak genoeg levert deze inspanning juist energie op. Ik kom altijd met veel meer energie terug van een wandeling uit het bos, of wanneer ik een ronde ben wezen rennen. Even douchen en hoppa, ik kan de hele wereld weer aan. En wat te denken van het schrijven van deze blog. Ik lever dan veel mentale inspanning maar als hij klaar is dan heb ik toch heel veel energie gekregen. Toch herken ik het futloze gevoel dat mensen beschrijven wanneer ze echt moe zijn en geen energie meer over hebben. En meestal is dat geen moeheid van een kortstondige inspanning maar van een hele tijd inspanning leveren aan iets waar we geen energie uithalen.

Energiebalans.

Er bestaat zoiets als een energiebalans. Er zijn dingen die ons energie kosten en er zijn dingen die ons energie geven. Waar we de meeste energie uithalen zijn oa:
• Dingen doen waarbij we invloed kunnen uitoefenen.
• Dingen doen waar we blij van worden.
• Onze natuurlijke talenten benutten.
• Onze eigen behoeftes vervullen.
• Werk dat ons voldoening geeft.

Dingen die ons doorgaans veel energie kosten zijn oa:

• Iets proberen te beïnvloeden waar je geen invloed op hebt.
• Je afhankelijk voelen van anderen.
• Aan onrealistische verwachtingen proberen te voldoen.
• Sociaal wenselijk gedrag.
• Iets moeten.
• Altijd meer of beter willen.
• Negatieve gevoelens en of gedachten van jezelf of anderen.
• Werk dat ons geen voldoening geeft.

Wanneer we meer energievreters hebben dan energiegevers dan raakt onze energiebalans verstoord. Het gekke is wel dat wanneer we meer energiegevers hebben dan energievreters, we vaak geen verstoring in de energiebalans ervaren. En zo kan het gebeuren dat je zoals ik veel energie over hebt. En energie over is veel minder erg dan energietekort, nou ja………voor jezelf dan. Je omgeving kan wel degelijk last hebben van jouw energieoverschot.

Wat ervaar je wanneer je geen regie hebt op je energie?

Je hebt geen regie op je energie als je niet weet welke dingen je energie geven en welke je energie kosten. Je ervaart dan wel allerlei klachten zoals een lusteloos gevoel, nergens zin in, prikkelbaar zijn. Of fysieke klachten zoals hoofdpijn, darmproblemen, rugpijn, pijn in nek en schouders of slaapproblemen. Vaak schrijven we deze klachten toe aan allerlei dingen behalve aan een het feit dat we geen regie hebben op onze energiehuishouding.

Hoe krijg je regie op je energie?

Wanneer je regie wilt hebben op je energie is het van belang dat je erkent dat er een verstoring is in de energiebalans. Een heel aantal mensen ontkent dit, gaat maar door en denken dat het van tijdelijke aard is en vanzelf weer over gaat. Nou…….niet dus. Als je wel erkent dat er een verstoorde energiebalans is kun je voor jezelf een lijst maken van de dingen die je energie geven en de dingen die energie kosten. Denk dan vooral aan de zaken die ik eerder genoemd heb. Probeer je aan onrealistische verwachtingen te voldoen? Moet jij altijd iets van jezelf? Heb je veel negatieve gedachtes? Heb je invloed op de dingen die je dagelijks doet of op de keuzes in je leven?

En dan is het belangrijk dat je in actie komt om de balans te herstellen. Als je weet dat je energie lekt op het feit dat je geen invloed hebt op zaken, steek je energie er dan niet meer in en richt je op iets dat je wel kunt beïnvloeden. Als je weet dat je werk je eigenlijk geen voldoening geeft, zoek dan iets waar je wel blij van wordt. Als je weet dat je altijd voor anderen aan het zorgen bent ten koste van jezelf, stop daar dan mee en zeg gewoon eens nee.

Waarom ik energie over heb.

Het antwoord is vrij simpel. Ik heb regie genomen op mijn energie. Ik doe werk waar ik veel voldoening uit haal. Ik benut mijn talenten. Ik richt me op de dingen waar ik invloed heb en ik ben beter geworden in het zorgen voor mijn eigen behoeftes. En dat kun jij ook!

Kom in beweging!

Bianca van People 2 Move

Met mij haal je een enthousiast, prikkelend en uitdagend mens in huis. Op respectvolle wijze, en met humor, hanteer ik een confronterende stijl die uitnodigt tot bewustwording en verandering.

Ik hoop de wereld nog meer kleur te geven door jou te helpen jezelf te zijn: authentiek, vol zin en vrij.

Samen met mijn team help ik jouw talent en leiderschap te ontwikkelen.

Quotes van anderen

"Bianca inspireert en motiveert. Ze steunt als het nodig is, maar daagt uit wanneer het kan." J.B.

Bianca is een coach met zeer veel aandacht voor de menselijke maat en voor wat bij je persoonlijkheid past." E.B.

"Bianca is met haar passie, gedrevenheid, flair, nuchterheid en humor de ideale coach om Regie te nemen en te houden op je carrière of je leven." D.K

Share This