Wat is veerkracht? Die vraag kwam laatst aan de orde in een gesprek dat ik met iemand had.
De dikke van Dale schrijft over veerkracht, “kracht van lichaam en geest om zich snel te herstellen”. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen mentaal gezond kunnen blijven zelfs na het ervaren van de meest ingrijpende gebeurtenissen in hun leven (Bonanno, 2004). Wat mij vooral bezig houdt is welke verschillen daarin te zien zijn. Ik ken mensen in mijn omgeving die veel nare gebeurtenissen te verwerken krijgen in hun leven, die zich in een voortdurende stresssituatie bevinden. Dan denk ik aan mensen met conflicten in de familie, kinderen die ernstig gepest worden, ouders met psychische problematiek, ouders die hun kinderen verliezen, het verlies van je partner door ziekte, verslavingen onder familie of vrienden, mensen die uitgezonden worden naar oorlogsgebied, iemand die mishandeld wordt op straat, je gezin verliezen bij een auto ongeluk…..
Heftige gebeurtenissen in het leven.
Allemaal gebeurtenissen die je uit je evenwicht brengen. Het wonderlijke is dat een aantal mensen deze gebeurtenissen nooit meer te boven komt en dat anderen daar met een wonderbaarlijk snelheid van lijken te herstellen. Dat is een bijzonder gegeven waar veel onderzoek naar gedaan is. Uit deze verschillende onderzoeken blijkt dat er verschillende factoren zijn die bijdragen aan maximaal gezonde ontwikkeling bij ingrijpende gebeurtenissen of veranderingen.(Lee et al., 2013)
In simpele bewoording blijken de mate waarin je jezelf waardeert, De mate waarin je zicht en vertrouwen hebt in eigen kunnen, en de mate waarin je positieve emoties ervaart, van groot belang zijn voor de mate van je veerkracht.
Het grappige is dat ik als mens best wat van bovenstaande lastige situaties heb gekend. Het gaat te ver om dat allemaal met jullie te delen maar wat ik er wel over kwijt wil is dat ik een behoorlijke stevige overlevingsstrategie heb ontwikkeld die me nu nog wel eens in de weg zit.
Waar geloof je in?
Mijn rotsvaste geloof in mezelf was altijd dat ik heel ver mee kon buigen maar nooit zou breken. Daarnaast ben ik ontzettend positief ingesteld, heb redelijk vaak mijn roze bril op zeg maar. En het gekke is dat ik me vandaag ontzettend rijk voel door de ervaringen die ik heb gehad en het feit dat ik daarin mijn veerkracht heb weten te versterken. Het heeft me iets opgeleverd in termen van gevoel van dankbaarheid, het lef om keuzes te maken op basis van levensgeluk en het vermogen om dat uit te stralen naar buiten. Waar ik dat in eerdere periodes in mijn leven niet kon ben ik nu in staat om te zeggen, Ik hou van mezelf en ik hou van het leven.
Hoe zet je het in?
Ik ben niet verantwoordelijk voor het geluk en de veerkracht van anderen maar ik help wel graag. Dat is waarom ik als coach ook gericht ben op positiviteit richting de toekomst, vanuit liefde voor jezelf en het leven, het lef om te kiezen en te stralen. Ik werk het liefst met coachees aan de 3 zaken die van wezenlijk belang zijn om mentale veerkracht te versterken. Zelfwaardering, zelfvertrouwen en positiviteit. En als ik zie dat iemand zich na de tweede, derde of vierde sessie begint op te richten en terug veert in zijn kracht, dan voel ik me zo gelukkig en dankbaar met het werk dat ik mag doen. Ik geloof en vertrouw erop dat veerkracht in ieder mens aanwezig is. Je moet het alleen op het juiste moment weten aan te spreken. En soms heb je daarvoor even een spiegel of een sparring-partner nodig die met jou op zoek gaat naar jouw veerkracht.
Weet je hoe het is gesteld met jouw veerkracht? Hoe ben je de afgelopen periode door gekomen? Ben je in staat geweest om positief te blijven? Goede kanten te zien? Hoe waardeer jij jezelf? Hoe zit het met je zelfvertrouwen?
Ik wens je veel veerkracht!!